Τσικνοπέμπτη 2023: Συνταγές με κοτόπουλο που πρέπει να κάνεις στο BBQ

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά! Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και…

    TsiknoThur22-Chicken-Main

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!

    Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το κοτόπουλο!

    «Του τολμηρού»

    Υλικά:

    Για το κρέας 

    • 1,5kg παϊδάκια κοτόπουλου

    Για τη μαρινάδα

    • χυμό από 3 λάιμ
    • 3 κ.γ. ξύσμα λάιμ
    • 50 γρ. ελαιόλαδο
    • 4 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
    • 4 σκ. σκόρδο
    • 1 κ.σ. μέλι
    • αλάτι
    • 1/4 κ.γ. μπούκοβο

    Εκτέλεση: 

    • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Βάζουμε τα παϊδάκια μέσα στο μπολ της μαρινάδας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμη και για όλη τη νύχτα.
    • Ψήνουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά υγραερίου. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους και φυσικά από το πόσο δυνατή είναι η φωτιά μας. 
    • Καλό θα είναι να αλείψουμε τη σχάρα με λίγο λάδι πριν βάλουμε το κοτόπουλο επάνω ώστε να μην κολλήσει ή καεί. 
    «Από τις Ινδίες» 

    Υλικά:

    Για το κρέας

    • 500-600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι & πιπέρι
    • 1 πακέτο ξυλάκια για σουβλάκια

    Για τη μαρινάδα

    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γ. κάρι, σε σκόνη
    • 1 κ.γ. μπούκοβο
    • 1 σκ. σκόρδο
    • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • 1 κ.σ. μέλι
    • 40 γρ. σάλτσα σόγιας
    • 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
    • 1 κ.σ. σουσάμι
    • Αλάτι & πιπέρι

    Εκτέλεση:

    • Μουσκεύουμε τα ξυλάκια σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
    • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
    • Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
    • Αδειάζουμε  το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
    • Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
    • Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
    • Θα μας βγάλει 4-6 σουβλάκια. Ψήνουμε στην γκριλιέρα ή στην ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά και για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα τοποθέτησε όμορφα τα σουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο και συνόδευσε με τηγανιτές πατάτες & πράσινη σαλάτα.