«Πρωτάκια»… Λάβετε θέση στα θρανία!

    Σεπτέμβριος, μήνας ορόσημο τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Η αρχή ενός καινούριου κύκλου ζωής που εμπεριέχει περισσότερες απαιτήσεις, προκλήσεις και ένα μείγμα συναισθημάτων. Ήρθε η…

    Cute,Girl,At,Lesson,In,Classroom

    Σεπτέμβριος, μήνας ορόσημο τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Η αρχή ενός καινούριου κύκλου ζωής που εμπεριέχει περισσότερες απαιτήσεις, προκλήσεις και ένα μείγμα συναισθημάτων. Ήρθε η στιγμή, που οι μικροί σας ήρωες από νήπια θα αποκτήσουν τον τίτλο «πρωτάκια» και θα προετοιμαστούν για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους…. …Αφού η πρώτη φορά στο Δημοτικό αποτελεί εμπειρία ζωής, που αναμφισβήτητα θα θυμούνται για πάντα. Είναι μια μεγάλη αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, που εκτός από διδασκαλία γνώσεων, διαπλάθει τον χαρακτήρα. Συντελεί στην κοινωνικοποίηση και αποτελεί είσοδο σε μια διαφορετική ρουτίνα. Για να μπορέσει το παιδάκι σου να κάνει ομαλή και εύκολη αυτή την μετάβαση, τί θα έλεγες να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω [mks_icon icon="fa-lightbulb-o" color="#eded10" type="fa"] ⓉⒾⓅⓈ [mks_icon icon="fa-lightbulb-o" color="#eded10" type="fa"]


    #𝟘𝟙 Εξήγησέ του την αλλαγή!

    Είναι μια καλή στιγμή να συζητήσεις μαζί του τι πρόκειται να μάθει στο Δημοτικό, τα νέα ωράρια, τις καινούριες φιλίες που θα κάνει, ώστε να μη νιώσει πίεση από την ξαφνική αλλαγή. Πέρασε χρόνο μαζί του, μίλησέ του, καθησύχασέ το και διαβεβαίωσε ότι θα είσαι πάντα δίπλα του, σε ό,τι χρειαστεί.

    #𝟘𝟚 Εφάρμοσε ένα καθημερινό πλάνο!

    Το πρωινό ξύπνημα και το καθημερινό διάβασμα, είναι αναπόφευκτο ότι θα «εξαντλήσει» το μικρό παιδί. Γι’ αυτό είναι ωφέλιμο, να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός, ώστε να εξασφαλίζει τις απαραίτητες ώρες ύπνου. Ο χρόνος για παιχνίδι και η ελεύθερη απασχόληση μειώνονται απότομα. Το παιδί καλείται να γίνει υπεύθυνο και να διαχειριστεί το χρόνο του καλύτερα, φυσικά με την κατάλληλη καθοδήγηση από εσένα.

    #𝟘𝟛 Οργάνωσε το χώρο μελέτης!

    Είναι σημαντικό οι μικροί μαθητές να μελετούν στον ιδιωτικό τους χώρο και μόνο εκεί. Ένα γραφείο, μια καρέκλα μελέτης και μια βιβλιοθήκη θα δημιουργήσουν το ιδανικό κλίμα διαβάσματος του παιδιού. Αφού, αποτελούν σωστά θεμέλια για μια επιτυχημένη συγκέντρωση. Το παιδάκι μαθαίνει να βάζει σε τάξη τόσο τις σκέψεις, όσο και το υλικό του σχολείου του. Και… όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

    #𝟘𝟜 Κάνε πρόγραμμα με 𝘵𝘢𝘴𝘬𝘴 του σπιτιού!

    Καλλιέργησε την κριτική του σκέψη και τις δεξιότητές του μέσα από διάφορες δραστηριότητες στο σπίτι. Που θα το κρατούν δραστήριο, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας:

    [mks_icon icon="fa-check-square-o" color="#dd2323" type="fa"] Προετοιμάστε το οικογενειακό τραπέζι.

    [mks_icon icon="fa-check-square-o" color="#dd2323" type="fa"] Βγάλε στην επιφάνεια τον μικρό σεφ που κρύβει μέσα του – χωρίς να δυσανασχετείς για το… χαμό που -ίσως- επικρατήσει στην κουζίνα. Στο τέλος, θα μαζέψετε παρέα!

    [mks_icon icon="fa-check-square-o" color="#dd2323" type="fa"] Τακτοποιήστε το δωμάτιο, μαζεύοντας τα παιχνίδια του.

    [mks_icon icon="fa-check-square-o" color="#dd2323" type="fa"] Άφησέ το να φτιάξει τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας.

    [mks_icon icon="fa-check-square-o" color="#dd2323" type="fa"] Φροντίστε μαζί τα φυτά εντός ή εκτός σπιτιού.

    #𝟘𝟝 Να επιμένεις σε υγιεινό και σπιτικό κολατσιό!

    Σε αυτή την ηλικία χτίζονται οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγονται τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα σνακ. Οργάνωσε το τσαντάκι φαγητού του με υγιεινά και θρεπτικά σνακ για τις ώρες που θα είναι εκτός σπιτιού. Δίνοντάς του ενέργεια και απόλαυση ταυτόχρονα! Για εύκολες, γρήγορες και γευστικές ιδέες μπες και τσέκαρε, εδώ.

    #𝟘𝟞 Δώσε έμφαση στην υγιεινή του!

    Είναι απαραίτητο, να τηρεί από νωρίς τους κανόνες υγιεινής σε θεωρητικό και πολύ περισσότερο σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι, μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, των δοντιών, η καθαρή τσάντα είναι μέρος της καθημερινότητας που μπορεί μόνο του να φροντίζει… «Γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», όπως λένε.


     Η μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι λογικό να δημιουργεί ένταση και στρες σε μικρούς και μεγάλους. Εσείς, οι γονείς, ως μεγαλύτεροι και με περισσότερη υπομονή, δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του παιδιού σας και μείνετε στο πλευρό του κάθε στιγμή!