Κάθε σταγόνα νερό μετράει κι εσύ... μπορείς να βοηθήσεις!

    νερό! Το θεωρούμε δεδομένο, ΟΜΩΣ δεν είναι! Είναι απαραίτητο για τις καθημερινές μας ανάγκες, ΟΜΩΣ δεν έχουμε μάθει να το εκτιμούμε! Αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη μας, ΟΜΩΣ πολλές…

    shutterstock_1937992813

    νερό!

    Το θεωρούμε δεδομένο, ΟΜΩΣ δεν είναι!

    Είναι απαραίτητο για τις καθημερινές μας ανάγκες, ΟΜΩΣ δεν έχουμε μάθει να το εκτιμούμε!

    Αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη μας, ΟΜΩΣ πολλές φορές το χρησιμοποιούμε αλόγιστα!

    Μπορεί η φύση, μέχρι στιγμής, να είναι γενναιόδωρη. Για πόσο ακόμα; Ήδη, ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα αποθέματα νερού. Και είναι χρεός όλων μας, να αναλάβουμε δράση! 💪

    Παρακάτω, σου έχουμε μερικά #tips για το σπίτι, που μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις από σήμερα κι όλας!

    Ξεκινάμε από την κουζίνα... [mks_separator style="solid" height="1"]

    #01 Κλείσε τη βρύση, όσο πλένεις τα πιάτα!

    Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση όσο σαπουνίζεις... ΟΧΙ! Τα πιάτα δε θα πλυθούν πιο γρήγορα! Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι απλώς να βάλεις σε μία σειρά το νεροχύτη της κουζίνας. [mks_icon icon="fa-share" color="#686868" type="fa"] Ξεκινάμε, σαπουνίζοντας όσα σκεύη έχουν μαζευτεί. Προσοχή! Με κλειστή βρύση... [mks_icon icon="fa-share" color="#686868" type="fa"] Και ύστερα, τα ξεπλένουμε μαζικά. Έτσι, πέρα από νερό, εξοικονομείς και χρόνο, αφού κάνεις πολύ λιγότερες κινήσεις. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς!

    [mks_icon icon="fa-info-circle" color="#136ebf" type="fa"] Pro Tip! Μην παιδεύεσαι για να αφαιρέσεις τα ξεραμένα κατάλοιπα ή τα λίπη από τα σκεύη. Μπορείς, πολύ απλά, να τα μουλιάσεις σε νερό με απορρυπαντικό για μερικές ώρες. Κι έτσι, ούτε θα παιδευτείς τρίβοντας, ούτε θα σπαταλήσεις άδικα νερό! 

    #02 Μην ξεπλένεις τα φρούτα & τα λαχανικά κάτω από... τρεχούμενο νερό!

    Σκέψου μόνο, πόσα λίτρα νερό πάνε χαμένα, όση ώρα ξεπλένεις καλά-καλά την «πρασινάδα» για τη σαλάτα σου. Είναι πραγματικά κρίμα! Γι΄αυτό, μπορείς πολύ απλά να γεμίσεις ένα μεγάλο μπολ με νερό (αν θες και ξύδι), ώστε να ξεπλύνεις όσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεσαι, χωρίς να μένει ανοιχτή η βρύση.

    [mks_icon icon="fa-info-circle" color="#136ebf" type="fa"] Pro Tip! Μόλις τελειώσεις, χρησιμοποίησε αυτό το νερό, για να ποτίσεις τα λουλούδια. Έτσι, καμία σταγόνα δε θα πάει χαμένη, ενώ θα κάνεις καλό και στα φυτά σου! 

    #03 Περιόρισε τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων!

    Κάνε υπομονή μέχρι να γεμίσει πλήρως. Τα πιάτα και τα ποτήρια μπορούν να περιμένουν για λίγο στα καλάθια του πλυντηρίου, μέχρι να προστεθούν κι άλλα σκεύη. Έτσι, θα ενεργοποιείς λιγότερες πλύσεις μέσα στη μέρα που σημαίνει, λιγότερη κατανάλωση νερού, αλλά και ρεύματος!

     

    Και προχωράμε στο νερό στο μπάνιο… [mks_separator style="solid" height="1"]

    #04 Δε χρειάζεται να «τρέχει» το νερό non-stop, όσο κάνεις μπάνιο!

    Ένα ζεστό μπάνιο, στο τέλος της ημέρας, επιβάλλεται για να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις όλη την πίεση. Όμως, γιατί να έχεις ανοιχτή τη βρύση, όσο λούζεσαι ή κάνεις το αφρόλουτρό σου; Σύμφωνα με έρευνες, όσο κάνεις μπάνιο, κάθε λεπτό που περνά ξοδεύεται περίπου 20Lt νερού. Σκέψου λοιπόν, πόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα γίνει, αν κλείνεις τη βρύση στο ενδιάμεσο!

    #05 Πλύνε πρόσωπο και δόντια με τη βρύση κλειστή!  

    Μεταξύ μας… Όλοι κάνουμε αυτό το λάθος. Και μάλιστα, όχι μια και δυο φορές… Να αφήνουμε δηλαδή, ανοιχτή τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια ή όση ώρα πλένουμε το πρόσωπό μας. Και είναι πραγματικά μέγα λάθος! Οπότε, από εδώ και στο εξής, θυμήσου να κλείνεις το νερό όσο δεν το χρειάζεσαι. Είναι απλώς μία κίνηση!

     

    Κι ας βγούμε σιγά-σιγά στο μπαλκόνι ή τον κήπο… [mks_separator style="solid" height="1"]

    #06 Μην καθαρίζεις μόνο με νερό!

    Βγαίνεις να καθαρίσεις το μπαλκόνι και, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πάρεις στα χέρια σου το λάστιχο; Λάθος! Προκειμένου να γίνει σωστή δουλειά και κυρίως, για να μη σπαταλήσεις άδικα νερό, θα πρέπει πρώτα να αναλάβει δράση η σκούπα. Ξεκινώντας με το σκούπισμα, θα απομακρύνεις εύκολα και γρήγορα φύλλα, χώματα και σκόνη από το δάπεδο. Χωρίς να «παλεύεις» να τα φέρεις όλα σε ένα μέρος με την πίεση του νερού! Κι έτσι, θα έχεις ένα σκουπισμένο μπαλκόνι, έτοιμο να καθαριστεί πλήρως με νερό και σαπουνάδα!

    #07 Προσάρμοσε τη ροή στο λάστιχο!

    Πολύ σημαντικό για έναν κήπο, αλλά και για το μπαλκόνι. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις στην άκρη της μάνικας μία βρύση, ώστε να προσαρμόζεις τη ροή του νερού, κάθε φορά, σύμφωνα με τις ανάγκες σου.


    TIP! Γι’ αρχή, μπορείς να κάνεις ένα check στις βρύσες όλου του σπιτιού, για τυχόν διαρροές. Κι αν δεις ότι κάτι… πάει λάθος, προχώρησε άμεσα στην επισκευή τους! Ήξερες ότι… Μία βρύση που στάζει, ξοδεύει περίπου 1Lt νερό κάθε 10min;


    Είναι σημαντικό, όλοι μας, να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες. Δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε, έστω να κλείνουμε τη βρύση, όσο δε χρειαζόμαστε το νερό!

    Τί λες; Μήπως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, να σταθεί η αφορμή για να αναθεωρήσεις μερικά πράγματα;

    #Νιώθουμε_Πλαισιο