Πως θα επιλέξω το πιο σωστό παιχνίδι για το παιδί μου;

    Μπορείς να θυμηθείς εκείνο το παιχνίδι που, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου; Ή εκείνο που μπορούσες να παίζεις με τις ώρες κλεισμένος στο δωμάτιό σου;... Τα παιχνίδια…

    image (7)
    Μπορείς να θυμηθείς εκείνο το παιχνίδι που, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου; Ή εκείνο που μπορούσες να παίζεις με τις ώρες κλεισμένος στο δωμάτιό σου;...

    Τα παιχνίδια μας δημιουργούν αναμνήσεις. Ως γονείς πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτές οι αναμνήσεις να είναι όσο το δυνατόν ομορφότερες. Όχι, παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι κάτι πολύ βαθύτερο! Είναι ο τρόπος με τον οποίο το μωράκι σου θα κάνει τις πρώτες του κινήσεις. Το μέσο που θα σου φανερώσει τις σκέψεις, τη συμπεριφορά και τις ικανότητές ή τις αδυναμίες του παιδιού. Η διαδικασία μέσα από την οποία θα καλλιεργήσει τις δεξιότητές του, θα οξύνει τη φαντασία του και κατ’ επέκταση θα διαμορφώσει την προσωπικότητά του.

    Και μην ξεχνάς το βασικότερο... το παιχνίδι μπορεί να γίνει ο τρόπος επικοινωνίας με το μικρό σου και η ευκαιρία να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο παρέα!

    Επειδή όμως κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητές της, παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή σε παιχνίδια που θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτυχθεί και να προχωρήσει ομαλά στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Και το καλύτερο; Σου έχουμε έτοιμες προτάσεις παιχνιδιών για κάθε ηλικία... είσαι μόνο ένα κλικ μακριά!

    0-2 ετών

    παιχνίδια 0-2 ετών Μέχρι και το δεύτερο χρόνο της ζωής του το μωράκι σου βρίσκεται στο «αισθητικοκινητικό» στάδιο ανάπτυξης. Από τους πρώτους κι όλας μήνες αρχίζει να αναπτύσσει τις αισθήσεις του και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Σιγά-σιγά ελέγχει τον κορμό του και συντονίζει τα διάφορα μέρη του σώματος. Το παιχνίδι βοηθά το βρέφος να αναπτύξει καλύτερα και πιο γρήγορα τις δεξιότητές του μέσα από την επεξεργασία αντικειμένων. Επομένως, για την ηλικία αυτή προτείνουμε μαλακά και ελαφριά παιχνίδια. Προσπάθησε να έχουν και ζωντανά χρώματα που έλκουν το βλέμμα, την αφή και την ακοή του μωρού. Από όταν το παιδί γίνεται ενός, αρχίζει να είναι πιο κινητικό και δραστήριο. Κινείται στο χώρο και εξερευνεί το περιβάλλον του, ενώ οι αισθήσεις και η αντίληψή του συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας είναι η αυξημένη περιέργεια και ο πειραματισμός γι’ αυτό προτείνουμε τα παιχνίδια που θα επιλέξεις να είναι ασφαλή, να μην περιέχουν πολύ μικρά κομμάτια και να είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να μπορούν να… αντέξουν την περιέργεια του μωρού!

    3-6 ετών   

    παιχνίδια 2-3 ετών Στην ηλικία 3-6 ετών, το παιδί έχει ήδη περάσει στο «προεννοιολογικό» στάδιο. Παράλληλα ξεκινά μία πολύ κρίσιμη περίοδος τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους γονείς του... Πάμε Παιδικό Σταθμό! Αφήνει πίσω την ασφάλεια του σπιτιού και την υπέρ-προστασία των γονιών (και των παππούδων!) και εντάσσεται σε ένα νέο περιβάλλον όπου έρχεται σε επαφή με συνομήλικους, διαμορφώνοντας σταδιακά την κοινωνική του συμπεριφορά και το χαρακτήρα του. Αναλαμβάνει δραστηριότητες, προσπαθεί να συμπεριφερθεί όπως «οι μεγάλοι», ενώ παράλληλα μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του μόνο του, να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους. Επίσης, είναι η ηλικία των ερωτήσεων ή μάλλον… των πολλών ερωτήσεων! Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προτείνουμε δημιουργικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων ή μίμησης και φυσικά, παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα. Βλέπεις, όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο γίνονται λίγο πιο ζωηρά και ενεργητικά! Μη φοβηθείς να επιλέξεις περισσότερο πολύπλοκα παιχνίδια ή παιχνίδια που περιέχουν μικρότερα κομμάτια – τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα αντικείμενα που τους δίνονται.

    7-10 ετών

    Ολοκληρώνεται το «προεννοιολογικό» στάδιο και το παιδί μεταπηδάει στο επόμενο που είναι το στάδιοπαιχνίδια 3-5 ετών «συγκεκριμένων λειτουργιών». Σε αυτό αναπτύσσεται ο τρόπος σκέψης, η λογική, το αίσθημα της ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα κυριαρχεί η αναζήτηση της επιβεβαίωσης. Καθώς το παιδί περνά σε μία νέα πραγματικότητα, αυτή του Δημοτικού Σχολείου, αρχίζει να «ωριμάζει», να αποκτά νέα ενδιαφέροντα και να αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό τις δεξιότητές του. Φρόντισε να ανακαλύψεις έγκαιρα και να ενθαρρύνεις τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Είναι εξίσου σημαντικό και τα παιχνίδια να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, να ωθούν δηλαδή το παιδί στο να ανακαλύψει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, τη δημιουργικότητα και την κριτική του σκέψη.

    11+ ετών

    παιχνίδια 10+ ετώνΗ κρίσιμη ηλικία της προεφηβείας και αργότερα της εφηβείας. Η ηλικία που το παιδί μεταβαίνει από το «όμορφο» περιβάλλον του Δημοτικού, στο πιο αυστηρό περιβάλλον του Γυμνασίου. Το στάδιο «συγκεκριμένων λειτουργιών» ολοκληρώνεται και ξεκινά το επόμενο στάδιο ανάπτυξης, αυτό των «τυπικών λειτουργιών». Το παιδί είναι πλέον σε θέση να σκέφτεται περισσότερο επιστημονικά και ώριμα και να δίνει λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Μπαίνει σιγά-σιγά στον κόσμο των ενηλίκων και όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί! Το παιχνίδι όμως δεν πρέπει να λείψει από την καθημερινότητά του. Ιδανικά παιχνίδια είναι όλα εκείνα που ενθαρρύνουν τη μάθηση, την επιστημονική ενασχόληση και τις προσωπικές του δεξιότητες.
    Άφησε το παιδί να παίζει με τις ώρες! Το παιχνίδι είναι ο κατάλληλος τρόπος για να οξυνθεί η περιέργειά του, οι δεξιότητές του και εν τέλει η γνώση για τον κόσμο γύρω του. Προσπάθησε να ταιριάξεις το παιχνίδι με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Και μη φοβηθείς αν προτιμάει να παίζει με κάποιο που είναι σε μεγαλύτερο ηλικιακό group! Το παιχνίδι είναι παιχνίδι... και το παιδί έχει τη φαντασία να φτιάχνει τα δικά του μοναδικά σενάρια!