Φως και βιωσιμότητα: Ο,τι λάμπει είναι LED!

    Από την εφεύρεση του λαμπτήρα πυρακτώσεως ο κόσμος φωτίστηκε φαντασμαγορικά. Οι ημέρες της ανθρωπότητας «μεγάλωσαν» και οι συνήθειες άλλαξαν. Ο φωτισμός αλλάζει ακόμα μια φορά και μέσω της τεχνολογίας LED γίνεται βιώσιμος!

    A model holding a string of led lights

    Είτε είμαστε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, σίγουρα θα έχουμε κάποιο φωτιστικό LED αλλά και λάμπες πυρακτώσεως σε κάποια δωμάτια. Πρόκειται για δύο τεχνολογίες που, για την ώρα, συνυπάρχουν.

     

    Όλα δείχνουν όμως πως το μέλλον του φωτισμού ανήκει στην τεχνολογία LED, που από τώρα έχει δείξει πως η απόδοση, το lifestyle και οικονομία είναι τα δυνατά του χαρτιά.

     

    Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

    Τι είναι το LED;

    A very simplistic schematic showing the N and P type semiconductor

     

    Τα αρχικά σημαίνουν Light Emitting Diode ή, στα ελληνικά, φωτοδίοδος. Πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από μικροσκοπικούς ημιαγωγούς τύπου P και Τύπου N. Οι ημιαγωγοί τύπου P, οι οποίοι φέρουν επίστρωση ιριδίου ή βορείου είναι φορτισμένοι θετικά λόγω έλλειψης ηλεκτρονίων. Τα ηλεκτρόνια έχουν αφήσει πίσω τους κενά τα οποία οι επιστήμονες τα ονομάζουν "τρύπες". 

     

    Οι ημιαγωγοί τύπου N έχουν επίστρωση φωσφόρου, αρσενικού ή αντιμονίου και είναι φορτισμένοι αρνητικά, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης ηλεκτρονίων. Μόλις περάσει αρκετή τάση μέσα από τους ημιαγωγούς, τα ηλεκτρόνια αρχίζουν να ρέουν. Στο σημείο που οι αγωγοί διασταυρώνονται (P-N Junction) τα επιπλέον ηλεκτρόνια του ημιαγωγού τύπου N καταλαμβάνουν τις «τρύπες» του ημιαγωγού τύπου P, ελευθερώνοντας ενέργεια σε μορφή φωτός. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ηλεκτροφωταύγεια.

    Γενηθήτω (μπλε) φως

    A blue led zoomed in

     

    Το φαινόμενο της ηλεκτροφωταύγειας ανακαλύφθηκε το 1907 από τον H. J. Round και άνω σε αυτήν βασίστηκε για την κατασκευή της πρώτης φωτοδιόδου ο Oleg Losev το 1927. Αυτό ξεκίνησε έναν ολόκληρο αιώνα από εξελίξεις, που περιλαμβάνουν την ανακάλυψη των LED που εκπέμπουν ορατό φως (πράσινο 1958, κόκκινο 1962, μπλε 1971, κίτρινο 1972) ενώ ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές από 1964 ως λυχνίες ενδείξεων και σε οθόνες αριθμομηχανών από το 1968. Φυσικά, όλα τα τηλεχειριστήρια των τηλεοράσεων μέχρι και σήμερα, βασίζονται στην τεχνολογία υπέρυθρων LED!

     

    Όμως η εφεύρεση που έκανε το LED μια ολοκληρωμένη λύση φωτισμού ήρθε το 1993, από τον μηχανικό Shuji Nakamura, ο οποίος έλυσε το τεράστιο πρόβλημα αποδοτικότητας του μπλε LED, που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έλαμπε αρκετά δυνατά για να είναι χρήσιμο. Έτσι άνοιξε ο δρόμος στην δημιουργία του αμιγώς λευκού LED που χρησιμοποιείται σήμερα για να φωτίσει τα σπίτια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα γραφεία όλου του κόσμου.

     

    Οι πρώτοι LED λαμπτήρες παράχθηκαν μαζικά και διατέθηκαν στο κοινό το 2002, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξαλείψει πλήρως τους λαμπτήρες αλογόνου και φθορίου.

    Το μέλλον είναι LED

    An impressive assortment of blue and violet leds, making a very cool effect

     

    Η χρήση των LED έρχεται με μια σειρά από πλεονεκτήματα:

     

    • Έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση

     

    Τα LED αποδίδουν καλύτερα από τους αντίστοιχους λαμπτήρες σε watt άλλων τεχνολογιών. Τα σύγχρονα LED μπορούν να πετύχουν μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως κατά 80%, με το υπόλοιπο 20% να μετατρέπεται σε θερμότητα. Ταυτόχρονα, απαιτούν χαμηλή τάση για λειτουργία, που τα κάνουν ιδανικά για χρήση σε σημεία χωρίς πρόσβαση σε δίκυο διανομής, χρησιμοποιώντας μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες. 

     

    • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

     

    Οι λαμπτήρες που βασίζονται στην τεχνολογία LED τείνουν να έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής, εξαλείφωντας την ανάγκη για συχνή αλλαγή. Δεν βασίζονται στην θέρμανση κάποιου υλικού για την παραγωγή φωτισμού με αποτέλεσμα να μην καίγονται όπως οι συμβατικοί. Αντ' αυτού, μετά το πέρας της ζωής τους, αρχίζουν να χάνουν σταδιακά την φωτεινότητά τους. 

     

    • Είναι ασφαλέστερα για το περιβάλλον

     

    Τα LED νεότερης τεχνολογίας δεν περιέχουν χημικά που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον όπως είναι ο υδράργυρος. Η παραγωγή τους χρειάζεται πολύ λιγότερα υλικά, ενέργεια και πόρους απ’ ό,τι οι συμβατικοί λαμπτήρες, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα της γραμμής παραγωγής τους στο ένα τρίτο. Είναι επίσης πλήρως ανακυκλώσιμα. Μαζί με την ενεργειακή τους απόδοση και την μεγάλη διάρκεια ζωής τους, δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν το «πράσινο» μέλλον του φωτισμού.

     

    • Δεν εκπέμπουν υπεριώδης ακτινοβολία (UV)

     

    Είναι ιδανικά για εφαρμογές σε σημεία που υπάρχουν υλικά τα οποία είναι ευαίσθητα στο συγκεκριμένο μήκος κύματος, δηλαδή μουσεία, αρχαιολογικές ανασκαφές, σπήλαια, αποθήκες πρώτων υλών και εργαστήρια ερευνών.

     

    • Δουλεύουν κάτω από συνθήκες ψύχους

     

    Τα LED εχουν το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στην χρήση σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια του χειμώνα ή σε ψυγεία και καταψύκτες!

     

    • Άμεση απόδοση στο 100%

     

    Οι συμβατικοί λαμπτήρες και κυρίως αυτοί που βασίζονται στον φθορισμό, χρειάζονται χρόνο για να παράξουν την μέγιστη φωτεινότητά τους. Τα LED όχι μόνο εκπέμπουν σε πλήρη ένταση από την στιγμή που δέχονται τάση, αλλά το συχνό άναμμα και σβήσιμο δεν έχει καμία επίπτωση στην διάρκεια ζωής τους.

     

    • Είναι ευέλικτα

     

    Η ευκολία της κατασκευής, τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπής θερμότητας και η γενικότερη ευκολία ενσωμάτωσης σε κυκλώματα, έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακά φωτιστικά. Με υψηλή αισθητική αλλά και με τεχνολογίες που ελέγχουν την ένταση, την θερμότητα του φωτός αλλά και το χρώμα, βοηθώντας την διάθεση!

    Η βιωσιμότητα είναι επίσης… smart!

    A smart speaker next to a smartphone as parts of a smart home

     

    Μην ξεχνάμε πως η επέλαση του LED έφερε στην ζωή μας τον έξυπνο φωτισμό. Πλέον, οι λαμπτήρες που αντικαθιστούν τους συμβατικούς στα ντουί των σπιτιών, συνδέονται στο Wi-Fi και μπορούμε να τους προγραμματίσουμε να ανάβουν και να σβήνουν όποτε θέλουμε, να αλλάζουμε χρώμα, θερμότητα και ένταση κατ’ ευθείαν από την οθόνη του κινητού μας ή απλά ζητώντας το από ενα ψηφιακό βοηθό! 

     

    Αυτό έγινε δυνατό λόγω των προτερημάτων που αναφέραμε παραπάνω, τα οποία απελευθέρωσαν χώρο εντός των λαμπτήρων να προστεθούν μικροί υπολογιστές (system on-a-chip) και πομποδέκτες ασύρματου δικτύου, με αποτέλεσμα ο φωτισμός του χώρου να είναι ένα από τα βασικότερα και πιο αναπόσπαστα κομμάτια του Internet of Things (IoT).

    Τι περιμένεις λοιπόν; Στο Πλαίσιο θα βρείς τεράστια γκάμα LED φωτιστικών και λαμπτήρων. Δεν χρειάζεται να επιλέξεις μεταξύ smart και design.

     

    Εδώ, θα τα βρεις όλα!