14+1 λόγοι για να μην χάσεις στιγμή από το UEFA EURO 2024!

    «United by football. United in the heart of Europe.» Αυτό είναι το σύνθημα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου!

    The 2024 UEFA European Football Championship, commonly referred to as UEFA Euro 2024 or simply Euro 2024, will be the 17th edition of the UEFA European Championship, the quadrennial international football championship organised by UEFA for the European men's national teams of its member associations.

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν συνδυάσει τα καλοκαίρια τους με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού, όπως το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2024) της UEFA, το οποίο θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Γερμανίας από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2024. 

     

    UEFA EURO 2024 kicks off in Munich on Friday 14 June and ends with the final in Berlin on Sunday 14 July.
    © 1998-2024 UEFA. All rights reserved.

     

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο η δράση στα γήπεδα του EURO 2024 που περιμένουμε με ανυπομονησία, είναι όλο το «πακέτο»: από τους καλύτερους σχολιαστές — όπως οι Ally McCoist και Brian Cox — μέχρι τους… αλέγκρους Σκωτσέζους (αναμένονται καμία 100.000, μπίρα υπάρχει) και από τις WAGs (συζύγους και συμβίες των παικτών) μέχρι τη νέα «τσιπαρισμένη» μπάλα της adidas.

     

    Scotland will have to do without Lyndon Dykes at Euro 2024 after the Queens Park Rangers forward was ruled out with an injury picked up in training.

     

    Εκτός από μία υπέροχη ατμόσφαιρα, αυτή η μεγάλη και συναρπαστική διοργάνωση επιφυλάσσει τόσες εκπλήξεις που ακόμα και οι… μη ποδοσφαιρόφιλοι θα μπουν σε πειρασμό να τις ανακαλύψουν!

     

    Πάμε να δούμε ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους το φετινό EURO είναι… άχαστο!

     

    1. Θα παρακολουθήσουμε το πρώτο «κανονικό» τουρνουά μετά το 2018

     

    Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, το EURO θα διεξαχθεί «κανονικά». Και αυτό γιατί το EURO 2020 είχε πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός έτους εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις, με το Εμιράτο να βρίσκεται αντιμέτωπο με ομοβροντία επικρίσεων για τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών. Και ας μην μιλήσουμε για τις απαράδεκτα υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία, την απαγόρευση της αλκοολούχας μπίρας ή την εχθρική στάση κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας…

     

    The official mascot for UEFA EURO 2024 has been named Albärt following a vote conducted among UEFA.com users and schoolchildren across Europe, through the UEFA Football in Schools programme.
    © 1998-2024 UEFA. All rights reserved.

     

    2. Θα δούμε την επίσημη μπάλα του EURO 2024

     

    Τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστές της adidas έχουν δημιουργήσει αρκετές καταπληκτικές μπάλες ποδοσφαίρου, όμως για το EURO 2024 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, δημιουργώντας την απίστευτη «FUSSBALLLIEBE» (αγάπη για το ποδόσφαιρο). Με κατασκευή χωρίς ραφές και χρώματα που παραπέμπουν σε πίνακες του υπερρεαλιστή Ζουάν Μιρό, η εν λόγω βιώσιμη υλοποίηση υπόσχεται απαράμιλλη ακρίβεια και άψογο χειρισμό.

     

    Get ready to ignite your passion for the beautiful game with the adidas Euro 2024 Fussballliebe League Football.
    © 1998-2024 UEFA. All rights reserved.

     

    3. Αγαπημένοι αποχαιρετισμοί…

     

    Το EURO 2024 θα είναι μάλλον το τελευταίο για τον κορυφαίο πορτογάλο επιθετικό Cristiano Ronaldo (έχει λάβει μέρος σε 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα), όπως και για τον Κροάτη Luka Modrić αλλά και για τον 41χρονο κεντρικό αμυντικό της Πόρτο, Pepe — τα βίαια (και αναμενόμενα) ξεσπάσματα του οποίου τον έχουν φέρει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση.

     

    Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro GOIH ComM (born 5 February 1985) is a Portuguese professional footballer who plays as a forward for and captains both Saudi Pro League club Al Nassr and the Portugal national team.

     

    4. Θα δούμε το ντεμπούτο της Γεωργίας

     

    Και όμως, η Γεωργία θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, δεν είχαν προκριθεί ποτέ σε ένα μεγάλο τουρνουά μέχρι που η τελευταία κέρδισε τα πλέι-οφ, αφήνοντας εμβρόντητους τους σχολιαστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χβίτσα Κβαρατσχέλια, Μπουντού Ζιβζιβάτζε, Γκιόργκι Γκοτσολεϊσβίλι κ.ο.κ. (καταλάβατε τι έχει να γίνει στα μικρόφωνα).

     

    5. Θα γελάσουμε με την επιστροφή των WAGs

     

    Στο όχι και τόσο μακρινό 2006, με «βασικές» τις Cheryl Cole, Coleen Rooney και Victoria Beckham, η χρυσή» γενιά των WAGs (wives and girlfriends) της Αγγλίας ξεσάλωνε στο Μπάντεν Μπάντεν με κοκτέιλ Μπελίνι — προκαλώντας φρενίτιδα στους παπαράτσι. Αυτή τη φορά, η Αγγλία ρίχνει… άγκυρα σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με δυόμισι γήπεδα γκολφ στο χωριό Blankenhain, στην περιοχή Zwickau της Σαξονίας. Μήπως οι παίκτες θέλουν (λέμε τώρα) να κρατήσουν τις WAGs και το χάος που τις συνοδεύει μακριά από τα γερμανικά γήπεδα;

     

    WAGs (or Wags) is an acronym used to refer to wives and girlfriends of high-profile sportsmen and women.

     

    6. Θα θαυμάσουμε εμβληματικά γήπεδα

     

    Από την έδρα του εμβληματικού Westfalenstadion (Yellow Wall) στο Ντόρτμουντ μέχρι το νέο ορμητήριο του επιθετικού Harry Kane στο Μόναχο και από το εμποτισμένο με ιστορία Olympiastadion του Βερολίνου μέχρι την πανέμορφη Arena AufSchalke (Veltins-Arena) στο Γκελζενκίρχεν, αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή σειρά σταδίων που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

     

    Allianz Arena is a football stadium in Munich, Bavaria, Germany, with a 70,000 seating capacity for international matches and 75,000 for domestic matches.
    © 1998-2024 UEFA. All rights reserved.

     

    7. Θα χειροκροτήσουμε την ομάδα της Ουκρανίας

     

    Όταν οι παίκτες του Σεργκέι Ρεμπρόφ προκρίθηκαν μέσω των πλέι-οφ (αποκλείoντας με 2-1 την Ισλανδία στο Βρότσλαβ), το πρώτο πράγμα που έδειξαν οι κάμερες ήταν ένας οπαδός που κρατούσε μια σημαία με το σύνθημα «F**k Putin». Κάτι μας λέει ότι έχουμε να δούμε πολλά περισσότερα από εκεί που ήρθε αυτό.

     

    Which 23 players will Ukraine head coach Sergiy Rebrov take to the 2024 European Championship in Germany?

     

    8. Θα δούμε την Τουρκία να παίζει… εντός έδρας;

     

    Σχεδόν τα μισά μέλη της τουρκικής διασποράς, πάνω από 1,4 εκατομμύρια, ζουν στη Γερμανία και όλοι, μα όλοι, λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Αυτό σημαίνει ότι ο τεράστιος μεταναστευτικός πληθυσμός της Γερμανίας θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από το RAMS Park, όταν οι φανέλες με την ερυθρά ημισέληνο κάνουν την εμφάνισή τους στο γερμανικό χορτάρι.

     

    9. Θα δούμε Ιταλία να υπερασπίζεται το «στέμμα» της

     

    Τουρνουά χωρίς Ιταλία, ματς χωρίς παγωμένη μπίρα — απλά δεν είναι σωστό. Οι «ατζούρι» έχουν τον καλύτερο ύμνο, τα καλύτερα χτενίσματα και είναι οι καλύτεροι στο να κάνουν (σχεδόν) θρησκευτικές χειρονομίες προς τους διαιτητές όταν δεν τους δίνεται ένα πέναλτι.  Μετά τον αποκλεισμό τους της από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ, η επιστροφή των πρωταθλητών ήταν απαραίτητη.

     

    Defending champions Italy come into Euro 2024 without the weight of the favourites tag hanging over them but in major tournaments they can never be written off, if they can progress from a challenging group.

     

    10. Θα έχουμε ρεκόρ στην προσέλευση φιλάθλων

     

    Το EURO 2016 στην Γαλλία κρατάει το ρεκόρ προσέλευσης στο τουρνουά, αφού περισσότεροι από 2.400.000 φίλαθλοι έδωσαν το παρών στις κερκίδες των γαλλικών γηπέδων. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί φέτος στην Γερμανία — ρίχνοντας ακόμα και το τελευταίο τείχος κοινωνικής αποστασιοποίησης (άλλωστε οι Γερμανοί έχουν πλέον εμπειρία στο να ρίχνουν… τείχη).

     

    UEFA received 2.3 million ticket requests for the Euro 2024 final match set for Berlin's Olympiastadion — a sum 33 times the stadium's capacity.
    © 1998-2024 UEFA. All rights reserved.

     

    11. Θα μάθουμε νέους κανόνες

     

    Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές από το 2020: η επίσημη μπάλα του EURO 2024, η «FUSSBALLLIEBE», έχει ένα μικροτσίπ στο εσωτερικό της, το οποίο είτε θα βοηθήσει να ξεκαθαριστούν οι διαφορές στο… χάντμπολ, είτε θα κάνει τον Matt Le Tissier (ο οποίος κατά καιρούς έχει ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ελέγχει τον καιρό και πως ορισμένοι από τους ασθενείς που πέθαιναν ή ήταν βαριά άρρωστοι σε νοσοκομείο στην Ιταλία κατά την έναρξη της πανδημίας ήταν ηθοποιοί) και την εύθυμη ομάδα των συνομοσιολόγων του να ισχυριστούν ότι ο Bill Gates είναι ο «εγκέφαλος» της διοργάνωσης.

     

    As well as using recycled polyester and water-based ink, FUSSBALLLIEBE is made from more sustainable bio-based materials than any previous adidas Official Match Ball. Every layer of the ball has been adjusted to include materials such as corn fibres, sugar cane, wood pulp and rubber.

     

    12. Θα ανακαλύψουμε νέα ταλέντα

     

    Το EURO είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βγάλουμε το σκονισμένο σημειωματάριό μας και να κρατήσουμε — ως άλλοι κυνηγοί ταλέντων — σημειώσεις για την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών. Μπορεί ο… αεράτος Warren Zaire-Emery της Γαλλίας, ο συναρπαστικός Kenan Yildiz της Τουρκίας ή το παιδί-θαύμα της Ισπανίας, ο 16χρονος Lamine Yamal, να κάνουν τα επόμενα βήματά τους προς το μεγαλείο;

     

    Lamine Yamal Nasraoui Ebana is a Spanish professional footballer who plays as a right winger for La Liga club Barcelona and the Spain national team.

     

    13. Θα υποδεχθούμε την Σερβία

     

    Παρά την πρόκρισή της σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, η Σερβία παραδόξως δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να περάσει στο EURO — τουλάχιστον από το 2006 που διαχωρίστηκε από το Μαυροβούνιο. Η τελευταία συμμετοχή της ήταν ως Γιουγκοσλαβία (!), φτάνοντας στα προημιτελικά του EURO 2000.  Αυτή τη φορά, είναι εδώ για τα καλά!

     

    If Serbia should see success at Euros 2024, Aleksandar Mitrovic will have to carry the burden of scoring goals once again.

     

    14. Θα δούμε την καλύτερη ευκαιρία της Αγγλίας

     

    Τα «Τρία Λιοντάρια» δεν έχουν κερδίσει ποτέ το EURO. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορεί επίσης να θυμούνται ότι έχουν να κερδίσουν ένα σημαντικό τρόπαιο από το 1966 FIFA World Cup. Όπως όλα δείχνουν, ο Βρετανός προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής Gareth Southgate θα πρέπει να σπάσει μία κατάρα 58 χρόνων… 

     

    England will kick off EURO 2024 against Serbia on Sunday 16 June in Gelsenkirchen (9pm local/8pm UK) before taking on Denmark on Thursday 20 June in Frankfurt (6pm local/5pm UK).

     

    15. Μπάλα, πίτσα και μεγάλη ίντσα! Με τηλεόραση από το Πλαίσιο!

     

    Κάθε καλοκαίρι δεν είναι ίδιο. Πάντα θα θυμάσαι όμως τα καλοκαίρια που σου άφησαν μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές. Ώρα να ξαναζήσεις μαγικές στιγμές στην ολοκαίνουρια TV σου, με καυτές προσφορές και δώρα από το Πλαίσιο!

     

    Είσαι παίκτης που απολαμβάνει τους «εκτός έδρας» αγώνες; Ε, τότε χρειάζεσαι προτζέκτορα! H μπάλα στη σέντρα — ο ήχος στο τέρμα και όπως έχουμε πει: οι Έλληνες το καλοκαίρι νιώθουν ποδόσφαιρο!

     

    Big games need a big screen