Όταν η θέληση νικά τις δυσκολίες!

    Έχεις πιάσει σίγουρα, αρκετές φορές τον εαυτό σου, να παραπονιέται για μικρό-προβλήματα της καθημερινότητας. Για πράγματα που δε θα έπρεπε καν να σε «αγγίζουν» ή μάλλον… που θα έπρεπε να τα προσπερνάς…

    New,York,City,,Usa,€“,Jule,13,,2013:,Helen,Keller
    Έχεις πιάσει σίγουρα, αρκετές φορές τον εαυτό σου, να παραπονιέται για μικρό-προβλήματα της καθημερινότητας. Για πράγματα που δε θα έπρεπε καν να σε «αγγίζουν» ή μάλλον… που θα έπρεπε να τα προσπερνάς ή -ακόμα καλύτερα- να τα ξεπερνάς!

    Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πεις «Δεν μπορώ!»… ξανασκέψου το. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που, παρά τις αξεπέραστες δυσκολίες τους, δεν το βάζουν κάτω. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, σκεφτήκαμε να σου μιλήσουμε για 4 προσωπικότητες που, με γνώμονα τη θέληση και τη δύναμη ψυχής τους, διέπρεψαν. Και το έργο τους αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο μάθημα ζωής!


    [mks_icon icon="icon-user" color="#1e73be" type="sl"] Stephen Hawking

    “However difficult life may seem, there is always something you can do and succeed at. It matters that you don’t just give up”.  - Stephen Hawking

    Σκέψου, ενώ έχεις όλα τα μέλη του σώματός σου, να μην μπορείς να τα κινήσεις. Ενώ έχεις στόμα, να μην μπορείς να μιλήσεις. Ενώ είσαι διάνοια, να μην μπορείς να εκφραστείς. Να είσαι καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας σου να είναι μέσω υπολογιστή...  

    Κάπως έτσι, ήταν η ζωή του Άγγλου φυσικού και αστροφυσικού Stephen Hawking. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942, σπούδασε Μαθηματικά & Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε με το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ωστόσο, διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (εκφυλιστική ασθένεια, γνωστή και ως νόσος του Γκέρινγκ), η οποία εξελίχθηκε σε γενική παράλυση του σώματος. Ενώ το 1985, υποβάλλεται σε τραχειοστομία, χάνει εντελώς τη φωνή του και έκτοτε ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους γύρω του είναι μέσω ενός υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθετητή. Καμία όμως δυσκολία δεν τον σταμάτησε από το να συνεχίσει δυναμικά με αυτό που αγαπούσε... Το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα! Ασχολήθηκε με τη θεωρία της σχετικότητας και τη φυσική των μαύρων  τρυπών. Μελέτησε τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), με το βιβλίο του «A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes» να γίνεται best-seller, να μεταφράζεται σε 40 γλώσσες και να πουλάει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα. Έγινε επίσης, καθηγητής Βαρυτικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και λίγο αργότερα καθηγητής Μαθηματικών... Και οι διακρίσεις; Πάρα πολλές! Ασχολήθηκε ακόμα και με το ποδόσφαιρο, αναπτύσσοντας τη θεωρία του τέλειου πέναλτι. Μάλιστα, η ζωή του έγινε και ταινία. Και αν ακόμη δεν την έχεις δει, εμείς θα σου προτείναμε να το κάνεις... αξίζει! Τον Hawking, υποδύθηκε ο Eddie Redmayne, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε το Όσκαρ για το ρόλο, αλλά δέχτηκε και τα εύσημα του ίδιου του Stephen!


    [mks_icon icon="icon-user" color="#1e73be" type="sl"] Mark Goffeney

    Και τώρα… βάλε τα χέρια πίσω από την πλάτη. Προσπάθησε να φας. Να κάνεις μπάνιο. Να ντυθείς. Καθόλου εύκολο, έτσι; Πόσο μάλλον να παίξεις μουσική.  

    Ο Mark Goffeney από τη στιγμή που γεννήθηκε, έμαθε να ζει χωρίς χέρια. Η μουσική όμως, πάντα ήταν η μεγάλη του αγάπη! Μία αγάπη, που έγινε το κίνητρο, για να πετύχει όλα όσα είχε ονειρευτεί, παρά τις κινητικές του δυσκολίες. Από μικρός είχε αρχίσει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στη μουσική. Ήταν μόλις 9 ετών όταν αγόρασε την πρώτη του τρομπέτα. Όμως, αυτό που αποτέλεσε την αφετηρία για τη λαμπρή καριέρα που ακολούθησε, ήταν μία ξεκούρδιστη κιθάρα που βρήκε… στα σκουπίδια! Και όπως πολύ καλά μπορεί να αναρωτιέσαι… «Πώς γίνεται πρακτικά, αυτός ο άνθρωπος να έπαιζε μουσική;» Ο Mark Goffeney, πολύ απλά, έπαιζε μουσική… με τα πόδια! Και οι εκτελέσεις που έκανε στην κιθάρα, αναμφισβήτητα, ήταν άκρως επιτυχημένες. Το 1992, σχηματίζει το δικό του συγκρότημα «Big Toe Rocks», ενώ κυκλοφορεί και τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Big Toe». Και κάπως έτσι, ο Goffeney, μας δείχνει πως… Αν θες κάτι πολύ μπορείς να βρεις έναν τρόπο για να το πετύχεις. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, σίγουρα υπάρχει κάποιο μονοπάτι.


    [mks_icon icon="icon-user" color="#1e73be" type="sl"] Hellen Keller 

    “The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched – they must be felt with the heart”.  – Hellen Keller

    Τώρα, κλείσε τα μάτια σου και σκέψου τον εαυτό σου να ζει μέσα σε αυτό το «μαύρο κουτί». Κλείσε σφιχτά και τα αυτιά σου. Σκέψου... πώς θα ήταν αν ζούσες χωρίς τις δύο αυτές βασικές αισθήσεις;

    Η Hellen Keller, σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας, έμαθε να ζει έτσι από παιδί. Ήρθε αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες. Δυσκολίες που ποτέ όμως, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για να πετύχει τα όνειρά της. Ήταν μόλις 19 μηνών, όταν η Hellen έχασε και την όραση και την ακοή της, εξαιτίας μίας ασθένειας. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της, δεν είχε αναπτύξει ακόμα επίγνωση του περιβάλλοντός της. Και αυτό, της δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία. Όσο μεγάλωνε, ήθελε να μένει μόνο μέσα στο σπίτι. Δεν ήξερε να επικοινωνεί. Είχε έντονες εκρήξεις θυμού και ήταν επιθετική με όλους. Η οικογένειά της είχε παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια. Ώσπου, βρέθηκε στο δρόμο τους η Αν Σάλιβαν. Μία δασκάλα που έμαθε τη Hellen να επικοινωνεί και την ανέλαβε για το υπόλοιπο της ζωής της. Σιγά-σιγά η Hellen έμαθε να μιλάει. Να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της απλώς αγγίζοντάς τους. Έμαθε επίσης να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ, να χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα και να «αισθάνεται» τη μουσική απλώς αγγίζοντας τα μουσικά όργανα. Μεγαλώνοντας, παρακολούθησε μία σειρά μαθημάτων για τυφλούς & κωφούς. Στη συνέχεια, έγινε δεκτή στο κολλέγιο Radcliffe, απ’ όπου και αποφοίτησε. Ήταν το πρώτο άτομο κωφό & τυφλό που απέκτησε πτυχίο Καλών Τεχνών! Έγραψε 12 βιβλία, πολλά άρθρα, καθώς επίσης και την αυτοβιογραφία της. Τέλος, αγαπούσε πολύ την ελληνική γλώσσα. Όπως είχε πει και η ίδια: «Αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης». Η ζωή της, έγινε επίσης ταινία, με τίτλο «The miracle worker».


    [mks_icon icon="icon-user" color="#1e73be" type="sl"] Γιάννης Χατζήμπεης 

    «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες βλέπουν κάποιον που είναι σε ένα καρότσι και αγωνίζεται είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί τους δίνει ένα φως, τους δίνει μια διέξοδο. Τους λέει… δεν τελείωσε η ζωή σου εδώ» - Γιάννης Χατζήμπεης

    Βάλε τώρα, το ένα χέρι πίσω από την πλάτη. Δε θα σου πούμε να κάνεις απλά, καθημερινά πράγματα, όπως πριν. Θέλουμε όμως να σκεφτείς, πώς θα ήταν αν σε βάζαμε να κάνεις ποδήλατο. Ή αν σε ρίχναμε στα βαθιά και σου λέγαμε να κολυμπήσεις…

    Ο «δικός μας» Γιάννης Χατζήμπεης. Έλληνας Παραολυμπιονίκης. Όχι μόνο κατάφερε να πετύχει σπουδαία αθλητικά επιτεύγματα, αλλά σημείωσε μία εξίσου σημαντική επαγγελματική πορεία στο marketing & τις πωλήσεις. Γεννήθηκε με αναπηρία στο χέρι, κάτι το οποίο τον βοήθησε να βγει νικητής στον… δικό του αγώνα δρόμου! Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς του 1996, έγινε πρωταθλητής Ελλάδας στο Paratriathlon και λίγο αργότερα, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής Έλληνας αθλητής με κινητικά προβλήματα που τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο τριάθλου Ironman (3,86km κολύμπι, 180km ποδήλατο, 42km τρέξιμο). Δε σταμάτησε όμως εκεί. Γιατί ο Γιάννης, πέρα από αθλητής, είναι και άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με αξίες και αρχές, που βοηθάει με «όλο του το είναι». Ως motivational speaker, προσπαθεί να περάσει στο κοινό του, ότι «τίποτα στη ζωή δεν είναι αδύνατο αν το θέλεις πολύ, προετοιμάζεσαι για αυτό σωστά, πιστεύεις στον εαυτό σου και στην ομάδα σου, ενώ λειτουργείς με όραμα και στρατηγική». Παράλληλα, ίδρυσε και το «Give&Fund», μία πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται χρήματα, με σκοπό να πραγματοποιηθούν όνειρα και ανάγκες.


    Οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες είναι πολλοί, είναι δίπλα μας, δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα και τους αξίζουν πολλά. Άλλωστε, δε γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι… δε θα είχε ενδιαφέρον η ζωή μας έτσι! Πρέπει όμως, να είμαστε ίσοι και οφείλουμε να «παλέψουμε» όλοι ΜΑΖΙ για να το πετύχουμε!