HDMI 2.1: Οικιακή ψυχαγωγία νέων διαστάσεων!

    Νέες τηλεοράσεις, νέα γενιά κονσολών και νέες κάρτες γραφικών: οι πρώτες συσκευές με HDMI 2.1 βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων. Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι διανύουμε σε μία…

    HDMI21-8
    Νέες τηλεοράσεις, νέα γενιά κονσολών και νέες κάρτες γραφικών: οι πρώτες συσκευές με HDMI 2.1 βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων. Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι διανύουμε σε μία μεταβατική εποχή, καθοδηγούμενη από τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την οικιακή ψυχαγωγία! Αν λοιπόν διαθέτεις ήδη μία 4K UHD TV ή μία οθόνη συμβατή με το πρότυπο HDMI 2.0b και φιλοδοξείς να συνδέσεις σε αυτήν το νέο PlayStation 5, τα νέα Xbox Series X/S ή ένα PC με κάρτα γραφικών από τις σειρές NVIDIA® GeForce RTX™ 3000 ή AMD Radeon™ RX 6000, κανένα πρόβλημα. Θα μπορέσεις να απολαύσεις ψηφιακή εικόνα εξαιρετικής ποιότητας, με ανάλυση 4Κ HDR και μέγιστο ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ/δευτερόλεπτο. «Ναι, αλλά αν θέλω να απολαύσω στο έπακρο όλα όσα έχουν να μου προσφέρουν;» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Σε αυτή την περίπτωση, η υποστήριξη του νέου προτύπου HDMI 2.1 είναι μονόδρομος και αν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις νέα τηλεόραση αυτή την περίοδο, τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχεις λάβει υπόψιν.

    Τι είναι το HDMI 2.1;

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το HDMI (High-Definition Multimedia Interface) είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, PCs κ.ά.. Αποτελεί επέκταση του Digital Visual Interface (DVI), με το οποίο και είναι συμβατό. Μπορεί να μεταφέρει ακόμα και ασυμπίεστο σήμα υψηλής ευκρίνειας, καθώς και πολυκάναλο ήχο με μεγάλη άνεση. Πρακτικά, είναι το απόλυτο πρότυπο σύνδεσης, σε ό,τι αφορά την (ψηφιακή) ψυχαγωγία. Οι προδιαγραφές της πρώτης έκδοσης (HDMI 1.0) ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2002, προσφέροντας μέγιστο ρυθμό μετάδοσης 4,95Gbps (για HDTV 1920x1080p 60Hz ή UXGA/WUXGA 1920x1200) και 8κάναλο ήχο (192kHz/24-bit). Έκτοτε, μπήκε «πολύ νερό στο αυλάκι», φτάσαμε στην CES 2017 και στην παρουσίαση του προτύπου HDMI 2.1, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο βλέπουμε και ακούμε, προσφέροντας ψυχαγωγία επόμενης γενιάς. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

    Περνώντας στο επόμενο επίπεδο!

    Συμβατό με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, το πρότυπο HDMI 2.1 παρέχει διευρυμένο εύρος ζώνης (bandwidth), το οποίο αγγίζει τα 48Gbps, τη στιγμή που το HDMI 2.0 περιορίζεται στα 18Gbps (max). Το σημαντικά αυξημένο εύρος ζώνης μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης, αποδίδοντας ακόμα 8K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (8K50/60) ή 4K στα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (4K100/120), ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφες του HDMI Forum μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10Κ (10K100/120)! Στα νέα χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται η υποστήριξη Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Media Switching (QMS), Quick Frame Transport (QFT), Dynamic HDR και Variable Refresh Rate (VRR), το οποίο είναι πλήρως συμβατό με τις τεχνολογίας NVIDIA® G-SYNC® και AMD FreeSync™. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η καθυστέρηση (lag/stuttering) που προέρχεται από το συγχρονισμό μεταξύ οθόνης και κάρτας γραφικών. Αν σου θυμίζουν κάτι οι παραπάνω ορολογίες, είναι επειδή συγκαταλέγονται (κάποια άμεσα, κάποια μέσω firmware update) ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των νέων Xbox Series X/S και PS5.

    Χρειάζομαι το HDMI 2.1 αυτή τη στιγμή;

    Συνοψίζοντας, το HDMI 2.1 προσφέρει διευρυμένο εύρος ζώνης έως και 48Gbps, ήχο υψηλής πιστότητας, δυναμικό HDR, υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης, νέες τεχνολογίες για απρόσκοπτο gaming! Πλέον, η αγορά μίας τηλεόρασης, μίας κονσόλας ή μίας κάρτας γραφικών με υποστήριξη HDMI 2.1 αποτελεί «επένδυση» για το μέλλον της ψυχαγωγίας σου και φυσικά, τον καλύτερο τρόπο για να εκμεταλλευτείς τις συνεχώς εξελισσόμενες πλατφόρμες ψυχαγωγίας.

    Tι χρειάζομαι για να απολαύσω αυτή τη μοναδική εμπειρία;

    Για να απολαύσεις στο έπακρο τις δυνατότητες του HDMI 2.1 χρειάζεσαι και ένα ανάλογο «setup»:
    • Τηλεόραση με υποστήριξη HDMI 2.1
    • Κονσόλα Xbox Series X/S ή PS5
    • Αν είσαι PC Gamer, κάρτα γραφικών από τις σειρές NVIDIA® GeForce RTX™ 3000 ή AMD Radeon™ RX 6000
    • Ένα πιστοποιημένο καλώδιο Ultra High Speed HDMI 2.1 (εφόσον δεν παρέχεται από τον κατασκευαστή της συσκευής)
    • Μία ηχόμπαρα ή ένα σύστημα Home Cinema, για να συνδυάσεις τη μαγευτική εικόνα με τον πολυκάναλο ήχο
    Για να σε βοηθήσουμε να κάνεις το 1ο βήμα, συγκεντρώσαμε όλες τις σειρές τηλεοράσεων με υποστήριξη HDMI 2.1, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα καταστήματα Πλαίσιο:
    • LG OLED ZX9, GX6, CX6, BX6
    • LG NanoCell ΝΑΝΟ996
    • Samsung QLED Q950T, Q800T, Q95T, Q90T, Q80T, Q70T
    • Sony ZH8, XH90, XH95
    Τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων αποτελούν πλέον ιδανική επιλογή και για τους gamers, αφού παρέχουν υψηλότερη ανάλυση και ομαλά συγχρονισμένα γραφικά για την απόλυτη gaming εμπειρία. Επίσης, με τη χαμηλή καθυστέρηση εισόδου, προσφέρουν άμεσο έλεγχο του παιχνιδιού και καθηλωτικό ήχο. Αν είσαι ανάμεσα στους τυχερούς που έχουν ήδη δεχθεί επιβεβαίωση για την προπαραγγελία ενός Xbox Series X/S ή ενός PS5, έχεις ήδη κάνει το 2ο βήμα, αφού σύντομα θα έχεις στα χέρια σου μία πηγή με έξοδο HDMI 2.1. Το 3ο βήμα αφορά κυρίως τους hardcore gamers, αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν πάντα κορυφαίες επιδόσεις και τεχνολογίες αιχμής. Με λίγα λόγια, τους μελλοντικούς κατόχους καρτών γραφικών NVIDIA® GeForce RTX™ 3000/AMD Radeon™ RX 6000. Σε ό,τι αφορά την ηχόμπαρα ή ένα σύστημα Home Cinema, καθώς και το πιστοποιημένο καλώδιο HDMI 2.1, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Πλαισίου είναι έτοιμο να σε εξυπηρετήσει τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά αλλά και σε ένα από 24 τα καταστήματα μας - αμέσως μετά τη λήξη του πρόσφατου καθολικού lockdown.