Game & Learning: Βιβλίο και τεχνολογία ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και επηρεάζει, αν όχι όλους, αρκετούς τομείς της ζωής μας. Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε έξυπνα τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των παιδιών μας; 

game and learning

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και επηρεάζει, αν όχι όλους, αρκετούς τομείς της ζωής μας. Γιατί λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε έξυπνα τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και στην εκπαιδευτική δραστηριότητα των παιδιών μαςΔυστυχώς ακόμα, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, αποφεύγουν να εμπλέξουν την τεχνολογία με τη μάθηση. Και αν μας ρωτάςκακώς. Διότι, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πραγματικό «θησαυρό» για την εκπαιδευτική δραστηριότητα και μάθηση. Αρκεί να υπάρχει σωστή καθοδήγηση, επαρκής έλεγχος και σαφώς, συνετή χρήση των τεχνολογικών μέσων.

 

Παρακάτω, σου έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μάθηση βασισμένη στο ψηφιακό παιχνίδι (Game & Learning), τα οφέλη της, αλλά και 4+1 συμβουλές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιείται σωστά από τους μικρούς μαθητές.

 

Τί είναι το "Game & Learning";

Με τον όρο «Game & Learning» ή αλλιώς «Μάθηση βασισμένη στο παιχνίδι» εννοούμε την ενσωμάτωση των βασικών αρχών του παιχνιδιού στις μαθησιακές δραστηριότητες και τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Στην ουσία, πρόκειται για μία τεχνική ενεργής μάθησης, που μέσα από το ψηφιακό (ή μη) παιχνίδι, προάγει την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

 

 

Ποια τα οφέλη του στη σύγχρονη εκπαίδευση;

 

Είναι απολύτως κατανοητό ότι η αναθεώρηση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς απαιτεί χρόνο και χρήματα. Είναι στο χέρι του κάθε δασκάλου, το πως θα διαχειριστεί και θα εμπλουτίσει την ύλη στην τάξη, ώστε να διεγείρει το ενδιαφέρον των μαθητών. Ακολουθώντας παράλληλα, τις τάσεις και τα δεδομένα που ορίζει η κάθε εποχή.

 

Αντιθέτως, οι ψηφιακές δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμες και ευέλικτες σε αλλαγές. Το περιεχόμενό τους επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και βελτιώνονται ανάλογα με το feedback που δίνουν οι χρήστες. 

 

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές διαφόρων ηλικιών και επιπέδων. Και σε συνδυασμό πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, μπορούν να επιδράσουν πολύ θετικά, όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Τι καλύτερο άλλωστε από το να μαθαίνει κανείς, διασκεδάζοντας;

 #01 Ανάπτυξη της αυτονομίας  

 

Τα παιδιά ψάχνουν, βρίσκουν νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων και ενισχύουν έτσι την αυτοπεποίθησή τους. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν τη λογική, αλλά και να σκεφτούν πολλές φορές «out of the box», για να προχωρήσουν επίπεδα στο παιχνίδι.

#02 Εξέλιξη γνώσεων & δεξιοτήτων

 

Αποκτούν πρόσβαση σε μία πλούσια πηγή πληροφοριών, λύνουν προβλήματα και κάνουν λογικές σκέψεις. Μάλιστα, τα παιχνίδια ενισχύουν την ικανότητα απομνημόνευσης και συγκράτησης πληροφοριών, αλλά και τα αντανακλαστικά, καθώς απαιτούν γρήγορη σκέψη και αντίδραση.

#03 Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας

 

Τα παιδιά κάνουν προσεκτικές κινήσεις, ενώ παράλληλα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο και κατανοούν το αποτέλεσμα των κινήσεών τους. Παράλληλα, μέσα από την ενασχόλησή τους με τις ψηφιακές δραστηριότητες, μαθαίνουν πώς να χειρίζονται σωστά τα ηλεκτρονικά gadgets (πχ υπολογιστής, tablet), αλλά και πώς να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ή δυσλειτουργίες τους.

#04 Αύξηση παρατηρητικότητας

 

Λύνουν γρίφους και αναζητούν στοιχεία σε περίπλοκα περιβάλλοντα παιχνιδιών, που τους επιβραβεύουν. Προσπαθούν από μόνα τους να βρουν τη λύση, αποκομίζοντας γνώσεις και παρατηρώντας τα διαθέσιμα στοιχεία. Θέτουν στόχους και προσπαθούν να τους πετύχουν.

4+1 συμβουλές για σωστή & ασφαλή χρήση  

 

Σαφώς, ο ψηφιακός κόσμος, ενέχει και αρκετούς κινδύνους. Ειδικά όταν μιλάμε για εκπαίδευση και παιδιά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι  με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας «αφήνει» πίσω, ούτε να μας δημιουργεί αμφιβολίες για την εμπλοκή της τεχνολογίας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Αντιθέτως, θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, ώστε ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν τη συνετή χρήση των ψηφιακών εργαλείων από τους μαθητές.

 

✔️ Συμφωνούμε με το παιδί για το χρόνο χρήσης και το περιεχόμενο, αξιοποιώντας παράλληλα parental control.

 

✔️ Λειτουργούμε ως πρότυπο για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας με σύνεση τα μέσα.

 

✔️ Εξηγούμε το διαφορετικό ρόλο και τη λειτουργία των μέσων, μέσω της χρήσης από κοινού με το παιδί.

 

✔️ Προτείνουμε εφαρμογές και περιεχόμενο που συναντούν τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

 

✔️ Αναδεικνύουμε πώς τα τεχνολογικά μέσα επιδρούν θετικά και διευκολύνουν την καθημερινότητα. Τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν τη χρησιμότητά τους ως «εργαλεία» και τον τρόπο που μπορούν αυτά να διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες.

 

Σε καμία περίπτωση οι ψηφιακές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρόλο του βιβλίου και του δασκάλου. Όμως, μπορούν κάλλιστα να δράσουν συμπληρωματικά στον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, διεγείροντας το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση και υποστηρίζοντας το ρόλο του δασκάλου μέσα και… έξω από την τάξη!

Είναι καιρός, να αλλάξουμε τα καθιερωμένα και να δώσουμε μία ευκαιρία στον τόσο σημαντικό τομέα της εκπαίδευσης, να εξελιχθεί και αυτός σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής – της ψηφιακής εποχής!

 

Tags