Μάνη: Εκδρομή στη μαγική γωνιά της Πελοποννήσου

    Η Μάνη είναι ένας τόπος που πάντα θα βρει τον τρόπο να σε εκπλήξει. Σπίτια που θυμίζουν πύργους, σπήλαια που κόβουν την ανάσα, γραφικά χωριουδάκια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινοι οικισμοί και μία…

    Limeni,Village,In,Mani,,Greece

    Η Μάνη είναι ένας τόπος που πάντα θα βρει τον τρόπο να σε εκπλήξει. Σπίτια που θυμίζουν πύργους, σπήλαια που κόβουν την ανάσα, γραφικά χωριουδάκια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινοι οικισμοί και μία τεράστια ιστορία να συνοδεύει το όνομά της…

    Σίγουρα, ένα τριήμερο δε θα σε «χορτάσει». Όμως, θα σου δώσει μία γεύση από την ομορφιά του τόπου, θα σε γεμίσει εικόνες και μοναδικές εμπειρίες με -λίγο- άρωμα Ελλάδας. 

    …Κορώνι / Κορωνίτσα μου, καλώς ήρθες στη Μάνη!

    [mks_icon icon="fa-map-marker" color="#dd0808" type="fa"] Λιμένι: Το «σήμα κατατεθέν» της Μάνης

    Λιμένι, Μάνη Αυτό που θα αντικρίσεις φτάνοντας στο Λιμένι, δεν μπορούμε να στο περιγράψουμε με λόγια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που έχει χαρακτηριστεί από τους περισσότερους επισκέπτες ως το «στολίδι» της Μάνης. Το Λιμένι βρίσκεται μόλις 5km μακριά από την Αρεόπολη και αποτελεί ένα παραδοσιακό, παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης. Ακόμα κι αν δε διανυκτερεύσεις εκεί, πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μία στάση για καφέ, για φωτογραφίες ή -αν το επιτρέπει ο καιρός- για μία σύντομη βουτιά.

    [mks_icon icon="fa-thumb-tack" color="#dd9933" type="fa"]  Must-Do  

    Σύμφωνα με την ιστορία, το Λιμένι ήταν η πατρίδα της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Επομένως, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον επιβλητικό πύργο των Μαυρομιχαλαίων με το που φτάσεις στο μέρος. Ύστερα, επιβάλλεται και μία περατζάδα στο μοναδικό δρόμο που περνάει μέσα από τον οικισμό, για να χαζέψεις τους πετρόκτιστους πύργους, τα γραφικά εκκλησάκια και τα σπιτάκια που όλα, είναι σχεδόν βουτηγμένα, στη θάλασσα. Και μόλις τελειώσεις τη βόλτα σου, σειρά έχει να διαλέξεις ταβερνάκι για φαγητό ή κάποιο ήσυχο café για να ξαποστάσεις, απολαμβάνοντας τον καφέ σου ή κάποιο τοπικό γλυκό.


    TIP! Το Λιμένι είναι ευρέως γνωστό και για το καταπληκτικό του ηλιοβασίλεμα. Προτίμησε λοιπόν, να το επισκεφθείς απογευματινές ώρες, ώστε να απολαύσεις τα μαγικά χρώματα που θα μεταμορφώσουν το τοπίο μπροστά σου σε αληθινό πίνακα ζωγραφικής. Και όχι… δεν υπερβάλλουμε!


     

    [mks_icon icon="fa-map-marker" color="#dd0808" type="fa"] Αρεόπολη: Η ιστορική πρωτεύουσα της Μάνης

    Αρεόπολη, Μάνη Ένας από τους πιο δημοφιλείς και γραφικούς οικισμούς της Μάνης, η Αρεόπολη, απέχει μόλις 10 λεπτά από το Λιμένι και βρίσκεται σε υψόμετρο 256 μέτρων. Η ομορφιά της θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή και κυριολεκτικά, θα σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα κτίσματα, παλαιές εκκλησίες, παραδοσιακά ταβερνάκια… Η Αρεόπολη έχει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που της δίνει τη δική της, ξεχωριστή ταυτότητα.


    [mks_icon icon="fa-thumb-tack" color="#dd9933" type="fa"] Must-Do  

    Προτού αναχωρήσεις για Μάνη, θα σου προτείναμε να διαβάσεις για την ιστορία του τόπου, ώστε να γνωρίζεις ποια αξιοθέατα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στη λίστα με τα «must-see». Λίγες πληροφορίες για την Αρεόπολη: Αποτελεί έναν ιστορικό οικισμό, καθώς κατάφερε να διατηρήσει πλήρως την ανεξαρτησία της επί Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, εκεί υψώθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης και συγκροτήθηκαν οι πρώτες ομάδες. Στην πλατεία των Αθανάτων θα βρεις την πέτρα πάνω στην οποία στηριζόταν η Ελληνική σημαία και ακριβώς δίπλα, το περήφανο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Τέλος, μην ξεχάσεις να κάνεις και μία στάση στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.


    Μόλις λοιπόν ολοκληρώσεις την ιστορική ξενάγηση στην Αρεόπολη, σειρά έχει η περιήγηση στα γραφικά της σοκάκια. Στενά, πέτρινα δρομάκια που αντιπροσωπεύουν πλήρως την ξεχωριστή, μανιάτικη αρχιτεκτονική. Απόλαυσε τη βόλτα σου στα λιθόστρωτα καλντερίμια και μόλις φτάσει η ώρα για μεσημεριανό, μη διστάσεις να «πιάσεις» τραπεζάκι σε κάποιο από τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία που θα συναντήσεις ανάμεσα στα στενά. Εμείς, θα σου προτείναμε να πάρετε πιάτα για τη μέση, ώστε να γευτείτε όλοι στην παρέα την παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα.

    [mks_icon icon="fa-map-marker" color="#dd0808" type="fa"] Σπήλαια Διρού: Εκεί που η φύση ξεπερνά τα όρια

    Με τίποτα δεν πρέπει να χάσεις τη βαρκάδα στο σπήλαιο Διρού. Ένα υπόγειο, λιμναίο ταξίδι που πίστεψέ μας, θα σου αφήσει ανεξίτηλες εικόνες στο μυαλό. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό σπήλαιο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της υδάτινης διαδρομής, θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το απίθανο γεωλογικό φαινόμενο των σταλακτιτών και σταλαγμιτών – ένα θέαμα που πραγματικά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η θερμοκρασία στο σπήλαιο κυμαίνεται από 16οC έως 19οC και η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1500 μέτρα, εκ των οποίων τα πρώτα 1200 γίνονται με βάρκα.

    [mks_icon icon="fa-map-marker" color="#dd0808" type="fa"] Γερολιμένας: Μέρος βγαλμένο από cart postal

    Όχι, δε βρίσκεσαι σε κάποιο χωριό της Σικελίας. Βρίσκεσαι στο Γερολιμένα, το γραφικό λιμανάκι της Μάνης! Το όνομά του σημαίνει «Ιερός Λιμήν» και στο παρελθόν αποτέλεσε το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι της περιοχής. Στο Γερολιμένα θα περπατήσεις ανάμεσα σε εντυπωσιακά πετρόχτιστα κτίρια. Θα κάνεις πολλές βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά. Θα δοκιμάσεις πεντανόστιμο φαγητό. Και το κυριότερο; Θα έχεις την ευκαιρία για αυτό που λέμε… απόλυτη χαλάρωση. Αν έχεις λίγο όρεξη για περπάτημα και πεζοπορία, πάρε το δρόμο προς το ακρωτήριο Ταίναρο. Και θα έχεις φτάσει, μόλις, στο νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης! TIP! Η εκδρομή σου μέχρι το Γερολιμένα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω. Αφού, πέρα από την εμπειρία, μπορείς να απολαύσεις κι ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι, με τοπικές συνταγές και παραδοσιακές γεύσεις. Περιττό να σου πούμε ότι δεν πρέπει να πάρεις το δρόμο της επιστροφής με άδεια χέρια, έτσι;

     
    Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το τι μπορείς να κάνεις και να δεις στη Μάνη, μέσα σε ένα τριήμερο. Όπως καταλαβαίνεις, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα πιο «must», ώστε να πάρεις μια… μικρήηηη γεύση της μανιάτικης ομορφιάς.
    Κι αν έχεις επισκεφτεί πρόσφατα το μέρος, σου έχουμε ετοιμάσει κι άλλες προτάσεις για το τριήμερο για:

    ΣπέτσεςΛευκάδα,  Κύθνο & Χαλκιδικη !