3D Printing: Όταν η φαντασία συναντά την τεχνολογία!

    Η δημιουργία ενός πραγματικού αντικειμένου στον τρισδιάστατο κόσμο μας δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας: μία από τις σημαντικότερες τεχνολογίες των τελευταίων δεκαετιών, η…

    3D-Printer-Guide
    Η δημιουργία ενός πραγματικού αντικειμένου στον τρισδιάστατο κόσμο μας δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας: μία από τις σημαντικότερες τεχνολογίες των τελευταίων δεκαετιών, η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας επιτρέπει να «τυπώνουμε» ό,τι θέλουμε - αρκεί να έχουμε το κατάλληλο ψηφιακό αρχείο και το σωστό υλικό! Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια προηγμένη τεχνολογία, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων μέσω πολλαπλών, αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού (Additive Manufacturing) - συνήθως πολύ μικρότερων του ενός χιλιοστού - επιλέγοντας από ένα ευρύ φάσμα υλικών, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Συνειδητοποιώντας τις προοπτικές από την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής, η παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα στράφηκε προς τους τρισδιάστατους εκτυπωτές, συμβάλλοντας στην ραγδαία ανάπτυξή τους και δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή και διάθεση προσιτών μοντέλων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών εκτύπωσης. Είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις σήμερα όλα αυτά που επιθυμείς;

    H ιστορία της στερεολιθογραφίας

    Η τρισδιάστατη εκτύπωση εφευρέθηκε στα 1982 από τον Chuck Hull. Ο Hull είχε την ιδέα ότι αν μπορούσε να τοποθετήσει χιλιάδες λεπτά στρώματα πλαστικού το ένα πάνω από το άλλο και στη συνέχεια να χαράξει το σχήμα τους, χρησιμοποιώντας το φως, τότε θα ήταν σε θέση να σχηματίσει τρισδιάστατα αντικείμενα. Και είχε δίκιο! Μετά από ένα χρόνο, πειραματιζόμενος με τις ιδέες αυτές, ανέπτυξε ένα σύστημα όπου μια συμπυκνωμένη ακτίνα υπεριώδους φωτός, κινούμενη υπό τον έλεγχο ενός υπολογιστή, «χτυπά» την επιφάνεια ενός κάδου γεμάτο με υγρό φωτοπολυμερές και όπου «χτυπά», το υγρό αυτό μετατρέπεται σε έναν τύπο πλαστικού με σταθερή μορφή. Ο Hull συνειδητοποίησε ότι το εύρημά του δεν περιοριζόταν σε υγρά στοιχεία και ως εκ τούτου η ευρεσιτεχνία του ονομάστηκε στερεολιθογραφία (3D Printing) και οι συσκευές – μέσω των οποίων πραγματοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία – ονομάστηκαν τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D printers). Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις είναι το πλαστικό, το καουτσούκ, ο ψαμμίτης, ειδικά κράματα μετάλλων αλλά και διάφορα άλλα υλικά. Στα πιο δημοφιλή συγκαταλέγεται το PLA*, ένα ιδιαίτερα εύπλαστο θερμοπλαστικό, που εκτός από ιδιαίτερα προσιτό είναι και βιοδιασπώμενο, άρα και ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. [caption id="attachment_48867" align="alignnone" width="800"] Με συμβατότητα 3 διαφορετικών νηματίων Εκτύπωσης (ABS,PLA,TPU), εσύ διαλέγεις και ο Creality Ender 3 αναλαμβάνει να εκπληρώσει την κάθε σου φαντασία. Με υψηλή ακρίβεια 0,1mm χαρίζει σταθερότητα και ζωντανεύει όλα τα σχέδια που έχεις σκιτσάρει στο χαρτί ή τον υπολογιστή σου![/caption] Σήμερα η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής (σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας), της οδοντιατρικής και ιατρικής γενικότερα, της εκπαίδευσης, της χαρτογράφησης πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών –  ακόμα και για στην παρασκευή τροφίμων! 

    Τεχνολογίες 3D Εκτύπωσης

    Η λογική της τρισδιάστατης εκτύπωσης παραμένει η ίδια σε όλα τα είδη των τεχνολογιών που υπάρχουν: τα αρχεία (*.stl ή *.obj) δημιουργούνται ή ανοίγονται με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού (όπως π.χ. το πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα Cura) εισάγονται στον εκτυπωτή και αυτός «τεμαχίζει» το μοντέλο σε οριζόντιες ξεχωριστές διατομές, οι οποίες εκτυπώνονται διαδοχικά - η μία πάνω στην άλλη - για να σχηματίσουν το τελικό αντικείμενο. Ωστόσο, οι τεχνολογίες της τρισδιάστατης εκτύπωσης διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο εναπόθεσης του υλικού και την επεξεργασία του σε στρώματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 διαφορετικές τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης: FDM, SLA, DLP, SLS, DMLS, SLM, EBM, Material Jetting, DOD και Binder Jetting. Οι πιο δημοφιλείς τεχνολογίες από αυτές, τις οποίες συναντάμε στους περισσότερους - και πιο προσιτούς - επιτραπέζιους 3D εκτυπωτές της αγοράς, είναι οι FDM (Fused Deposition Modeling) και SLA (Stereolithography).
    • Fused Deposition Modeling (FDM)
    Βασίζεται στην τήξη και την προγραμματισμένη εναπόθεση μιας λεπτής ίνας θερμοπλαστικού υλικού για τον σχηματισμό αλλεπάλληλων στρώσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν το τελικό αντικείμενο. Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία και για αυτήν αναπτύσσονται συνεχώς νέα υλικά, τα οποία προσδίδουν στα αντικείμενα συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Τα παραγόμενα αντικείμενα διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους και τις περισσότερες φορές είναι έτοιμα προς χρήση, χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη επεξεργασία, ωστόσο, υστερούν στο σχηματισμό πολύ λεπτών χαρακτηριστικών και στο βαθμό λεπτομέρειας που μπορούν να αποτυπώσουν. Συγκριτικά με άλλες μεθόδους, χαρακτηρίζεται από μία υψηλή σχέση απόδοσης/τιμής και ως εκ τούτου αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του 3D printing... και όχι μόνο!
    • Stereolithography (SLA)
    Η στερεολιθογραφία επιτυγχάνεται μέσω του φωτοπολυμερισμού πολύ λεπτών στρώσεων υγρών ρητινών (εποξικών η ακρυλικών), οι οποίες στερεοποιούνται με την βοήθεια υπεριώδους φωτός. Παράγει αντικείμενα εξαιρετικής ποιότητας, ακρίβειας και λεπτομέρειας σε τέτοιο βαθμό ώστε τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις εάν το αντικείμενο είναι κάποιο «τελικό προϊόν» και όχι ένα εκτυπωμένο μοντέλο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή της ρητίνης που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία προσδίδει στο αντικείμενο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως π.χ. αυξημένη αντοχή, ελαστικότητα κ.ο.κ. Η εκτύπωση μέσω στερεολιθογραφίας γίνεται συνήθως ανάποδα και είναι υψηλότερης ανάλυσης από ότι αυτή ενός κλασικού 3D εκτυπωτή. Με αυτό τον τρόπο παίρνει μορφή και ενσωματώνεται η κάθε μια στρώση πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας το φυσικό αντίγραφο του ψηφιακού μοντέλου. Το μόνο «πρόβλημα» με αυτήν την τεχνολογία είναι ότι είναι ακόμα αρκετά ακριβή. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη, η τιμή ενός καλού SLA 3D εκτυπωτή ξεκινά από τα 2000 ευρώ και με ευκολία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 5000 ευρώ!

    Πώς δουλεύει ο 3D εκτυπωτής;

    Όπως ακριβώς ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης προσθέτει μεμονωμένες κουκίδες μελανιού για να σχηματίσουν μια εικόνα, ένας 3D εκτυπωτής προσθέτει υλικό μόνο όπου χρειάζεται, ακολουθώντας εντολές από ένα ψηφιακό αρχείο. Μόλις «φορτωθεί» το ψηφιακό μοντέλο στον εκτυπωτή, αυτός αναλαμβάνει αυτόματα τη δημιουργία του επιθυμητού αντικειμένου. Το υλικό εκτύπωσης (κατά κανόνα ένα πλαστικό νήμα) θερμαίνεται, μέχρις ότου υγροποιείται και εξωθείται από ένα ειδικό ακροφυσίο εκτύπωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι εργάζόμαστε με θερμαινόμενα πλαστικά. Οι εξωθητήρες, τα πλαστικά μέρη και σε ορισμένους εκτυπωτές, το ίδιο το εκτυπωτικό «κρεβάτι» μπορεί να ζεσταθεί πολύ και να προκαλέσει εγκαύματα, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη συσκευή μας σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο και να χρησιμοποιούμε ποιοτικά υλικά εκτύπωσης. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το ψηφιακό αρχείο, ο σχεδιασμός είναι χωρισμένος σε λεπτές δισδιάστατες διατομές, ώστε ο εκτυπωτής να ξέρει ακριβώς πού να τοποθετήσει το πλαστικό υλικό (πολυμερές) μέσω του ακροφυσίου σε λεπτές στρώσεις, το πάχος των οποίων - σε πολλές περιπτώσεις - αγγίζει τα 0,1mm. Το πολυμερές στερεοποιείται γρήγορα και «δένεται» με το κατώτερο στρώμα του υλικού, πριν χαμηλώσει η πλατφόρμα και η κεφαλή εκτύπωσης προσθέσει άλλο ένα στρώμα. Ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του αντικειμένου, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ημέρες. [caption id="attachment_48877" align="alignnone" width="800"] Τριδιάσταστη εκτύπωση και χωρίς εκτυπωτή; Γιατί όχι! Δημιούργησε μοναδικά τρισδιάστατα αντικείμενα με το Polaroid 3D Pen. Στο εσωτερικό του τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό νήμα, το οποίο υγροποιείται και βγαίνει από την μύτη του ενώ την ίδια στιγμή ψύχεται και στερεοποιείται![/caption]

    Ανάλυση και ταχύτητα εκτύπωσης

    Για να δημιουργήσεις υψηλής ποιότητας εκτυπωμένα αντικείμενα, πρέπει να λάβεις υπόψη δύο εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους: την ανάλυση και την ταχύτητα εκτύπωσης. Η ανάλυση της εκτύπωσης - μετρούμενη σε microns - αναφέρεται στο επίπεδο της λεπτομέρειας που μπορεί να αποδόσει ο εκτυπωτής. Μικρότερα microns, υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας στα αντικείμενα που μπορείς να δημιουργήσεις. Απλό! Η ταχύτητα της εκτύπωσης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα μπορεί ένας εκτυπωτής να μετακινήσει τον εξωθητήρα** του. 'Οσο υψηλότερη είναι η ταχύτητα εκτύπωσης, τόσο πιο γρήγορα θα εκτυπωθεί το αντικείμενο. Άλλες λειτουργίες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ταχύτητα εκτύπωσης είναι η επιτάχυνση και η επιβράδυνση του εκτυπωτή, καθώς και ο χρόνος εκκίνησης.

    5 λόγοι για να αγοράσεις έναν 3D εκτυπωτή!

    Μοντέλα, τα οποία απευθύνονται σε τελικούς καταναλωτές, κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια. Η πτώση των τιμών τους και η εντυπωσιακή βελτίωση των δυνατοτήτων τους, τα καθιστά ολοένα και πιο προσιτά, ενώ όλο και περισσότερα, έτοιμα αρχεία εκτύπωσης, διατίθενται σε σχετικές ιστοσελίδες. Γιατί να προβεί στην αγορά ενός 3D εκτυπωτή; Οι λόγοι είναι πολλοί, ωστόσο εμείς θα αναλύσουμε τους βασικότερους από αυτούς:
    • Δημιουργικότητα: Με ένα 3D εκτυπωτή, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα διακοσμητικά ή πρακτικά αντικείμενα - ακόμα και μικρά έργα τέχνης - τα οποία θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο σπίτι, στο γραφείο ή να τα χαρίσεις σε φίλους σου. Εάν είσαι εντελώς αρχάριος, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις τα βασικά και στη συνέχεια πειραματίσου με τον εκτυπωτή, προκειμένουν να ανακαλύψεις τις πραγματικές δυνατότητές του. Η διαδικασία δεν είναι απλά διασκεδαστική αλλά και επιμορφωτική.
    • Εξοικονόμηση χρημάτων: Ένας 3D εκτυπωτής σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσεις πράγματα, για τα οποία ενδεχομένως θα έδινες χρήματα (θήκες, βάσεις, κρίκους, κρεμάστρες, καπάκια κα.), μιας και το συγκεκριμένο αντικείμενο θα μπορεί να εκτυπωθεί απεριόριστες φορές, όποτε χρειαστεί.
    • Εκπαίδευση: Οι 3D εκτυπωτές λειτουργούν ως «μαγνήτες» για τα παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες, να δημιουργήσουν μικροαντικείμενα ή τρισδιάστατα εκπαιδευτικά μοντέλα - αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Παράλληλα, η δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων τους δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν ευκολότερα τις αφηρημένες έννοιες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση 3D εκτυπωτών απαιτεί επίβλεψη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην κεφαλή τους.
    [caption id="attachment_48870" align="alignnone" width="800"] Με τον 3D εκτυπωτή της Polaroid, θα εκτυπώνεις στο σπίτι ή στο γραφείο σου, μέσω κάρτας SD ή μέσω του υπολογιστή σου, το μοντέλο που θες ή που έχεις σχεδιάσει. Κατέβασε το application της Polaroid και συνδέσου από το tablet ή το κινητό σου μέσω της ενσωματωμένης κάμερας για να παρακολουθείς την εξέλιξη της 3D εκτύπωσής σου![/caption]
    • Είναι ταχύτερος από οποιοδήποτε... κούριερ: Οι 3D εκτυπωτές σου δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις ένα εξάρτημα ταχύτερα από οποιοδήποτε κατάστημα, όπου κι να βρίσκεσαι. Γι' αυτό και η συνεισφορά τους πχ. στις διαστημικές αποστολές θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι αστροναύτες θα μπορούν να τυπώσουν ό,τι χρειάζονται, τη στιγμή που το χρειάζονται, εξοικονομώντας πόρους και αποθηκευτικό χώρο.
    • Είναι η τεχνολογία του μέλλοντος: Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο 3D εκτυπωτές σε όλο τον πλανήτη και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα διπλασιάζεται για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι επιχειρηματικές και προσωπικές χρήσεις της τεχνολογίας αυτής θα μεταμορφώσουν την καθημερινότητα μας. Αγοράζοντας έναν 3D εκτυπωτή θα σου επιτρέψει να πάρεις μέρος σε αυτή την επανάσταση, προετοιμάζοντας τον εαυτό σου και την οικογένειά σου για το μέλλον.

    Το βασικό γλωσσάρι των τρισδιάστατων εκτυπωτών

    * PLA (Polylactic Acid): Δημοφιλές υλικό εκτύπωσης, γενικής χρήσης. Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι και σόγια), είναι οικολογικό και ασφαλές. Λόγω πολύ μικρού συντελεστή συρρίκνωσης, εμφανίζει μηδαμινή στρέβλωση ακόμα και σε μεγάλα αντικείμενα. Λόγω χαμηλής θερμοκρασίας εκτύπωσης και εύκολης ψύξης, έχει πλεονέκτημα σε μοντέλα με μικρολεπτομέρειες και αιχμηρές άκρες. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά εκτύπωσης, μαζί με το PLA. Είναι πιο εύκαμπτο και ανθεκτικό σε κρούση, διαθέτει επίσης υψηλότερο σημείο τήξης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορεί να υποστεί επεξεργασία, τρίψιμο και βάψιμο. Επίσης, είναι διαλυτό σε ακετόνη, κάτι που μας βοηθάει για συγκόλληση εκτυπώσεων. Νήμα (Filament): Υλικό με τη μορφή πλαστικού νήματος, το οποίο θερμαίνεται ώστε να βρίσκεται σε μορφή που να μπορεί να εναποτεθεί και να δώσει σχήμα. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, στερεοποιείται άμεσα και παίρνει δύσκολους σχηματισμούς. [caption id="attachment_48881" align="alignnone" width="900"] Κάνε κλικ και θα ανακαλύψεις όλα τα αναλώσιμα που θα χρειαστείς, για να ζωντανέψουν οι δημιουργίες σου![/caption] Προσθετική Κατασκευή (Additive Manufacturing): Ένα από τα πιο σύγχρονα και ραγδαία αναπτυσσόμενα πεδία στον χώρο των τεχνολογιών ψηφιακής και αυτοματοποιημένης παραγωγής. Απαιτεί την ύπαρξη ψηφιακού μοντέλου με βάση το οποίο κατασκευάζεται, σε μεγάλο βαθμό αυτόματα, το τελικό προϊόν. ** Εξωθητήρας (Extruder): Η κεφαλή εκτύπωσης ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή (FDM) ονομάζεται εξωθητήρας ή εξωθητής. Θερμαίνει και λιώνει το υλικό (νήμα), το οποίο στη συνέχεια διοχετεύει - συμπιέζοντας το μαλακωμένο υλικό μέσω ενός ακροφυσίου - για να πραγματοποιηθεί η εκτύπωση του αντικειμένου. Ακροφύσιο (Nozzle): Mεταλλικό άκρο (οπή) στην κεφαλή εκτύπωσης για στόχευση και αύξηση της πίεσης του εκτοξευόμενου υλικού (νήματος). Κάποιοι 3D εκτυπωτές κάνοντας χρήση πολλαπλών ακροφισίων μπορούν να εξάγουν αντικείμενα σε δύο ή περισσότερα χρώματα. H διάμετρός του επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της εκτύπωσης, καθώς ένα μικρότερο ακροφύσιο είναι ιδανικό για πιο λεπτομερείς εκτυπώσεις. «Κρεβάτι» ή πλατφόρμα εκτύπωσης (Print Bed):  Η επιφάνεια στην οποία παράγεται ένα 3D τυπωμένο αντικείμενο. Όταν επιλέγεις εκτυπωτή θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η πλατφόρμα εκτύπωσης είναι αρκετά μεγάλη για τα αντικείμενα που θέλεις να δημιουργήσεις. Κάποιες επιφάνειες είναι και θερμαινόμενες. Μια καλή πλατφόρμα εκτύπωσης εξασφαλίζει σταθερότητα και επιτρέπει την εύκολη αποκόλληση του αντικειμένου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Levelling ή ευθυγράμμιση πλατφόρμας εκτύπωσης: Πραγματοποιώντας αυτή την διαδικασία, έχεις μια τέλεια ευθυγραμμισμένη επιφάνεια εκτύπωσης με την κεφαλή του εκτυπωτή. Εάν το ακροφύσιο είναι πολύ κοντά στην πλατφόρμα εκτύπωσης, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χώρος για την έξοδο του υλικού από τον εξωθητήρα, δημιουργώντας προβλήματα στη διαδικασία και φθορές στη συσκευή. Βηματικός κινητήρας (Stepper Motor) - Οι βηματικοί κινητήρες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διαγράφουν μια συγκεκριμένη γωνία και να σταματάνε ακαριαία σε μια καθορισμένη γωνιακή θέση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βηματικοί κινητήρες με δυνατότητα βημάτων και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των διαφόρων τμημάτων ενός εκτυπωτή. Άξονας: Οι τριδιστάστατοι εκτυπωτές διαθέτουν άξονες, οι οποίοι μπορούν να μετακινήσουν την κεφαλή σε X (αριστερά προς τα δεξιά), Y (εμπρός προς τα πίσω) και Z (πάνω και κάτω). RepRap (Replicating Rapid prototyper): Το πρόγραμμα RepRap ξεκίνησε στην Αγγλία το 2005 σαν μια πρωτοβουλία του Πανεπιστήμιο του Bath για την ανάπτυξη ενός  3D εκτυπωτή χαμηλού κόστους, ο οποίος  θα ήταν σε θέση να εκτυπώσει τα περισσότερα από τα δικά του πλαστικά εξαρτήματα, αλλά σήμερα υποστηρίζεται από εκατοντάδες συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. G-code (RS-274): O κώδικας-G είναι μια γλώσσα με την οποία οι άνθρωποι λένε σε μια ελεγχόμενη από έναν Η/Υ μηχανή (βλ. τρισδιάστατος εκτυπωτής), πώς να κάνει κάτι. Το «πώς» καθορίζεται από εντολές  σχετικά με το πού να κινηθεί το εργαλείο κοπής, πόσο γρήγορα να κινηθεί, τι διαδρομή θα ακολουθήσει κ.λ.π. 3D Slicer - Λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή τρισδιάστατων μοντέλων σε G-code. Διαθέτει δεκάδες ρυθμίσεις για να παραμετροποιήσετε και να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του εκτυπωτή σας και να βελτιώσετε δραματικά τις εκτυπώσεις σας έχοντας τον πλήρη έλεγχο κάθε μεταβλητής. Μην το αγοράσεις, τύπωσέ το! Ανακάλυψε το συναρπαστικό κόσμο του 3D Printing στα καταστήματα Πλαίσιο, μέσα από μία γκάμα επιλεγμένων τρισδιάστατων εκτυπωτών και όλων των απαραίτητων αναλωσίμων, προκειμένου να υλοποιήσεις τις δικές σου μοναδικές δημιουργίες!