Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Google Stadia!

    Με τη μετάδοση του πρώτου Stadia Connect, η Google εγκαινίασε - έστω και ανεπίσημα - την E3 2019, παρέχοντας τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με τη λειτουργία, τα πακέτα συνδρομής και τους…

    Stadia_Connect_Pres
    Με τη μετάδοση του πρώτου Stadia Connect, η Google εγκαινίασε - έστω και ανεπίσημα - την E3 2019, παρέχοντας τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με τη λειτουργία, τα πακέτα συνδρομής και τους τίτλους που θα φιλοξενεί η πρώτη game streaming πλατφόρμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα! Την παρουσίαση άνοιξε ο Phil Harrison (VP και General Manager της Google, επικεφαλής του προγράμματος Stadia), ο οποίος μπήκε κατευθείαν στο ζουμί, παρουσιάζοντας τον πρώτο τίτλο της πλατφόρμας, το Baldur’s Gate III, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει η Larian Studios - γνωστή από τα εξαιρετικά Divinity: Original Sin 1 και 2. Η επιβεβαιωμένη λίστα του Stadia (μέχρι στιγμής) περιλαμβάνει 33 τίτλους: Dragon Ball Xenoverse 2, Doom Eternal, Doom (2016), Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood, Destiny 2, Coatsink Get Packed, Grid, Metro Exodus, Drool Thumper, Farming Simulator 19, Baldur’s Gate III, Power Rangers: Battle for the Grid, Football Manager, Samurai Shodown, Final Fantasy XV, Tomb Raider: Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider, NBA 2K, Borderlands 3, Gylt, Mortal Kombat 11, Darksiders Genesis, Assassin’s Creed: Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising και The Crew 2.

    Απαιτήσεις

    Η ελάχιστη ταχύτητα που η Google θεωρεί ως αποδεκτή για την ορθή λειτουργία της υπηρεσίας είναι τα 10Mbps (μίνιμουμ), εξασφαλίζοντας στους παίκτες gameplay με ανάλυση 720p και ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, για να απολαύσει κανείς τους αγαπημένους του τίτλους με ποιότητα 4K HDR και ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο θα χρειαστεί μία σύνδεση με ελάχιστη ταχύτητα στα 35Mbps (προτεινόμενη), ενώ όπως συμβαίνει με όλες τις πλατφόρμες παροχής περιεχομένου, η ποιότητα θα προσαρμόζεται ανάλογα με την τρέχουσα ταχύτητα της σύνδεσης. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποκτήσουν το χειριστήριο της Stadia ($70), καθώς και ένα Google Chromecast Ultra εφόσον σκοπεύουν να παίξουν απευθείας στην τηλεόρασή τους. Σε ό,τι αφορά τις φορητές συσκευές, αν κάποιος θέλει να απολαύσει την υπηρεσία μέσω smartphone, προς το παρόν υποστηρίζονται μόνο τα μοντέλα Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a και Pixel 3a XL.

    Πακέτα συνδρομής

    Το Google Stadia θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: Stadia Pro
    • Μηνιαίο κόστος συνδρομής: 9,99€
    • Ανάλυση: έως και 4K HDR με ρυθμός ανανέωσης στα 60 καρέ/δευτερόλεπτο
    • Ήχος: Surround 5.1
    • Δωρεάν τίτλοι ανά τακτά διαστήματα: Ναι (ξεκινώντας με το Destiny 2: The Collection)
    • Αποκλειστικές εκπτώσεις σε τίτλους: Ναι
    Stadia Base
    • Δωρεάν από το 2020 (αν έχετε στην κατοχή σας Chromecast και χειριστήριο)
    • Ανάλυση: έως και Full HD (1080p)
    • Ρυθμός Ανανέωσης: 60 FPS
    • Ήχος: Στερεοφωνικός
    • Δωρεάν τίτλοι ανά τακτά διαστήματα: Όχι
    • Αποκλειστικές εκπτώσεις σε τίτλους: Όχι
    Προσοχή: οι τίτλοι που συγκαταλέγονται στη λίστα του Stadia διατίθενται προς πώληση και όχι προς ενοικίαση, όπως είχαμε υποθέσει αρχικά. Κατά διαστήματα θα παρέχονται και κάποιοι δωρεάν τίτλοι (στους συνδρομητές του Stadia Pro), αν και δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με το ποιοι θα είναι αυτοί. Άρα λοιπόν η νέα υπηρεσία της Google έρχεται να αντικαταστήσει το «σίδερο» (στην προκειμένη περίπτωση μία κονσόλα ή ένα PC τελευταίας γενιάς), ενώ οι χρήστες θα πρέπει να αγοράσουν μόνο το χειριστήριο και τα παιχνίδια. Mάλιστα, για να δελεάσει τους πρώτους υποψήφιους αγοραστές, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε και την κυκλοφορία ενός «συλλεκτικού» πακέτου, με την ονομασία Stadia Founder’s Edition (129€), το οποίο περιλαμβάνει ένα Google Chromecast Ultra, ένα αποκλειστικό Stadia Controller σε απόχρωση Night Blue, δύο τρίμηνες συνδρομές (μία για τον ενδιαφερόμενο και μία για έναν φίλο του) και η δυνατότητα επιλογής User Name με προτεραιότητα. To λανσάρισμα του Google Stadia θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα τους, ωστόσο θα υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα χωρών, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν το 2020.