Δήμητρα Δημάκου
    Ιουλ 20, 4:39μμ

    Εξοικονόμησε ενέργεια στο σπίτι με αυτά τα 10 έξυπνα hacks!

    Καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια στο σπίτι, αφήνεις χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι ότι εξοικονομείς και χρήματα. Επομένως, όποια και εάν είναι η αφορμή…

    Business,Man,Hand,Holding,Lightbulb,With,Using,Calculator,To,Calculate

    Καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια στο σπίτι, αφήνεις χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι ότι εξοικονομείς και χρήματα. Επομένως, όποια και εάν είναι η αφορμή που θα σε βάλει «στο τρυπάκι» της εξοικονόμησης... τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά! Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να αλλάξεις ριζικά κάποιες συνήθειες. Όχι! Δεν χρειάζεται να πλένεις τα ρούχα στο χέρι, ούτε να μένεις στο σκοτάδι. Όμως, μπορείς να κλείνεις τα φώτα, όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο. Μπορείς να καταναλώνεις λιγότερο νερό στο ντους. Μπορείς να απενεργοποιείς το pc σου, κάθε φορά που δεν το χρειάζεσαι. Αυτά τα μικρά «πραγματάκια», μπορούν να κάνουν τη διαφορά ΚΑΙ στο περιβάλλον ΚΑΙ στο λογαριασμό σου! Τρόποι εξοικονόμησης ενέργεια

    #1 Κάνε Upgrade τις παλιές σου, ενεργοβόρες συσκευές.

    Βρήκες επιτέλους τη σωστή δικαιολογία, για να αλλάξεις το παλιό σου ψυγείο. Γενικά, προσπάθησε, να αντικαταστήσεις τις παλιές συσκευές που λειτουργούν πολλές ώρες, με νέες υψηλής ενεργειακής κλάσης, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Γιατί; Διάβασε εδώ.

    #2 Πες «ΝΑΙ» στις έξυπνες συσκευές

    Σκέψου μόνο... πόσες φορές έχεις ξεχάσει μία συσκευή ανοιχτή. Για το λόγο αυτό, προτίμησε συσκευές με αυτόματη απενεργοποίηση, χρονοδιακόπτη ή διάφορες έξυπνες  λειτουργίες.

    #3 Άλλαξε στο σπίτι σου... τα φώτα!

    Αντικατάστησε τους παλιούς λαμπτήρες του σπιτιού, με νέους LED. Πρόκειται για το πιο ενεργειακά αποδοτικό είδος λαμπτήρα, που σημειώνει και μεγάλη διάρκεια ζωής.

    #4 Βάλ’ τα σε eco mode!

    Σε όποια συσκευή υπάρχει διαθέσιμη η λειτουργία “ECO”... Ενεργοποίησέ την! Ειδικά, όταν σκοπεύεις να την αφήσεις ανοιχτή για ώρες. Καθώς έτσι, μειώνεις σημαντικά το κόστος κατανάλωσης.

    #5 Μη βάζεις πλυντήριο... μισογεμάτο!

    Είτε πρόκειται για πλυντήριο ρούχων, είτε για στεγνωτήριο, είτε για πλυντήριο πιάτων. Εκτός και αν έχει ειδικούς αισθητήρες, που αναγνωρίζουν το βάρος του φορτίου και στη συνέχεια παραμετροποιούν τις ρυθμίσεις λειτουργίας... Για να καταναλώνεται, όσο νερό και ενέργεια χρειάζεται!

    #6 Καθάρισε τα φίλτρα του air-condition

    Είναι σημαντική, η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού για τη μέγιστη απόδοση... Χωρίς σπατάλες σε ενέργεια! Έχε στο νου σου, ότι απαραίτητα πρέπει να καθαρίζεις τα φίλτρα του air-condition, πριν και μετά από τις περιόδους έντονης χρήσης.

    #7 Κλείιιιισε επιτέλους την πόρτα του ψυγείου

    Όταν έχεις συνέχεια «άνοιξε-κλείσε» την πόρτα του ψυγείου... τότε καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια. Το ίδιο και όταν το κρατάς ανοιχτό, μέχρι να διαλέξεις τι θα φας. Οπότε, από εδώ και στο εξής, καλό θα ήταν να πηγαίνεις στο ψυγείο πιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ.

    #8 Βγάλ’ τα από την πρίζα!

    Ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένη μία συσκευή, συνεχίζει να καταναλώνει ρεύμα. Ένα καλό παράδειγμα, είναι ο φορτιστής. Ο οποίος, όταν είναι στην πρίζα, «τρώει» ενέργεια... είτε φορτίζει μία συσκευή, είτε όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με το laptop, όταν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα. Και πάει λέγοντας...

    #9 Με τα φώτα κλειστά...

    ...θα κάνεις οικονομία! Αυτό είναι γεγονός. Οπότε, κάθε φορά που βγαίνεις από ένα δωμάτιο, έχε σαν «κανόνα» να κλείνεις το φως. Το πρωί, μην ανάβεις τα φώτα - είναι καλύτερα να εκμεταλλευτείς το φως του ήλιου. Το βράδυ, δες το και λίγο πιο… ρομαντικά. Τοποθέτησε στο τραπέζι κεριά (εμείς θα σου προτείναμε να είναι και αρωματικά) ή στόλισε το χώρο με φωτάκια που λειτουργούν με μπαταρία.

    #10 Μαγειρεύεις για δυο;

    Τις ατομικές μερίδες φαγητού - άντε, και τις μερίδες του συντρόφου (ανάλογα με τη χωρητικότητα της συσκευής)... μαγείρεψέ τες σε ένα φουρνάκι-ρομπότ ή αλλιώς air fryer. Εκεί, ετοιμάζονται πιο γρήγορα, σε σχέση με τον κανονικό φούρνο, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται ενέργεια. Όσον αφορά το αποτέλεσμα; Είναι εξίσου νόστιμο!

    Όλα τα παραπάνω είναι μικρές, απλές συνήθειες, που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε. Γιατί πρώτα από όλα, θα δεις σημαντική διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος/νερού. Και δεύτερον και σημαντικότερο... το όφελος για τον πλανήτη, θα είναι τεράστιο!