Snack στο σχολείο: Ο πλήρης οδηγός οργάνωσης για κάθε γονιό!

    Τα παιδιά ξοδεύουν πολλή ενέργεια στο σχολείο και όπως είναι λογικό η πείνα χτυπάει γρήγορα «κόκκινο»! Η εύκολη λύση είναι να βάζεις κάθε πρωί στη σχολική τσάντα 2-3 συσκευασμένα snacks για να γεμίσει…

    image (10)
    Τα παιδιά ξοδεύουν πολλή ενέργεια στο σχολείο και όπως είναι λογικό η πείνα χτυπάει γρήγορα «κόκκινο»! Η εύκολη λύση είναι να βάζεις κάθε πρωί στη σχολική τσάντα 2-3 συσκευασμένα snacks για να γεμίσει το στομαχάκι του μέχρι την ώρα που θα σχολάσει και θα έρθει σπίτι για μεσημεριανό. Όμως δεν είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, καθώς αυτού του είδους τα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.

    launch boxΟ τρόπος που θα ρυθμίσεις τα ενδιάμεσα γεύματα του μικρού σου είναι απλός, για αρχή όμως θα χρειαστεί λίγη οργάνωση. Είναι καλή ιδέα να εφοδιαστείς με τον απαραίτητο εξοπλισμό.Τσαντάκια φαγητού, lunch boxes, θερμός και παγούρια είναι must για την σωστή μεταφορά και διατήρηση των γευμάτων στο σχολείο. Πέρα από αυτό όμως «βγαίνουν» και σε απίστευτα σχέδια που θα ενθουσιάσουν το μικρό σου. Είναι σημαντικό να θέλει και το ίδιο να τα χρησιμοποιεί καθημερινά, οπότε πέρα από τη χρηστικότητα καλό θα ήταν να δώσεις βάση και στο design. Ας πάμε τώρα στο πιο σημαντικό: «Τι μπορώ να ετοιμάζω για να τρέφεται σωστά το παιδί μου στο σχολείο;». Οι ιδέες; Πάρα πολλές... όρεξη να έχεις μόνο! Για να σε βοηθήσουμε όμως να κάνεις την αρχή συγκεντρώσαμε ιδέες, συνταγές & tips, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν τις πρώτες βδομάδες του σχολείου.

    Οι ΙΔΕΕΣ μας...

    Healthy λιχουδίτσες!

    muffinsΑφιέρωσε λίγο χρόνο τα ΣΚ για να φτιάξεις νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές. Αλμυρά ή γλυκά muffins χωρίς ζάχαρη, energy balls, μπάρες δημητριακών, μπισκότα μπανάνας, σπανακόπιτα (πιο παραδοσιακό)... είναι μερικά από τα αμέτρητα snacks που φτιάχνονται πολύ εύκολα και είναι πραγματικά «βόμβες» θρεπτικών στοιχείων. Με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρεις αμέτρητες συνταγές, με διαφορετικά «πρωταγωνιστικά» συστατικά. Μη φοβηθείς να τις «πειράξεις» λίγο για να τις φέρεις στις γεύσεις σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά. Και φτιάξε και λίγα παραπάνω, γιατί σίγουρα θα θες να τα παίρνεις μαζί σου και στη δουλειά!

    Σνακ σε 3’!

    Πάμε τώρα στα to-day, σε snack δηλαδή που μπορείς να φτιάξεις γρήγορα το πρωί. Γέμισε το ψυγείο με αβοκάντο, αυγά, τορτίγιες, αραβικές πίτες, ντομάτες, αγγουράκια , κοτόπουλο κ.α. Όλα αυτά τα υλικά συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους και δημιουργούν αμέτρητους συνδυασμούς σε πολύ λίγο χρόνο. Τη μία ημέρα μπορείς να φτιάχνεις μία αραβική πίτα με λαχανικά... την επόμενη, snackτορτίγια με αβοκάντο, κοτόπουλο και αυγό και πάει λέγοντας... Στην περίπτωση, όμως, που το παιδί έχει μία ιδιαίτερη λατρεία στα γλυκά, εξαιρετικές γλυκές ιδέες είναι τα pancakes βρόμης με μέλι, το τοστ με φυτικοβούτυρο και μπανάνα ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμισμένο με μαρμελάδα.

    Φρουτάκια!

    Ένα «ψιλό-έτοιμο» snack είναι τα φρούτα. Εννοείται πως μπορείς να τα αφήσεις και ολόκληρα... όμως οι πιθανότητες να τα φέρουν πίσω ατόφια είναι πολλές! Βλέπεις, τα παιδιά βαριούνται να τα καθαρίσουν μόνα τους. Γι’ αυτό λίγο πριν φύγει για το σχολείο ξεφλούδισε 1-2 φρουτάκια και αποθήκευσε τα κομμένα στο launch box. Βάλε και λίγο μέλι,fruit κανέλα και τους αγαπημένους του ξηρούς καρπούς ως γαρνιτούρα και αμέσως θα τα μετατρέψεις στο πιο υγιεινό γλύκισμα. Εύκολα φρούτα για το σχολείο είναι το μήλο, το αχλάδι, οι φράουλες, τα κεράσια, ο ανανάς, το σταφύλι, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια  – εξαρτάται βέβαια από την εποχή και τις προτιμήσεις του παιδιού.


    Το μήλο και το αχλάδι – βασικά φρούτα που τρώνε τα παιδιά - οξειδώνονται και μαυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αφού κοπούν και εκτεθούν στον αέρα. Η γεύση τους δεν αλλάζει, όμως όταν μαυρίσουν δεν είναι ελκυστικά και το παιδί αποκλείεται να τα καταναλώσει. Για να τα διατηρήσεις σαν φρεσκοκομμένα μπορείς να τα μουλιάσεις σε ένα από τα παρακάτω διαλύματα: #01 Νερό + Λεμόνι: Σε ένα μπολ ανάμιξε 1 φλυτζάνι παγωμένο νερό και 1 κ.σ χυμό λεμονιού. #02 Νερό + Αλάτι: Πρόσθεσε σε ένα μπολ ανά 4 φλυτζάνια νερό ½ κ.γ αλάτι. #03 Νερό + Μέλι: Πρόσθεσε σε ένα μπολ 2 κ.σ μέλι για κάθε ένα φλυτζάνι νερό


     

    Λαχανικά!

    Εύκολα στη μεταφορά, δροσιστικά, πεντανόστιμα και γεμάτα θρεπτικές αξίες είναι τα λαχανικά. Εμείς θα σου προτείναμε να μοιράσεις τις μέρες της εβδομάδας - τις μισές να ετοιμάζεις κομμέναvegetables φρούτα και τις υπόλοιπες λαχανικά. Έτσι, θα υπάρχει ποικιλία και το παιδί δε θα βαριέται να τρώει υγιεινά! Μερικές ιδέες για το σχολείο:

    • Αγγουράκια κομμένα σε στικς με λίγα ντοματίνια.
    • Καροτάκια κομμένα σε στικς (ίσως μπορείς να τα συνοδεύσεις με ένα βραστό αβγουλάκι 1-2 φορές την εβδομάδα).
    • Τρυφερά φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.

     

     

    Κάνε την αρχή!

    syntagi1

    3-4 τελευταία TIPS...

    #01. Προσπάθησε -όσο μπορείς- να είναι όμορφα συσκευασμένα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταναλώσει -ακόμα και αν έχεις προσθέσει κάποιο υλικό που δεν του πολύ αρέσει! #02. Προσπάθησε να έχεις ποικιλία τροφών μέσα στην εβδομάδα. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα και το πιο πιθανό είναι να μην φάει για 3η συνεχόμενη ημέρα κέικ -και ας είναι νοστιμότατο! #03. Βάλε στο «παιχνίδι» του πρωινού και το παιδί. Δώσε του 2-3 επιλογές για να επιλέξει το τι θέλει να φάει αύριο στο σχολείο ή ακόμα καλύτερα μπείτε μαζί στην κουζίνα και ετοιμάστε τα snacks του παρέα. #04. Χρησιμοποίησε την κατάψυξη. Πίστεψέ μας θα σε σώσει! Φτιάξε το ΣΚ όπως είπαμε και πιο πάνω τα snacks και βάλ’ τα στην κατάψυξη! Έτσι, θα διατηρηθούν σωστά για ημέρες. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ξεπαγώνεις από βραδύς τη λιχουδιά που θα πάρει την επόμενη ημέρα στο σχολείο. breakfast

    Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας -ειδικά για ένα παιδί που έρχεται αντιμέτωπο κάθε πρωί με εξισώσεις μαθηματικών, κανόνες, απροειδοποίητα τεστ... Από ότι είδες και πιο πάνω με κάποια «tricks» και λίγη φαντασία μπορείς να δημιουργήσεις σε ελάχιστο χρόνο τις πιο νόστιμες και θρεπτικές λιχουδιές που σίγουρα θα το γεμίσουν ενέργεια!