World Pasta Day || Χρόνια Πολλά στους απανταχού «μακαρονάδες»!

    Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, όλοι οι Pasta-lovers έχουν την τιμητική τους! Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που καθιερώθηκε το 1998 από την 'Ενωση UNAFPA.

    World Pasta Day

    «Ζ υ μ α ρ ι κ ά: Ένας τρόπος να το πεις, πολλοί να τα απολαύσεις»!

     

    Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, όλοι οι Pasta-lovers έχουν την τιμητική τους! Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η οποία καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA). Στόχος της; Να γνωστοποιήσει στο κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

     

    Τα μακαρόνια είναι ένα αγνό προϊόν και θεωρείται ως ένα από τα κύρια πιάτα της περίφημης Μεσογειακής Δίαιτας. Αποτελεί υγιεινή πηγή ενέργειας με ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Μέσα από ποικίλα μαγειρικά combos αποκαλύπτεται η θρεπτικότητα, η νοστιμιά και η γευστικότητά τους. Γι’ αυτό άλλωστε, μικροί και μεγάλοι, δεν αποχωρίζονται από το menu τους αυτή την αγαπημένη λιχουδιά.

    PASTA

     

    Η γκάμα των ζυμαρικών; ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ… σε χρώματα, σχήματα, μεγέθη! Με γέμιση ή όχι, σιμιγδαλένια ή χωρίς γλουτένη, «παντρεύονται» με όποιο υλικό μπορείς να φανταστείς. Με σάλτσες και κρέατα, με θαλασσινά και λαχανικά, με τυριά και κρέμες γάλακτος, στον φούρνο, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, κάθε φορά χαρίζουν και ένα νέο γευστικό ταξίδι.

     

    #FUN FACTS

     

    Ήξερες ότι, αυτό το αγαπημένο comfort food, κρύβει -μικρά- μυστικά; Shhhhh🤫


    👉🏻 Τα ζυμαρικά «γεννήθηκαν» στην Κίνα. Αν και είναι ιταλικό πιάτο, στην Κίνα βρέθηκαν noodles 5.000 χρόνων.
    👉🏻 Υπάρχουν πάνω από 600 είδη ζυμαρικών.
    👉🏻 Τα al dente μακαρόνια σε κρατάνε χορτασμένο για περισσότερη ώρα.
    👉🏻 Λόγω των υδατανθράκων, σου προκαλούν συναισθήματα ευτυχίας & ευεξίας.
    👉🏻 Η πρώτη μηχανή ζυμαρικών είναι ελληνική.
    👉🏻 Η 1η αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
    👉🏻 Το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο «μπολ» σπαγγέτι έσπασε η Πολωνία, με 7.9kg pasta. Χρειάστηκαν 40 σεφ και 19 ώρες για να τη μαγειρέψουν.

     

    #SPECIAL TIPS

     

    Ήρθε η ώρα, να σου συστήσω κάποια must-know tips, που θα σε «στέψουν» master της μακαρονάδας! 

     

    👨🏼‍🍳  Επίλεξε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας, ανάλογα με την ποσότητα ζυμαρικών που θες να βράσεις.
    👨🏼‍🍳 Τα διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και πυκνότητες ζυμαρικών απαιτούν και διαφορετικό χρόνο βρασμού. ( Η καλύτερη πηγή ℹ️ είναι η συσκευασία τους).
    👨🏼‍🍳 Το αλάτι είναι «σύμμαχος», καθώς αρωματίζει τη γεύση και διασφαλίζει ότι μαζί με τη σάλτσα που θα προσθέσεις, θα αποκτήσεις ένα υπέροχο πιάτο.
    👨🏼‍🍳 Πρόσθεσε τα pasta σε βραστό νερό και όχι σε ζεστό νερό. Απελευθερώνουν άμυλο, το οποίο όταν γίνεται πολύ νωρίς, κάνει τα ζυμαρικά λασπωμένα και κακοβρασμένα.
    👨🏼‍🍳 Πρόσθεσε τις έξτρα πινελιές, βούτυρο ή τυρί, στο τέλος, ώστε να πετύχεις μια πιο κρεμώδη σάλτσα.
    👨🏼‍🍳 Η μαεστρία για τέλειο αποτέλεσμα είναι το ανακάτεμα. Ολοκλήρωσε το πιάτο, ανακατεύοντας τα ζυμαρικά στο σκεύος με τη σάλτσα για ένα έως δύο λεπτά, ώστε να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

     

    #ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ

     

    Let’s celebrate today… Με μία τέλεια go-to πρόταση με ελάχιστα υλικά & πλούσια νοστιμιά. 

    “Cacio e Pepe” 🍝

     

    “Cacio e Pepe” Ζυμαρικά

    HOW TO

    Υλικά (για 2 μερίδες)


    •    Αλάτι 
    •    ½ πακέτο ζυμαρικά (όπως tagliolini, bucatini ή spaghetti)
    •    3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
    •    1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    •    ¾ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
    •    ⅓ φλιτζάνι πεκορίνο ψιλοτριμμένο


    Εκτέλεση 


    1.    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζεις περίπου 3Lt νερό. Ρίχνεις αλάτι και στη συνέχεια προσθέτεις τα ζυμαρικά.
    2.    Ανακατεύεις κατά διαστήματα και τα αφήνεις να βράσουν περίπου 2’ πριν μαλακώσουν.
    3.    Στραγγίζεις, κρατώντας ¾ φλιτζάνι νερό για το μαγείρεμα τους. Παράλληλα λιώνεις 2 κ.σ. βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
    4.    Προσθέτεις πιπέρι και ανακινώντας το σκεύος, το αφήνεις να φρυγανιστεί, για περίπου 1 λεπτό.
    5.    Προσθέτεις ½ φλιτζάνι από το νερό που έχεις κρατήσει από τα ζυμαρικά στο σκεύος και το αφήνεις να σιγοβράσει.
    6.    Ρίχνεις τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο βούτυρο. Χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις την παρμεζάνα ανακατεύοντας με μια λαβίδα μέχρι να λιώσει. Αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά.
    7.    Προσθέτεις το πεκορίνο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάει η σάλτσα σε όλα τα ζυμαρικά. (Προσθέτεις περισσότερο νερό από τα ζυμαρικά, αν η σάλτσα φαίνεται στεγνή).
    8.    Μεταφέρεις σε μπολ και σερβίρεις.

     

    Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

     

    Η σημερινή ημέρα, είναι αφιερωμένη εξαιρετικά σε όλους τους λάτρεις των ζυμαρικών! Χωρίς ενοχές, μαγείρεψε τη δικιά σου αγαπημένη συνταγή, συνόδευσε το πιάτο σου με ένα ποτήρι κρασί (perfect match). Βάλε την αγαπημένη σου ταινία ή σειρά και απόλαυσε ένα ευχάριστο και προπαντός γευστικό date night με τον εαυτό σου!