Πλυντήριο Πιάτων: Βρες ποιο ταιριάζει στις ανάγκες σου!

    Ανανεώνεις ή στήνεις τη νέα σου κουζίνα; Το πλυντήριο πιάτων είναι μία απαραίτητη συσκευή για εύκολο πλύσιμο των πιάτων σου και για να εξοικονομείς ενέργεια.   Όμως, πρέπει να προσέξεις ορισμένα…

    Πλυντήριο Πιάτων: Βρες ποιο ταιριάζει στις ανάγκες σου!

    Ανανεώνεις ή στήνεις τη νέα σου κουζίνα; Το πλυντήριο πιάτων είναι μία απαραίτητη συσκευή για εύκολο πλύσιμο των πιάτων σου και για να εξοικονομείς ενέργεια.

     

    Όμως, πρέπει να προσέξεις ορισμένα πράγματα, όπως τον τύπο του, τις λειτουργίες που προσφέρει, και -κυρίως- να σκεφτείς τις καθημερινές σου ανάγκες.

     

    Ο PlaisioExpert είναι εδώ, για να σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή!

     

    Ώρα να μετρήσουμε!

     

    Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να ελέγξεις τη διαρρύθμιση της κουζίνας σου. Τα έπιπλα και οι διαθέσιμες θέσεις μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του πλυντηρίου.

     

    Μέτρησε προσεκτικά τις διαστάσεις στον χώρο, που σκοπεύεις να τοποθετήσεις τη συσκευή, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως!

     

    Τύπος Πλυντηρίου

     

    #1 Ελεύθερο

    Πλυντήριο Πιάτων - Ελεύθερο

     

    Η πιο «εύκολη» επιλογή που μπορείς να κάνεις μιας και έχεις τη δυνατότητα να το τοποθετήσεις ακόμα και δίπλα στα έπιπλα της κουζίνας, χωρίς τους «περιορισμούς» τους. Βέβαια και πάλι, θα πρέπει να διαλέξεις εκείνο το μέγεθος πλυντηρίου που ταιριάζει στο διαθέσιμο χώρο της κουζίνας σου.

     

    #2 Εντοιχιζόμενο / Πλήρως Εντοιχιζόμενο

     

    Πλυντήριο Πιάτων - Εντοιχιζόμενο

     

    Μία πιο σύνθετη, αλλά πιο όμορφη επιλογή, είναι αυτή των εντοιχιζόμενων πλυντηρίων. Συνήθως, γίνεται μια σχετική μελέτη κατά την κατασκευή των επίπλων της κουζίνας και υπάρχει χώρος που το «περιμένει». H συγκεκριμένη επιλογή θα δέσει τέλεια με την υπόλοιπη κουζίνα.

     

    Με το εντοιχιζόμενο πλυντήριο θα φαίνονται τυχόν οθόνες και επιλογές τη συσκευής στην πρόσοψή της, ενώ με το πλήρως εντοιχιζόμενο θα νομίζεις πως είναι απλά άλλο ένα ντουλάπι, μιας και όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο πάνω μέρος της πόρτας!

     

    #3 Επιτραπέζιο

     

    Πλυντήριο Πιάτων - Επιτραπέζιο

     

    Μία πιο... μικρή επιλογή, αλλά σίγουρα βολική. Το επιτραπέζιο πλυντήριο πιάτων μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου ή όπου αλλού θες!

     

    Μπορεί το μέγεθός του να προσφέρει μειωμένη χωρητικότητα, αλλά είναι ιδανικό για εσένα που δε χρησιμοποιείς και πολλά πιάτα ή μένεις μόνος σου.

     

     

    Χωρητικότητα

    Από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του πλυντηρίου σου, είναι η χωρητικότητά του. Αυτό θα εμφανίζεται ως αριθμός σερβίτσιων και ουσιαστικά εννοεί τα σετ σερβιρίσματος φαγητού, με το πιάτο, μαχαιροπίρουνα και ποτήρι. Πέρα από τη χωρητικότητά του, θα πρέπει να έχεις στο νου σου και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει, όπως ειδικό χώρο για τα μαχαιροπίρουνα και την επιλογή να αφαιρέσεις τα ράφια σε περίπτωση που θες να πλύνεις μεγαλύτερα σκεύη!

    Προγράμματα

    Πλυντήριο Πιάτων - Προγράμματα

     

    Όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις του κάθε φορτίου διαφέρουν. Κάποια είναι περισσότερο λερωμένα και κάποια άλλα λιγότερο. Άλλα έχουν ανάγκη απλώς από ένα γρήγορο πλύσιμο και κάποια άλλα έχουν επίμονους λεκέδες που αφαιρούνται δυσκολότερα.

     

    Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσεις βάση στα διαθέσιμα προγράμματα της συσκευής. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

     

    • Γρήγορη πλύση: Ιδανικό για μικρότερες ποσότητες σκευών ή σε περίπτωση που χρειάζεσαι επιπλέον σκεύη άμεσα.
    • Κανονική πλύση: Είναι και η βασικότερη επιλογή, που αφορά ένα γεμάτο πλυντήριο με σκεύη.
    • Εντατική πλύση: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σημαντικό προκειμένου να αφαιρούνται ακόμα και τα πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού.
    • Eco: Μία οικονομική και οικολογική επιλογή προγράμματος που φέρνει εις πέρας την αποστολή του, χωρίς να σπαταλήσει επιπλέον ενέργεια.
    • Πρόγραμμα ατμού: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ατμός για την πλύση των σκευών. Είναι ιδανικό για εύθραυστα σκεύη, αλλά και ένα επιπλέον «εργαλείο» καθαριότητας!
    • Δυνατότητα Στεγνώματος: Ορισμένα πλυντήρια έχουν τη δυνατότητα να στεγνώνουν τα σκευή που πλύθηκαν με διάφορες τεχνικές. Μία από αυτές είναι και ο ζεόλιθος, που προσφέρει πιο γρήγορο στέγνωμα των πιάτων, με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Ένας άλλος τρόπος, είναι το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας για φυσικό στέγνωμα!

     

    Ενεργειακή Κλάση

    Πλυντήριο Πιάτων - Ενεργειακή Κλάση

     

    Όπως και με τις περισσότερες συσκευές, έτσι και στα πλυντήρια πιάτων υπάρχει το ενεργειακό ταμπελάκι, για να γνωρίζεις πόση ενέργεια καταναλώνει. Η ενεργειακή κλάση των πλυντηρίων πιάτων ξεκινάει από την G, που είναι η λιγότερο αποδοτική, και φτάνει έως και Α+++ που είναι η πιο αποδοτική σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει.

     

    Πέρα από την κλάση όμως, αναφέρονται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Η κατανάλωση ανά 100 κύκλους, διάρκεια προγράμματος eco, κατανάλωση νερού ανά κύκλο πλύσης, χωρητικότητα του πλυντηρίου σε μορφή σερβίτσιων και ο θόρυβος που εκπέμπει σε dB.

     

     

    Επίπεδο Θορύβου

     

    Πλυντήριο Πιάτων - db

     

    Κανείς δε θέλει να ακούει έντονους θορύβους, όσο λειτουργεί μία συσκευή. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων. Σε γενικές γραμμές, ο θόρυβος θα πρέπει να κυμαίνεται κάτω από τα 60dB για να μην σε ενοχλεί!

     

    Αν θες μία πραγματικά ήσυχη συσκευή, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις ο θόρυβος να κυμαίνεται μεταξύ 39-45dB.

     

    Επιπλέον Χαρακτηριστικά

     

    Πέρα από τα βασικά προγράμματα που παρέχει ένα πλυντήριο πιάτων, κάποια από αυτά διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες που πραγματικά θα σου λύσουν τα χέρια!

     

    • Ασφάλεια κλειδώματος: Αν έχεις παιδιά στο σπίτι, η ασφάλεια κλειδώματος είναι σχεδόν απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αποφύγεις ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα.
    • Συνδεσιμότητα Wi-Fi: Όπως και οι περισσότερες συσκευές, έτσι και τα πλυντήρια πιάτων έχουν γίνει «έξυπνα»! Με αυτό το χαρακτηριστικό, μπορείς να χειρίζεσαι τη συσκευή από το κινητό σου και να παρακολουθείς την πορεία του προγράμματος πλύσης που έχεις επιλέξει.
    • Αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο: Για να μην... παιδεύεσαι με τη συντήρηση του πλυντηρίου, φροντίζει αυτό για εσένα και καθαρίζει το φίλτρο από μόνο του.
    • Προγραμματισμός Έναρξης: Αν θες να βάλεις το πλυντήριο πριν κοιμηθείς, ή να έχει τελειώσει όταν γυρίσεις σπίτι από τη δουλειά, μπορείς να το προγραμματίσεις και να το προσαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.
    • Οθόνη: Βασικό, αλλά όχι απαραίτητα και δεδομένο χαρακτηριστικό είναι η οθόνη στην πρόσοψη του πλυντηρίου. Είναι αρκετά χρήσιμη και μπορεί να παρουσιάσει πολλές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τον κύκλο πλύσης και άλλα!

     

    TIPS! Για τέλεια συντήρηση

     

    #1 Ένας από τους βασικότερους τρόπους να συντηρήσεις το πλυντήριο πιάτων σου είναι να αφαιρέσεις το φίλτρο και να το καθαρίσεις από οτιδήποτε μπορεί να έχει μείνει πάνω του!

     

    #2 Καθάρισε την πόρτα, αλλά και τα σημεία στα οποία κλείνει, μιας και μπορεί να παγιδευτούν τροφές που θα οδηγήσουν σε κακοσμία του θαλάμου!

     

    #3 Σε περίπτωση που δεν υποστηρίζει αυτοκαθαρισμό, μπορείς να κάνεις έναν κύκλο πλύσης στο πιο ζεστό πρόγραμμα, χωρίς να τοποθετήσεις σκεύη στο εσωτερικό του, προκειμένου να κάνει και αυτό το... μπανάκι του!

     

    Και για να μείνεις ήσυχος, κάνε Επέκταση Εγγύησης Πλαίσιο! Για τα επόμενα 5 χρόνια θα είσαι καλυμμένος για όλα. Μάθε περισσότερα εδώ!