Windows 11: Νέα εποχή για τα Windows. Νέα εποχή για τους υπολογιστές!

    Στις 5 Οκτωβρίου 2021 ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση της των Windows 11, του νέου, προηγμένου λειτουργικού συστήματος της Microsoft για υπολογιστές. Τα νέα Windows έρχονται να προσφέρουν μία ανανεωμένη…

    1083_Panel05_Picture_Productivity_new
    Στις 5 Οκτωβρίου 2021 ξεκίνησε η σταδιακή διάθεση της των Windows 11, του νέου, προηγμένου λειτουργικού συστήματος της Microsoft για υπολογιστές. Τα νέα Windows έρχονται να προσφέρουν μία ανανεωμένη εμπειρία με τον υπολογιστή, παρέχοντας την πλήρη ισχύ, τις δυνατότητες και την ασφάλεια των Windows 10 σε συνδυασμό με επανασχεδιασμένη, ανανεωμένη και ελκυστική εμφάνιση. Επιπλέον, διαθέτουν νέα εργαλεία, ήχους, ανανεωμένα οπτικά εφέ και νέες εφαρμογές.

    Σχετικά με την αναβάθμιση

    Όλοι οι χρήστες υπολογιστή με Windows 10, που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις των νέων Windows θα μπορούν να επωφεληθούν της δωρεάν αναβάθμισης. Η προσφορά μάλιστα της δωρεάν αναβάθμισης δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για τα συστήματα που όπως αναφέραμε πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο η Microsoft διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει κάποια στιγμή την υποστήριξη για τη δωρεάν προσφορά, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί προτού συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα έτος από την διάθεση των νέων Windows στο ευρύ κοινό. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η αναβάθμιση δεν είναι υποχρεωτική, με τη Microsoft όμως να δεσμεύεται να εξακολουθήσει να παρέχει υποστήριξη στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 έως στις 14 Οκτωβρίου του 2025. Από προεπιλογή, κατά την αναβάθμιση στα Windows 11, θα διατηρηθούν/ μεταφερθούν όλα τα αρχεία και τα δεδομένα σας. Παρόλα αυτά συνίσταται η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας (π.χ. έγγραφα, φωτογραφίες) πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση των νέων Windows, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με την υπηρεσία OneDrive. Αν δοκιμάσετε τα νέα Windows 11, αλλά για κάποιο λόγο, επιθυμείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη έκδοση των Windows, έχετε στη διάθεση σας μία περίοδο 10 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να επιστρέψετε στα Windows 10 διατηρώντας τα αρχεία και τα δεδομένα που μεταφέρατε (μετά το πέρας των 10 ημερών, είναι απαραίτητη η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και στη συνέχεια μία «καθαρή εγκατάσταση» για να επιστρέψετε στα Windows 10). Επίσης, αν ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις υλικού, μπορεί να γίνει αναβάθμιση της έκδοσης των Windows 10 Home σε S mode στην έκδοση των Windows 11 Home σε S mode. Αν ο υπολογιστής Windows 10 εκτελεί την έκδοση Pro σε S mode, πρέπει να φροντίσετε να εξέλθετε από τη λειτουργία S mode για να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 11 Pro καθώς η έκδοση Pro των Windows 11 δεν είναι διαθέσιμη σε S mode. https://www.youtube.com/watch?v=Uh9643c2P6k

    Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

    Διαβάστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις συστήματος και τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι υπολογιστές ίσως έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης ή αλλαγής των ρυθμίσεων για ανταπόκριση στις απαιτήσεις.
    • Επεξεργαστής: 1 Gigahertz (GHz) ή ταχύτερος με 2 ή περισσότερους πυρήνες σε συμβατό επεξεργαστή 64-bit ή νέο σύστημα μικροκυκλώματος (SoC).
    • Κάρτα γραφικών: Συμβατότητα με DirectX 12 ή μεταγενέστερη έκδοση με πρόγραμμα οδήγησης WDDM 2.0.
    • Οθόνη: Οθόνη υψηλής ευκρίνειας (720p) με διαγώνιο μεγαλύτερη από 9”, 8 bit ανά χρωματικό κανάλι.
    • Μνήμη: 4GB RAM
    • Χώρος αποθήκευσης: 64 GB ή συσκευή αποθήκευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας.
    • Υλικολογισμικό (firmware, BIOS) του συστήματος: UEFI, με δυνατότητα Ασφαλούς εκκίνησης. Ελέγξτε εδώ για πληροφορίες σχετικά με το πώς ο υπολογιστής σας ίσως έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση.
    • Σύνδεση στο Internet: Για τη ρύθμιση της έκδοσης Home των Windows 11 απαιτείται λογαριασμός Microsoft και δυνατότητα σύνδεσης στο Internet.
    • Η συσκευή σας πρέπει να εκτελεί Windows 10, έκδοσης 2004 ή μεταγενέστερης, για αναβάθμιση. Δωρεάν ενημερώσεις διατίθενται μέσω του Windows Update στις Ρυθμίσεις>Ενημέρωση και ασφάλεια.
    Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστής σας με Windows 10 πληροί τις απαιτήσεις των Windows 11 για αναβάθμιση, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή «Έλεγχος Λειτουργίας Υπολογιστή» (PC Health Check) για να γνωρίζετε αν το hardware του υπολογιστή σας υποστηρίζεται από το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft (π.χ. αν διαθέτει TPM 2.0).

    Πως να τα εγκαταστήσετε

    • Μέσω Windows Update: κατ' αρχάς, μπορείτε να περιμένετε ωσότου η αναβάθμιση "εμφανιστεί" ως επιλογή (κάτι που ενδέχεται να αργήσει λίγο καθώς η διάθεση της αναβάθμισης πραγματοποιείται σταδιακά σε όλο τον κόσμο) στο Windows Update που βρίσκεται στο Ενημέρωση και Ασφάλεια στα Windows 10, καθώς αν έχετε την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος μπορείτε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση δωρεάν.
    • Μέσω Installation Assistant: αν ανυπομονείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 11 άμεσα, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να κατεβάσετε τον Windows 11 Installation Assistant. Η εφαρμογή "τρέχει" από το περιβάλλον των Windows 10, κατεβάζει το νέο λειτουργικό σύστημα και το προσαρμόζει στο σύστημα σας (μαζί με τους κατάλληλους drivers για το δίκτυο και άλλες συσκευές κ.λπ.).
    • Με νέα εγκατάσταση (Clean Install): ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του εργαλείου Windows 11 Media Creation Tool. Πρόκειται επίσης για μία εφαρμογή Windows που σας επιτρέπει να κατεβάσετε τα Windows 11 και να δημιουργήσετε ένα bootable USB flash drive ή κάποιο DVD χρησιμοποιώντας το αρχείο ISO. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο ISO Windows 11 RTM (release to market). Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι ιδανικές στην περίπτωση που επιθυμείτε να προχωρήσετε σε "καθαρή εγκατάσταση" του λειτουργικού συστήματος.

    Καλύτερα και ανανεωμένα

    Το λειτουργικό σύστημα Windows 11 έρχεται με όλη την ισχύ, τις δυνατότητες και την ασφάλεια των Windows 10 ωστόσο οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν την αισθητική και τον σχεδιασμό καθώς διαθέτουν επανασχεδιασμένη γραμμή εργασιών (taskbar), νέο μενού εκκίνησης (Start Menu) και πλήκτρο εκκίνησης (Start Button) ενώ διαθέτουν επανασχεδιασμένα εικονίδια και «στρογγυλεμένες γωνίες» στα παράθυρα. τρογγυλεμένες γωνίες μάλιστα θα υπάρχουν σε όλο το εύρος των Windows 11, στα μενού (ακόμα και στο κεντρικό), στα παράθυρα των Windows, στα παράθυρα των εφαρμογών και στην Εξερεύνηση αρχείων (File Explorer) και την ώρα που τα ζωντανά πλακίδια αποχωρούν (Live Tiles) επανέρχονται τα Windows Widgets (π.χ. για τον καιρό, για ειδήσεις κ.ά). Μεταξύ άλλων, ανανεωμένο είναι το Windows Store ενώ τεχνολογίες όπως οι DirectX 12, DirectStorage και Auto HDR υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία gaming. Σε πρώτη φάση πάντως δεν θα υποστηρίζονται Android apps με τη Microsoft να ευελπιστεί να έχει έτοιμη αυτή τη δυνατότητα για τους Windows Insiders μέσα στους επόμενους μήνες. https://www.youtube.com/watch?v=8FKtTg5VRSU

    Μια νέα εμπειρία Windows που σας φέρνει πιο κοντά στα πρόσωπα και σε ό,τι άλλο αγαπάτε.

    Αλλάξτε οπτική

    Τα Windows 11 προσφέρουν έναν ήρεμο και δημιουργικό χώρο όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με ό,τι σας αρέσει μέσα από μια νέα εμπειρία. Από το ανανεωμένο μενού Έναρξη έως τους νέους τρόπους για να συνδέεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ειδήσεις, παιχνίδια και περιεχόμενο, τα Windows 11 σας χαρίζουν ένα χώρο για να σκέφτεστε, να εκφράζεστε και να δημιουργείτε με φυσικό τρόπο.

    Μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας

    Αποκτήστε πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζεστε και εκτελέστε με ευκολία πολλές εργασίες ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το Κούμπωμα διατάξεων, οι Επιφάνειες εργασίας και τη νέα, πιο διαισθητική εμπειρία επαναγκύρωσης.

    Νέοι τρόποι για να συνδέεστε

    Συνδεθείτε στη στιγμή με τα πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν κατευθείαν από την επιφάνεια εργασίας σας με την εφαρμογή Microsoft Teams. Επικοινωνήστε δωρεάν μέσω κλήσης ή συνομιλίας—χωρίς να έχει σημασία σε ποια συσκευή είναι εγκατεστημένη.

    Το περιεχόμενό σας το επιμελήστε εσείς

    Με τον Microsoft Edge και μια πληθώρα γραφικών στοιχείων να επιλέξετε, μπορείτε να ενημερώνεστε σύντομα για τις ειδήσεις, τις πληροφορίες και την ψυχαγωγία που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Βρείτε εύκολα τις εφαρμογές που χρειάζεστε και τις εκπομπές που σας αρέσει να βλέπετε στο νέο Microsoft Store.

    Ένας υπολογιστής για τον καθένα μας

    Τα νέα Windows διατίθενται στη μέγιστη γκάμα συσκευών από τους συνεργάτες μας που σας προσφέρουν τις τελευταίες καινοτομίες στην Αφή, την πένα και τη φωνή, διευκολύνοντας σας να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη και πιο προσιτή συσκευή για εσάς.

    Βρείτε τον κατάλληλο υπολογιστή για εσάς

    Χρειάζεστε νέο υπολογιστή τώρα;

    Στο Πλαίσιο διατίθενται υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 10, τους οποίους μπορείτε να αναβαθμίσετε δωρεάν σε Windows 11. Η διαδικασία μεταφοράς των αρχείων και των φωτογραφιών σας στον νέο υπολογιστή γίνεται πολύ πιο εύκολη, όταν αποθηκεύετε στο OneDrive τα αντίγραφα ασφαλείας του παλιού υπολογιστή.