Υπόθεση Τσικνοπέμπτη: Τα do’s and don’ts του ψήστη

    …Επειδή ο καλός ο ψήστης την Τσικνοπέμπτη φαίνεται, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου τα TOP10 μυστικά ψησίματος!

    Τσικνοπέμπτη

    Καλοφαγάδες; Ενωθείτε και οργανωθείτε! Η Τσικνοπέμπτη, η πιο νόστιμη Πέμπτη του χρόνου, πλησιάζει. Αυτή η μέρα, η αγαπημένη κάθε ψήστη, που περιμένει πώς και πώς να πέσει το πρώτο μπριζολάκι πάνω στη σχάρα.

     

    Άλλωστε, ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο πρωταγωνιστής;

    Φυσικά και είναι! Γιατί μεταξύ μας, το ψήσιμο είναι τέχνη και χωρίς τον ψήστη της παρέας, η Τσικνοπέμπτη δεν έχει καμία νοστιμιά. 

     

    Αν ΕΣΥ λοιπόν είσαι το άτομο, που όλο το τραπέζι αυτής της ημέρας στηρίζεται πάνω του, τότε τα παρακάτω τσικνο-tips σε αφορούν αποκλειστικά! 

     

    ✅ Άφησε το κρέας να ξεπαγώσει εντελώς. 

     

    Διαφορετικά, θα ψηθεί απ’ έξω και μέσα θα παραμείνει ωμό. Σε περίπτωση που θες να ψήσεις μπιφτέκια, καλό θα ήταν κατά το πλάσιμο ο κιμάς να είναι κρύος (θερμοκρασία ψυγείου), έτσι ώστε να μπορέσεις να τους δώσεις σχήμα χωρίς να διαλυθούν. Και το κυριότερο; Μόλις τα τοποθετήσεις στη σχάρα, να τα αλείψεις ελαφρά από πάνω με λίγο λαδάκι, για να μην κολλήσουν.

     

    ❌ Μην ξεκινήσεις το ψήσιμο, χωρίς να προετοιμάσεις τις σχάρες. 

     

    Κόψε ένα λεμόνι στη μέση και, πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, άλειψε καλά τη σχάρα. Έτσι, θα την καθαρίσεις, ώστε να τοποθετήσεις με ασφάλεια το φαγητό στην επιφάνειά της. Στη συνέχεια, πάρε ένα πινελάκι και άλειψέ τη με ελαιόλαδο. Είναι το μυστικό, για να μην κολλήσει το κρέας όσο ψήνεται.
     

    ✅ Φτιάξε μια... μερακλίδικη μαρινάδα.  

     

    Ανάλογα με το είδος του κρέατος, καλό θα ήταν να έχει γίνει και η ανάλογη προεργασία, λίγες ώρες πριν το ψήσιμο. Δε χρειάζεται κάτι τρομερό. Μία… μερακλίδικη μαρινάδα, θα εξασφαλίσει το ιδανικό ψήσιμο και θα κάνει τη διαφορά. Για χοιρινό, αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο έχουμε να σου προτείνουμε μερικές πολύυυυυ λαχταριστές συνταγές. 

     

    μαρινάδα Τσικνοπέμπτη

    ❌ Μη ρίχνεις όλα τα κρέατα στη φωτιά την ίδια ώρα. 

     

    Πριν ξεκινήσεις την όλη διαδικασία, θα σου προτείναμε να σκεφτείς με ποια σειρά θα πρέπει να ψηθούν τα κρέατα που έχεις. Λιγότερο ψήσιμο χρειάζεται για παράδειγμα το μπιφτέκι, σε σύγκριση με μία χοιρινή μπριζόλα. Εμείς, θα σου προτείναμε να ακολουθήσεις την εξής σειρά: Χοιρινό, Κοτόπουλο, Κιμάς.
     

    Άφησε χρόνο στη σχάρα να «πιάσει» θερμοκρασία.    

     

    Όσο και να πεινάει η παρέα, κάνε λίγη υπομονή μέχρι η σχάρα της ψησταριάς να κάψει καλά. Αυτό, θα σε βοηθήσει να πετύχεις την επιθυμητή κρούστα στο κρέας.

     

    Τσικνοπέμπτη σχάρα

     

     

    ❌ Απόφυγε να σβήνεις τις φλόγες με νερό. 

     

    Αν είσαι από τους «παραδοσιακούς» ψήστες, που λατρεύουν το κάρβουνο και δεν το αλλάζουν με τίποτα... τότε, θα έχεις παρατηρήσει ότι, αρκετές φορές, εμφανίζονται μικρές φλόγες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επειδή, εξαιτίας τους είναι επικίνδυνο να «αρπάξει» το φαγητό, θα πρέπει να έχεις το νου σου, ώστε να τις σβήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όχι όμως με νερό όπως κάνουν πολλοί. Καλύτερα να προτιμήσεις στάχτη, άμμο ή χοντρό αλάτι για να σβήσεις τη φωτιά.

     

    Διατήρησε δύο διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας.    

     

    Θα σε βοηθήσει πολύ, αν καθόλη τη διάρκεια ψησίματος, διατηρείς δύο ζώνες θερμοκρασίας. Δηλαδή, μία πιο καυτή και μία λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, στη δεύτερη θα μπορείς να ψήνεις το κρέας (σχεδόν) μέχρι τέλους και, στην πρώτη να το... τελειοποιείς. Δίνοντάς του αυτήν την πολυπόθητη, τραγανή πετσούλα που όλοι στο τραπέζι λιγουρεύονται! 

     

    ❌ Μην τρυπάς το κρέας όσο ψήνεται. 

     

    Για το γύρισμα πάνω στη σχάρα, προτίμησε να χρησιμοποιείς λαβίδα ή σπάτουλα και όχι πιρούνι. Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεις να τρυπάς το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί του, με αποτέλεσμα να στεγνώνει.

     

    Στο plaisio.gr θα βρεις μία τεράστια ποικιλία σε BBQ αξεσουάρ! 

    • 3855031
    • 3645010
    • 3837386
    • 3669483
    • 3837351
    • 3837378
    • 3837394

     

    Έχε πάντα δίπλα σου ένα σκεύος που κλείνει.   

     

    Όσο ψήνεις, καλό θα ήταν δίπλα σου να έχεις ένα σκεύος με καπάκι, ώστε να τοποθετείς στο εσωτερικό του όσα κρέατα βγαίνουν από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα διατηρήσεις και ζεστά και ζουμερά, μέχρι να σερβιριστούν στο τραπέζι. Και πάντα να θυμάσαι ότι το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται για λίγη ώρα, ακόμα και εκτός φωτιάς.

     

    Μη γυρνάς το κρέας συνεχώς. 

     

    Για να πετύχεις το τέλειο, ομοιόμορφο ψήσιμο δε σημαίνει ότι πρέπει να γυρνάς το κρέας κάθε λίγο και λιγάκι. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο θα επιφέρει στεγνό και σκληρό αποτέλεσμα. Μία με δύο περιστροφές είναι αρκετές, προκειμένου να πετύχεις το ιδανικό ψήσιμο.

     

    Αυτά ήταν τα special μυστικά μας για το μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης. Τώρα, σειρά έχει να αποφασίσεις το μενού. Να τσεκάρεις ότι είσαι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα σύνεργα. Και φυσικά, να ετοιμάσεις playlists που αρμόζουν στην περίσταση!

    Τσικνοπέμπτη