Η Microsoft παρουσίασε τα νέα Windows 11 με αναβαθμισμένο UI, Start Menu και Store

    Όπως αναμενόταν, η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του πλέον δημοφιλούς λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Windows 11. Μετά από την αναμενόμενη εισαγωγή σχετικά με τα στατιστικά, τους…

    Windows11_20
    Όπως αναμενόταν, η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του πλέον δημοφιλούς λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Windows 11. Μετά από την αναμενόμενη εισαγωγή σχετικά με τα στατιστικά, τους νεωτερισμούς και τις καινοτομίες των Windows που κυριαρχούν στην αγορά τα τελευταία 37 χρόνια, ο Panos Panay, Chief Product Officer της Microsoft, αποκάλυψε μαζί με τους συνεργάτες του όλες τις λεπτομέρειες για το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας που από ότι φαίνεται έχει όλα τα εφόδια για να συνεχίσει -ή και γιατί όχι να επεκτείνει- την εξαιρετική πορεία των Windows 10 στην αγορά.

    Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η δοκιμαστική έκδοση-preview που διέρρευσε στο Internet πριν από λίγες ημέρες έχει λίγες ομοιότητες με το τελικό προϊόν. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Microsoft θα διαθέσει την πρώτη δοκιμαστική έκδοση του νέου της λειτουργικού συστήματος Windows 11, που είναι βελτιστοποιημένο για υπολογιστές με ή χωρίς οθόνη αφής, αν και όπως είπε ο Panos Panay, από την συγκεκριμένη έκδοση θα απουσιάζουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν σήμερα. https://www.youtube.com/watch?v=Uh9643c2P6k Οι μεγαλύτερες αλλαγές όσον αφορά το οπτικό στοιχείο αφορούν την γραμμή εργασιών (taskbar), το μενού εκκίνησης (Start Menu), το νέο πλήκτρο εκκίνησης (Start Button) καθώς και νέα εικονίδια ή «στρογγυλεμένες γωνίες» στα παράθυρα. Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη νέα στοιχεία και λεπτομέρειες στα Windows 11 που έχουν στόχο να διευκολύνουν τον χρήστη, οποιουδήποτε τύπου οθόνη (π.χ. αφής ή όχι) ή συσκευή χρησιμοποιεί (φορητό υπολογιστή, desktop ή tablet κ.ά.).

    Θα λέγαμε ότι το μενού εκκίνησης (Start Menu) αποτελεί μία κατά κάποιο τρόπο απλοποιημένη και εξορθολογισμένη έκδοση του μενού που υπάρχει ήδη στα Windows 10. To Start Menu μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο της γραμμής εργασιών ή παραδοσιακά στα αριστερά και αν συνδυαστεί με τη σκοτεινή λειτουργία (Dark Mode) θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μία περισσότερο κομψή και εκλεπτυσμένη έκδοση του μενού των Windows 10. Πιο όμορφη; Αναμφισβήτητα. Στρογγυλεμένες γωνίες υπάρχουν σε όλο το εύρος των Windows 11, στα μενού (ακόμα και στο κεντρικό), στα παράθυρα των Windows, στα παράθυρα των εφαρμογών και στην Εξερεύνηση αρχείων (File Explorer). Ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι ένα εικονίδιο στην γραμμή εργασιών με την ονομασία Widgets, το οποίο επαναφέρει τα Windows Widgets στο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας (π.χ. για τον καιρό, για ειδήσεις κ.ά).

    Μία νέα προσθήκη στα παράθυρα εντοπίζεται στη Μεγιστοποίηση των παραθύρων όπου υπάρχουν αρκετές επιλογές τακτοποίησης των Windows στο περιβάλλον εργασίας (π.χ. δίπλα-δίπλα, δεξιά κάτω γωνία κ.ά.). Ονομάζονται Snap Layouts και έρχονται για να διευκολύνουν σημαντικά το multitasking.

    Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των νέων Windows είναι τα Snap Groups. Αν σας διακόψει μία ειδοποίηση καθώς εργάζεστε στον υπολογιστή, όπως για παράδειγμα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο πρέπει να απαντήσετε άμεσα, μόλις ολοκληρώσετε την απάντηση σας, δεν είναι απαραίτητο να θυμάστε που είχατε… μείνει. Επιλέγετε απλώς το κατάλληλο «ομαδικό στιγμιότυπο» που είχατε αποθηκεύσει στην γραμμή εργασιών (Snap Group) με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσατε και συνεχίζετε την εργασία σας. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολλαπλά desktops με διαφορετικά layouts και με διαφορετικά wallpapers.

    Φυσικά, μία νέα συλλογή από εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φόντο για την επιφάνεια εργασίας περιμένει τους χρήστες των Windows 11 και θα λέγαμε ότι είναι τα πλέον εντυπωσιακά wallpapers που έχουμε δει σε νέα έκδοση των Windows. Ανάμεσα τους υπάρχουν οι συλλογές Captured Motion, Flow και Sunrise. Στον γνωστό περιηγητή Edge επίσης μπορείτε να έχετε ανοικτές τις καρτέλες σας (tabs) αντί για οριζόντια…. σε κάθετη διάταξη, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε ανοιγμένες πολλές! Φυσικά, η εταιρεία πρόσθεσε τεχνολογία «haptics» όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί κάποιο stylus για να εργαστεί ενώ όπως πολλοί περίμεναν, η εταιρεία ενσωμάτωσε την εφαρμογή/ υπηρεσία επικοινωνίας και συνεργασίας Microsoft Teams στο νέο της λειτουργικό σύστημα. Υπάρχει ένα νέο floating πληκτρολόγιο αφής, το οποίο μάλιστα υπακούει και σε «φωνητικές εντολές» (π.χ. delete that).

    Όπως αναμενόταν, το Microsoft Store βελτιώθηκε με τον Panos Panay να κάνει λόγο για «πλήρη επανασχεδιασμό». «Θέλουμε να φέρουμε στο store οποιαδήποτε τεχνολογία» είπε ο Panos Panay, είτε πρόκειται για Win32 ή UWP apps, PWA κ.ά.

     Οι developers μάλιστα θα χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα πληρωμών με την Microsoft να παίρνει… 0% από τα έσοδα τους! Η εταιρεία μάλιστα έκανε λόγο για την σουίτα Adobe Creative Cloud που έρχεται στο Microsoft Store. Μία ακόμα έκπληξη είναι ότι στα Windows έρχονται εφαρμογέςAndroid και μπορούν να ενσωματωθούν στο μενού εκκίνησης (Start Menu) ή στην γραμμή εργασιών! Γιατί να μην είναι συμβατές οι εφαρμογές του Android με τα νέα Windows από την στιγμή που το Amazon Android Store (από εκεί θα γίνεται η εγκατάσταση τους άλλωστε) βρίσκεται στο κατάστημα της Microsoft;

    Στο Microsoft Store, και πιο συγκεκριμένα στην καρτέλα entertainment, ενσωματώνονται πολλαπλές υπηρεσίες streaming, οπότε και θα είναι πιο εύκολο για τον χρήστη να παρακολουθήσει τις αγαπημένες τους εκπομπές, τηλεοπτικά σόου και ταινίες.

    Όπως αναμενόταν και καθώς οι δεσμοί των Windows με την εμπειρία Xbox ισχυροποιούνται και επεκτείνονται όσο περνάει ο καιρός, οι χρήστες των Windows 11 θα διαπιστώσουν μία βελτιωμένη εμπειρία Xbox που ξεκινάει με το αναβαθμισμένο app που είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση στα παιχνίδια Xbox Game Pass, στο Xbox store ή στα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

    Σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων Windows είναι το Auto HDR, το οποίο εφαρμόζει αυτόματα HDR στα παιχνίδια που παίζει ο χρήστης (όπως συμβαίνει στο Xbox), χωρίς καμία προσπάθεια ή ρύθμιση από τον ίδιο ή τον developer του τίτλου του παιχνιδιού. Η εταιρεία λέει πως το Auto HDR θα βελτιστοποιήσει αυτόματα πάνω από χίλιους τίτλους παιχνιδιών.

    Όπως αναφέραμε, το Xbox Game Pass θα είναι ενσωματωμένο στα Windows 11 μέσω της εφαρμογής Xbox ενώ προσφέρεται και ενσωμάτωση με το xCloud για cloud gaming ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έρχεται στα Windows απευθείας από το Xbox είναι το DirectStorage. Φυσικά, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράσουν όπως είναι φυσικό παιχνίδια από το Microsoft Store. Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην εμπειρία εγκατάστασης επίσης των Windows 11. Όπως πάντα, η εγκατάσταση σε νέο hardware πραγματοποιείται σε βήματα που καθοδηγούν τον χρήστη στην αρχική εγκατάσταση/ ρύθμιση με απλά και κατανοητά λόγια. Η αναβάθμιση στα Windows 11 θα είναι δωρεάν για τους χρήστες των Windows 10. Οι ελάχιστες απαιτήσεις την εγκατάσταση των νέων Windows 11 είναι οι παρακάτω: Στη σημερινή παρουσίαση η Microsoft ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός υπολογιστή που θα μπορεί να τρέχει τη νέα γενιά των Windows είναι τα εξής:
    • Eπεξεργαστής 64-bit με συχνότητα λειτουργίας τουλάχιστον 1GHz και με δύο ή περισσότερους πυρήνες
    • Οθόνη τουλάχιστον 9 ιντσών ανάλυσης τουλάχιστον 1366 x 768 pixels
    • Τουλάχιστον 4GB RAM
    • Τουλάχιστον 64GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συμβατότητα με UEFI, Secure Boot και TPM 2.0
    • Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 12/ WWDM 2.x
    Για να διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις, κατεβάστε και "τρέξτε" το PC Health Check app.

    Στο τέλος της παρουσίασης των νέων Windows 11, τον λόγο πήρε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας Satya Nadella, ο οποίος, μεταξύ άλλων μίλησε για μία εντελώς νέα εμπειρία χρήσης και πως το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας θα δημιουργήσει τις επόμενες νέες μεγάλες πλατφόρμες.