iOS 15: Μάθε τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει στο iPhone!

    Focus, connect, and explore: το εναρκτήριο Keynote του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC 2021 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως αναμενόταν, την παράσταση «έκλεψε» για άλλη μία φορά η νεότερη…

    iOS-15-8
    Focus, connect, and explore: το εναρκτήριο Keynote του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC 2021 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως αναμενόταν, την παράσταση «έκλεψε» για άλλη μία φορά η νεότερη έκδοση για το λειτουργικό σύστημα των iPhone - iOS 15. Σύμφωνα με την Apple, το iOS είναι το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα για κινητά στον κόσμο και με τα νέα μοναδικά χαρακτηριστικά που εισάγει σε αυτό οι developers θα μπορούν μέσω του SharePlay να δημιουργούν εφαρμογές που θα συνδέουν τους χρήστες με νέους τρόπους, να τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν στο τώρα με νέα Notification APIs, να προσφέρουν νέα εργαλεία για εξερεύνηση με επαυξημένης πραγματικότητας, επεκτάσεις για το Safari, να βελτιώσουν την παρουσίαση αλλά και τις δυνατότητες των εφαρμογών τους στο App Store με καλύτερες in-app εμπειρίες και πολλά άλλα! [caption id="attachment_67990" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption] Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που θα κάνουν τη διαφορά και υπόσχονται να βελτιστοποιήσουν την κύρια εμπειρία χρήσης του iPhone:
    • FaceTime: το FaceTime χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων και ήχου από iPhone, το iPad ή το iPod touch. Πλέον, οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν όλους τους συμμετέχοντες σε διάταξη πλέγματος (καλύτερη διαχείριση του χώρου), ενώ η κάμερα της συσκευής τους θα επεξεργάζεται  και την εμφάνιση του παρασκηνίου - δημιουργώντας π.χ. εφέ θολώματος της εικόνας.
    [caption id="attachment_67995" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption]
    • FaceTime Links: τα FaceTime Links είναι σύνδεσμοι (URLs) τα οποία μπορούν να δημιουρηθούν, να διαμοιραστούν και να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για να μπει σε μια βιντεοκλήση FaceTime, είτε μέσω iOS είτε μέσω Android - ακόμα και από εφαρμογή περιήγησης (browser) σε PC.
    • SharePlay: η εν λόγω λειτουργία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μοιράζονται περιεχόμενο μέσω άλλων εφαρμογών - όπως μουσική και βίντεο μέσω Disney+ ή Apple Music - αλλά και το περιεχόμενο που απεικονίζεται στην οθόνη τους.
    [embed]https://www.apple.com/newsroom/videos/apple-ios15-shareplay-music/large_2x.mp4[/embed]
    • Messages: το νέο χαρακτηριστικό «Shared with you» προσφέρει αποθήκευση αλλά και ευκολότερη εύρεση όσων έχουν μοιραστεί οι χρήστες μεταξύ τους, παρέχοντας πρόσβαση σε links αλλά και σε περιεχόμενο (εικόνες, μουσική, βίντεο) μέσω τρίτων εφαρμογών.
    • Notification Summary: εκτός από μεγαλύτερα εικονίδια και widgets, το νέο - πλήρως παραμετροποιήσιμο - χαρακτηριστικό συγκεντρώνει και κατηγοριοποιεί τις ειδοποιήσεις (ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους) παρουσιάζοντας στο χρήστη μια σύνοψη σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
    • Focus: το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους χρήστες να ορίσουν διαφορετικά προφίλ ειδοποιήσεων (γραφείο, σπίτι, διακοπές κ.ο.κ.) για να συγκεντρώνονται σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία εκείνη τη στιγμή.
    [caption id="attachment_68000" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption]
    • Live Text: με το εν λόγω χαρακτηριστικό η συσκευή σκανάρει και «διαβάζει» εικόνες, απομονώνοντας το κείμενο, το οποίο αργότερα μπορούμε να διαχειριστούμε ανάλογα. Παρόμοιες λειτουργίες θα υποστηρίζονται για αντικείμενα, αξιοθέατα και άλλα στοιχεία - είτε μέσω της κάμερας είτε σε ήδη υπάρχοντα αρχεία εικόνων. Για την ώρα, το Live Text μπορεί να «διαβάζει» κείμενα σε επτά γλώσσες, ενώ όλη η διαδικασία εκτελείται αποκλειστικά στη συσκευή.
    [caption id="attachment_68009" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption]
    • Apple Wallet: εκτός από κλειδιά αυτοκινήτων/σπιτιών, κάρτες ξενοδοχείων και εταιρικά πάσα, το «πορτοφόλι» της Apple θα δέχεται πλέον και ταυτότητες - με την Apple να υπόσχεται ολοένα και ευκολότερες διελεύσεις, ακόμα και στα αεροδρόμια (TSA Checks).
    • Maps: οι χάρτες της Apple θα υποστηρίζουν ευκολότερη πλοήγηση μέσω τρισδιάστατης αναπαράστασης των δρόμων/κτιρίων, ενώ θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για αξιοθέατα, σταθμούς και εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, οι χρήστες θα μπορούν να φωτογραφίζουν κτίρια για να λάβουν πιο σαφείς οδηγίες βάσει της τοποθεσίας τους. Για το βράδυ, το νέο Nighttime Mode και o φωτισμός "Moonlit Glow" θα προσφέρουν ευκολότερη και πιο ξεκούραστη πλοήγηση (αρχικά διαθέσιμο σε επιλεγμένες πόλεις).
    • Driving Mode (Maps): το εν λόγω χαρακτηριστικό θα προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στους οδηγούς, απεικονίζοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια τις λωρίδες και τις παρακάμψεις, τις λεωφορειολωρίδες κ.ο.κ. σε τρισδιάστατη αναπαράσταση. Οι χρήστες θα μπορούν να καταλάβουν πότε πλησιάζουν σε ανισόπεδες διαβάσεις.
    [caption id="attachment_68005" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption]
    • Apple Health: οι χρήστες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μοιράζονται πληροφορίες υγείας/άσκησης με επαφές από το στενό οικογενειακό τους κύκλο, ενώ θα μπορούν να επιλέγουν και ποιες πληροφορίες θα προσφέρονται - εφόσον το επιλέξουν - για παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό υγείας. Επιπλέον, με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης του iPhone θα γίνεται ανίχνευση αλλαγών στην ισορροπία (Walking Steadiness), ανάλογα με το βηματισμό, όταν η συσκευή βρίσκεται στην τσέπη.
    • Mail Privacy Protection: η εφαρμογή του ηλ. ταχυδρομείου «θωρακίζεται», αποκρύπτοντας την πραγματική διεύθυνση/τοποθεσία (IP) καταργώντας το tracking από τα μηνυματά. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί πλέον και ο Safari, χάρη στο Safari Intelligent Tracking Prevention. Τέλος, οι χρήστες θα έχουν στη διάθεσή τους πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση δεδομένων που κάνουν οι εφαρμογές τους (App Privacy Report), για να ξέρουν με ποιους ιστότοπους «επικοινωνούν».
    [caption id="attachment_68012" align="alignnone" width="800"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption]
    • Recovery Contact: πρόκειται για ένα νέο τρόπο ανάκτησης ενός λογαριασμού Apple, όπου μία επιλεγμένη (έμπιστη προς το χρήστη) επαφή μπορεί να προσφέρει έναν κωδικό ανάκτησης, διευκολύνοντας τη διαδικασία.
    • Digital Legacy Program: το εν λόγω χαρακτηριστικό θα επιτρέπει σε μια επιλεγμένη επαφή να αποκτά δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα ενός λογαριασμού (iCloud), σε περίπτωση που  - ω μη γένοιτο - ο χρήστης δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή.
    • iCloud+: δίχως καμία τιμολογιακή επιβάρυνση, η «ενισχυμένη» έκδοση του iCloud θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες προστασίας, όπως π.χ. με το Hide My Email, το οποίο δημιουργεί τυχαίες διευθύνσεις ηλ. ταχυδρομείου κατά την εγγραφή σε ιστοσελίδες.
    • Siri on-device: δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ιδιωτικότητα και στην προστασία προσωπικών δεδομένων, με τη νέα είκδοση του iOS οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον ψηφιακό βοηθό Siri χωρίς να βρίσκονται συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
    [caption id="attachment_68013" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: © 2021 Apple Inc.[/caption] Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έγινε και στην «οικογένεια» των AirPods, τα οποία θα αποκτήσουν νέες δυνατότητες, όπως το Conversation Boost - μια λειτουργία που εστιάζει στην ομιλία και θα περιορίζει τους περιβαλλοντικούς θορύβους. Τα ασύρματα ακουστικά της Apple θα είναι πλέον ανιχνεύσιμα μέσω της εφαρμογής «Find My» (εμφανίζοντας κατά προσέγγιση την τοποθεσία τους), ενώ θα παρέχουν και σχετικές ενημερώσεις όταν ο χρήστης απομακρύνεται από αυτά. Παράλληλα, αναβαθμίζονται με Spatial Audio, ενώ σημαντική είναι και η υποστήριξη Dolby Atmos για το Apple Music (ήδη διαθέσιμη). Το iOS 15 είναι συμβατό με τα iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (1η γενιάς), iPhone SE (2η γενιάς) και iPod touch (7η γενιάς). Οι έχοντες πρόσβαση στο πρόγραμμα Apple Developer μπορούν να κατεβάσουν από σήμερα τη δοκιμαστική έκδοση του λειτουργικού (Developer Preview), ενώ η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. WWDc 2021 Day One Recap Video, δείτε ολόκληρο το Keynote εδώ.