Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας: Μαγείρεψε κι εσύ σαν Ιταλός!

    Σήμερα έχει την τιμητική της μια από τις πιο νόστιμες και δημοφιλείς κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μα ποια άλλη; Η ιταλική φυσικά!

    Italian
    Σήμερα έχει την τιμητική της μια από τις πιο νόστιμες και δημοφιλείς κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μα ποια άλλη; Η ιταλική φυσικά!

     

    Κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία Ιταλών σεφ και άλλων επαγγελματιών της κουζίνας, η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας. Οι Ιταλοί γιορτάζουν τη μοναδική γαστρονομική τους παράδοση με σκοπό να θυμίσουν στον υπόλοιπο κόσμο τι εστί... "cucina italiana".

     

    Μην αρνηθείς πως δεν τρελαίνεσαι για πίτσα ή μακαρονάδα… γιατί όλοι ξέρουμε την αλήθεια! Σου τρέχουν κυριολεκτικά τα σάλια στο άκουσμα και μόνο των λέξεων pasta, carbonara, ragu ή pesto; Πες το ντε, και θα σου μάθουμε μερικά από τα αυθεντικά ιταλικά κόλπα, που θα σε κάνουν να μαγειρεύεις κι εσύ όπως ακριβώς οι «βέροι ιταλιάνοι».

     

    Δες τα 3+1 Tips που θα σε μετατρέψουν σε Ιταλό masterchef

     

     Προτίμησε την ποιότητα έναντι της ποσότητας

    Τα ποιοτικά και προσεγμένα υλικά είναι super hot χαρακτηριστικό της ιταλικής κουζίνας. Οι καλές πρώτες ύλες είναι το άλφα και το ωμέγα για μια νόστιμη συνταγή και οι γείτονές μας το ξέρουν πολύ καλά. Φρόντισε πάντοτε τα υλικά σου να είναι φρέσκα, από ντόπιες επιχειρήσεις και προφανώς… εποχικά. Γιατί τίποτα δεν έχει «καθαρή» γεύση, αν δεν είναι ωριμασμένο φυσικά, την κατάλληλη εποχή. Και να είσαι σίγουρος πως όποιος δοκιμάζει τα φαγητά σου θα αναφωνεί: «Mamma mia!».

     

     Κάνε το «al dente» πραγματικότητα

    Το πιο σημαντικό στοιχείο για καλομαγειρεμένα ζυμαρικά είναι φυσικά… ο σωστός χρόνος βρασμού. Ξέφυγε λίγο από το ελληνικό DNA που θέλει τα μακαρόνια να λιώνουν στο στόμα, και βράσε τα ζυμαρικά 2 με 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να αλατίσεις πολύ καλά το νερό. Ιδανικά χρειάζεσαι 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, ανά 4 ποτήρια νερό. Απόλαυσε τη λαχταριστή μακαρονάδα σου, νιώθοντας το ζυμαρικό να κάνει ένα ελαφρύ «κρατς» πάνω στο δόντι!

     

     Γίνε «κολλητός» με το σκόρδο και τη ντομάτα

    Ομολογουμένως είναι δυο υλικά που οι μεσογειακοί λαοί αγαπάμε πάρα πολύ! Οι Ιταλοί όμως έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, αφού πραγματικά τα χρησιμοποιούν στα περισσότερα φαγητά τους. Φτιάξε μια πεντανόστιμη, σκορδάτη σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά και χρησιμοποίησέ τη ως βάση σε μια bruschetta ή ανάμεσα σε στρώσεις από lasagne, χειροποίητα… ή και όχι. Το γευστικό αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ταξιδέψει στον ιταλικό νότο.

     

     Keep it simple

    Όσο πιο απλά, τόσο το καλύτερο! Οι φίλοι Ιταλοί βρίσκουν τη νοστιμιά στα απλά κι όσο γίνεται, πιο αγνά προϊόντα. Δεν χρειάζεσαι περίπλοκα υλικά για να ετοιμάσεις μια πολύ ξεχωριστή συνταγή. Επίλεξε μόνο βασικές γεύσεις, που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και μεγαλούργησε στην κουζίνα σου. Ιδανικά συνόδευσε το γεύμα σου με ένα ποτήρι καλό, κόκκινο κρασί. Και… la vita e bella!

     

     Επειδή όμως δεν αρκεί να μένουμε μόνο στη θεωρεία, σου έχουμε την αυθεντική συνταγή της ιταλικής spaghetti carbonara. Για να δοκιμάσεις το πιάτο... το καλό, το γνήσιο, το πατροπαράδοτο!

     

    Πάρε χαρτί και μολύβι:

    Συνταγή

     

     

      Info Alert: Μην παρασυρθείς κι αρχίσεις να αλλάζεις τα υλικά, με απλό μπέικον ας πούμε αντί για guanciale, ή παρμεζάνα αντί για πεκορίνο ρομάνο. Εννοείται πως το αποτέλεσμα θα είναι νόστιμο, όμως δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το αυθεντικό. Άλλωστε, για αυτόν ακριβώς το λόγο καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας. Για να προστατευτεί η γνήσια μαγειρική παράδοση από διάφορες αλλοιώσεις.

     

    Η μαγειρική για τους Ιταλούς είναι μια παραδοσιακή ιεροτελεστία και ένας τρόπος να δείξουν την αγάπη και την φροντίδα τους. Σήμερα είναι η ευκαιρία και για εσένα να εμπνευστείς, να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις, να μαγειρέψεις και να απολαύσεις ένα special ιταλικό δείπνο με τους αγαπημένους σου!

     

    italian