USB Drives: Διάλεξε το ιδανικό σύστημα αρχείων για το στικάκι σου!

  Χρησιμοποιείς Windows, macOS ή Linux; Δουλεύεις με περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα; Επεξεργάστηκες το βίντεο που τράβηξες το Σαββατοκύριακο με την παρέα αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο…

  OSes3
  Χρησιμοποιείς Windows, macOS ή Linux; Δουλεύεις με περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα; Επεξεργάστηκες το βίντεο που τράβηξες το Σαββατοκύριακο με την παρέα αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο στικάκι του κολλητού σου; Γιατί το USB drive που αγόρασες δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλα αρχεία, ενώ διαθέτει τον αντίστοιχο ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο;  Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω, παρουσιάζοντας μερικές από τις σημαντικότερες παραμέτρους των συστημάτων αρχείων, για να επιλέξεις το ιδανικό σύστημα αρχείων για τα USB αποθηκευτικά μέσα που διαθέτεις.

  Ο «Πόλεμος» των File Systems

  Συστήματα αρχείων υπάρχουν πολλά, αν θέλεις να «πειραματιστείς» πριν καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποιο είναι το καλύτερο; Αυτό εξαρτάται άμεσα από τις προσωπικές σου ανάγκες. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, έτσι - συνήθως - η επιλογή σου δεν περιορίζεται σε ένα μόνο σύστημα αρχείων. Αν μάλιστα δεν σκοπεύεις να μεταφέρεις μεγάλα αρχεία (HiRes audio/video, videogames κα.), έχεις ακόμα περισσότερες επιλογές. Αν η αρχική επιλογή ενός συστήματος αρχείων δεν σε ικανοποιεί, κανένα πρόβλημα! Μπορείς να αναδιαμορφώσεις το USB στικάκι σου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σε αυτό πολύτιμα δεδομένα. Πρώτα ελέγχουμε και μετά σβήνουμε!

  Τι είναι το σύστημα αρχείων και πώς λειτουργεί

  Είναι γνωστό ότι για να χρησιμοποιήσεις έναν σκληρό δίσκο (HDD/SSD), έναν επανεγγράψιμο οπτικό δίσκο (CD/DVD RW) ή ένα USB στικάκι πρέπει πρώτα να το διαμορφώσεις ανάλογα (αν και σε πολλές περιπτώσεις τα μέσα αυτά πωλούνται πλέον προδιαμορφωμένα), προκειμένου να αποθηκεύσεις δεδομένα ή ακόμα και για να εγκαταστήσεις ένα λειτουργικό σύστημα. Την διαμόρφωση τους αναλαμβάνει το σύστημα με το οποίο συνδέονται (PC/Mac), με τη συνδρομή κατάλληλων utilities, ενώ αν πρόκειται για «καθαρή» εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, η διαδικασία γίνεται μέσω της μονάδας εγκατάστασης (CD/DVD/USB). Η διαμόρφωση αυτή δημιουργεί ένα σύστημα αρχείων (File System). Το σύστημα αρχείων είναι το κομμάτι του λογισμικού που ελέγχει τον τρόπο αποθήκευσης και ανάκτησης δεδομένων από και προς ένα μέσο, διαχειρίζεται δηλαδή λειτουργίες όπως η αντιγραφή, η μετακίνηση και η διαγραφή αρχείων σε μια αποθηκευτική μονάδα. Στα Windows έχουμε τα γνωστά NTFS/FAT32/exFAT (FAT64), στο macOS έχουμε το HFS+ και το νέο APFS, ενώ στο Linux τα EXT 2, EXT 3, EXT 4, ZFS, BtrFS και διάφορες άλλες παραλλαγές.

  Πώς σχεδιάζεις να χρησιμοποιήσεις το USB Drive;

  Η πιο σημαντική εκτίμηση, σχετικά με την επιλογή ενός συστήματος αρχείων για μία μονάδα USB, είναι με ποια λειτουργικά συστήματα σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις και πόσο μεγάλα είναι τα αρχεία που, ενδεχομένως, θα μεταφέρεις.

  Windows

  Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ένα USB stick αποκλειστικά με Windows-based συσκευές, μπορείς να το διαμορφώσεις σε FAT32, exFAT ή NTFS, με επικρατέστερο το τελευταίο, ειδικά αν ο συνολικός αποθηκευτικός χώρος είναι μεγαλύτερος των 4GB (μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ FAT32 και NTFS είναι ότι το πρώτο περιορίζεται στα 4GB ανά αρχείο). Διαμόρφωση
  • Πατώντας ταυτόχρονα το πλήκτρο με το σήμα των Windows και το χαρακτήρα Ε, ανοίγεις τον File Explorer
  • Εντοπίζεις το USB μέσο που θέλουμε να διαμορφώσεις (1), κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις «Διαμόρφωση» (2)
  • Επιλέγεις το σύστημα αρχείων που θέλεις (3) και πατάς «Εκκίνηση»
  • Εφόσον έχεις τσεκάρει την επιλογή «Γρήγορη διαμόρφωση» (4), η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα

  macOS

  Tο macOS μπορεί να διαβάσει και να γράψει σε "native" FAT32 ή exFAT, αλλά θα χρειαστείς επιπλέον utilities για το NTFS. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το εγγενές σύστημα αρχείων του λειτουργικού της Apple είναι το HFS+ (και το πιο πρόσφατο APFS), το οποίο δυστυχώς δεν μπορούν να διαχειριστούν τα Windows. Τέλος, η χρήση του συστήματος αρχείων EXT αποκλείεται τόσο από τα macOS-based, όσο και από τα Windows-based υπολογιστικά συστήματα. Διαμόρφωση
  • Από το φάκελο των εφαρμογών (Applications), εντοπίζεις τα Utilities
  • Tρέχεις την εφαρμογή Disk Utility (1)
  • Επιλέγεις την USB μονάδα που θέλεις (2) και στη συνέχεια Erase (3)
  • Επιλέγεις το σύστημα αρχείων που θέλεις (FAT32, macOS Extended, exFAT, NTFS), επιλέγοντας για άλλη μία φορά Erase (4)
  • Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα

  Linux

  FAT32 και NTFS συστήματα αρχείων συνεργάζονται άψογα και με το Linux, ενώ για το exFAT συνήθως απαιτούνται κάποια πρόσθετα utilities. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το USB stick αποκλειστικά σε Linux-based συστήματα, τότε καλό θα ήταν να το διαμορφώσεις σε κάποια από τις εκδόσεις του EXT - με επικρατέστερη αυτή του EXT4. Διαμόρφωση (Ubuntu-based PC, μέσω GParted)
  • Τοποθετείς το USB stick και τρέχεις την εφαρμογή GParted (1). Aν δεν υπάρχει στο σύστημα, μπορείς να την εγκαταστήσεις, δίνοντας sudo apt-get install gparted στο Terminal
  • Από το drop-down μενού εντοπίζεις το USB stick (2)
  • Δεξί κλικ στο όνομα του USB - θα αναφέρεται ως unallocated ή θα εμφανίζεται με το προηγούμενο σύστημα αρχείων, επιλέγοντας την διαμόρφωση που επιθυμείς (3)
  • Κλικάρεις το πλήκτρο Apply, με το πράσινο checkmark (4)
  • Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα