Net Metering: Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

    Το ήξερες πως μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και να βοηθήσεις το περιβάλλον με το Net Metering; Ο Plaisio Expert είναι εδώ για να σου πούμε με απλά λόγια τι είναι και πως θα επωφεληθείς από αυτό!

    Home with panels

    Δεν είναι πλέον ιδέα μας: Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν φουσκώσει και τα κόστη είναι… βουνό, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα! Η πλέον αποδοτικότερη λύση που προτείνεται για καταπολέμηση αυτού του κόστους είναι το  Net Metering. Ο συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλώμενης ενέργειας με λίγα λόγια. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι πως το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να παράγει μόνο του το ρεύμα του με ηλιακά πάνελ στη στέγη, την ταράτσα ή την αυλή, καθώς και να διοχετεύει ποσά περισσευούμενης ενέργειας στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος για έμμεση αποθήκευση. Στην περίπτωση ύπαρξης μπαταριών στο οικιακό σύστημα, η περισσευόμενη ενέργεια θα αποθηκευτεί ολη στις μπαταρίες και τότε δεν διοχετεύεται πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο. Εάν έχουν γεμίσει με ενέργεια οι μπαταρίες και υπάρχει ακόμα περισσεούμενη ενέργεια, τότε αυτή διοχετεύεται στο δικτυο. Μόλις κλείσει ο μήνας ή το δίμηνο (ανάλογα με το κάθε πότε πληρώνει κάθε νοικοκυριό) γίνεται ο συμψηφισμός της ενέργειας και εκδίδεται ο λογαριασμός.

    Πως δουλεύει;

    Roof with solar panels

     

    Όπως είπαμε παραπάνω, το Net Metering βασίζεται στην ιδέα ισοσταθμισμού της παραγωγής ενέργειας του κάθε νοικοκυριού με αυτή που καταναλώνει, έτσι ώστε να μειώσει το κόστος. Αυτό επιτυγχάνεται με ηλιακούς ηλεκτροπαραγωγούς συλλέκτες νέας τεχνολογίας, οι οποίοι είναι φτηνότεροι και αποδοτικότεροι από ποτέ. Η τοποθέτησή τους γίνεται στην ταράτσα/στέγη ή σε ειδικές κατασκευές στην αυλή (αν υπάρχει) ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια της χώρας μας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

     

    Υπολογίζοντας σωστά τις ανάγκες σε κατανάλωση ενέργειας, ένα σύστημα ηλιακών συλλεκτών (solar panels) μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μιας οικίας. Όταν υπάρχει πλεόνασμα, τότε αυτό διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Το «κόλπο» είναι πως αυτή η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη στιγμή. Κυρίως σε ημέρες που η παραγωγή είναι λιγότερη, όπως είναι οι βροχερές ημέρες ή κάποια αυξημένη κατανάλωση. Το ρεύμα που διοχετεύτηκε στο δίκτυο συμψηφίζεται και χρεώνεται στον λογαριασμό μόνο η ποσότητα που έχει καταναλωθεί επιπλέον.

     

    Φυσικά, υπάρχει η περίπτωση εγκατάστασης συσσωρευτών (μπαταριών) που μπορεί να βοηθήσουν στην διαχείριση της ενέργειας που πλεονάζει. Τότε, το εκάστοτε οικιακό σύστημα παραγωγής ενέργειας, δίνει προτεραιότητα στο να φορτίσει τις μπαταρίες προτού διοχετεύσει ρεύμα στο δίκτυο. Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως αφενός οι μπαταρίες θα χρησιμοποιηθούν πρώτες σε περίπτωση αύξησης της κατανάλωσης, ενώ μπορούν να δράσουν σαν τεράστια UPS, ηλεκτροδοτώντας το σπίτι ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ή βλάβης του δικτύου τροφοδοσίας ρεύματος. Μπορεί ένα σύστημα ηλιακών πάνελ με μπαταρίες να κάνει το εκάστοτε σπίτι σχεδόν ενεργειακά ανεξάρτητο!

    Μια στο λάδι, δυο στο ξύδι…

    Helmet on solar panels by Evgeniy Alyoshin form Unsplash

     

    Οι περισσότεροι από εσάς ίσως είναι σκεπτικοί για το… λογιστικό της υπόθεσης. Η απόσβεση του κόστους χωρίς κάποια επιδότηση μπορεί να είναι στην χειρότερη περίπτωση 6 με 7 χρόνια, ενώ οι επιδοτήσεις που αναμένονται, θα μειώσουν το αρχικό κόστος, με αποτέλεσμα η απόσβεση γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Τα ηλιακά πάνελ σήμερα είναι πιο αποδοτικά και πιο φτηνά από ποτέ, ενώ με τις τωρινές τεχνολογίες τους και καλή φροντίδα (συχνό καθάρισμα των καθρεπτών για παράδειγμα) έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο τα 25 με 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει αρκετά γρήγορα.

     

    Φυσικά, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Το πόσο καλά έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες του εκάστοτε νοικοκυριού, κατά πόσο η εκάστοτε οικία είναι ενεργειακά αποδοτική ώστε να έχει λιγότερες απώλειες θέρμανσης, την «ανταγωνιστική» τιμή της κιλοβατώρας η οποία έχει διακυμάνσεις, καθώς και, όπως αναφέραμε, τυχόν επιδοτήσεις οι οποίες γίνονται από το κράτος για την αγορά και την τοποθέτηση. Φυσικά, ένα σύστημα που διαθέτει μπαταρίες είναι σαφέστατα πιο ακριβό αλλά συμβάλει σε γρηγορότερη απόσβεση.

    Σε τι ωφελεί το Net Metering;

    Worker putting on solar panels by Bill Mead | Unsplash

     

    Το πρώτο και βασικότερο είναι η τεράστια μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα αν χρησιμοποιείτε κάποιο ηλεκτρικό όχημα και έχει υπολογιστεί στις ανάγκες της οικίας, έχει την δυνατότητα έως και να εκμηδενίσει το κόστος ενέργειας εξοικονομώντας μεγάλα ποσά σε βάθος χρόνου. Σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος συντήρησης μπορεί να δώσει τουλάχιστον 25 χρόνια οικονομίας στην ενέργεια, όσο δηλαδή κρατάει μια τυπική σύμβαση.

     

    Μιλώντας για συμβάσεις, δεν θα χρειαστεί να κάνετε βουτιά στην γραφειοκρατία για ένα πιστοποιητικό σαν τα κόμιξ με τους συμπαθέστατους Γαλάτες. Οι διαδικασίες πλέον έχουν απλουστευτεί, τα προαπαιτούμενα για την άδεια είναι αρκετά πιο εύκολα και λογικότερα, ενώ αν σας αγχώνει η τοποθέτηση και τα πιθανά «μερεμέτια» στο σπίτι, τόσο η νέα τεχνολογία που κάνει την τοποθέτησή τους απλή, όσο και οι υπηρεσίες που ειδικεύονται στην εγκατάσταση είναι πλέον αξιόπιστες και, κυρίως, δεν επιβαρύνουν πολύ το κεφάλαιό σας.

     

    Τέλος, συμβάλλει στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και άλλων βλαβερών εκπομπών από την ηλεκτροπαραγωγή που γίνεται με λιγνίτη ή πετρέλαιο και επηρεάζουν την υγεία όλων μας. Τόσο άμεσα, με τα μικροσωματίδια στις αστικές περιοχές να είναι στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετιών και τα εισπνέουμε όλοι, όσο και σε βάθος χρόνου για την μείωση των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

     

    Το Net Metering είναι πλέον μια επιλογή που με την σωστή εφαρμογή του, ωφελεί την τσέπη σας αλλά και δημιουργεί τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο.

     

    👉 Μάθε αν είσαι δικαιούχος του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» καθώς όλη την διαδικασία για την αίτηση!  

     

    graphic image green energy