Γυναίκες που «έλαμψαν» το 2021

    Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Γιατί όμως να υπάρχει μόνο μία μέρα για να τιμήσουμε τα κατορθώματα μιας γυναίκας, ενώ βρίσκονται παντού γύρω μας κάθε μέρα; Φέτος…

    Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
    Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Γιατί όμως να υπάρχει μόνο μία μέρα για να τιμήσουμε τα κατορθώματα μιας γυναίκας, ενώ βρίσκονται παντού γύρω μας κάθε μέρα;
    Φέτος θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το «Χρόνια Πολλά», το «Ευχαριστώ» και το «Μπράβο» στις γυναίκες δε χρειάζεται να λέγονται μόνο μία φορά τον χρόνο. Γιατί κάθε μέρα μπορεί να γίνει ξεχωριστή, χάρη σε μία γυναίκα που θα λάμψει στον τομέα της, «γράφοντας» έτσι ιστορία. Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα της γυναίκας, κάναμε μια ανασκόπηση και συγκεντρώσαμε όλες εκείνες τις στιγμές όπου ξεχωριστές γυναίκες έκαναν με τον τρόπο τους το 2021 «τη χρονιά τους»:
    • Επιστήμη & Τεχνολογία

    Με την πανδημία του COVID-19 να μετρά 2 χρόνια από την έναρξή της, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ τους γυναίκες και κορίτσια, που όχι μόνο δίνουν το παρόν, αλλά ηγούνται επίσης της έρευνας και καινοτομίας, με σκοπό την κυκλοφορία εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κύριο παράδειγμα, η έφηβη Amika Chebrolu, που «έλαμψε» με την έρευνά της για το μόριο μολύβδου για την επιλεκτική δέσμευση με την πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2 και την αναστολή του ιού. Εξίσου σημαντικές γυναίκες ερευνήτριες που πρωτοστάτησαν και ξεχώρισαν με το έργο τους είναι η Kizzmekia Corbett, η Katalin Karikó και η Özlem Türeci, μεταξύ άλλων.
    • Αθλητισμός

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 του Τόκιο χαρακτηρίστηκαν από τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των συμμετεχόντων αθλητών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, υπήρχε τουλάχιστον μία γυναίκα και ένας άντρας αθλητής σε καθεμία από τις ομάδες που συμμετείχαν στους Αγώνες, και ένα αθλητικό πρόγραμμα που έδινε ίση προβολή σε αγώνες ανδρών και γυναικών κατά τη διάρκεια των ωρών primetime. Για την  ιστορία, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, δε συμμετείχε ούτε μία γυναίκα αθλήτρια.
    • Τέχνες & Ψυχαγωγία

    Σημαντική στιγμή για την αναγνώριση των γυναικών στον κλάδο της Τέχνης ήταν, μεταξύ άλλων, η απονομή Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθέτη στην Chloé Zhao. H Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε το εν λόγω βραβείο. Αξιοσημείωτο ήταν, επίσης, ότι το 2021 ήταν η πρώτη φορά που δύο γυναίκες ήταν παράλληλα υποψήφιες στην κατηγορία, και ότι μόνο 7 γυναίκες έχουν προταθεί συνολικά στην 93ετή πορεία των Όσκαρ μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, και ο θεσμός βραβείων Χρυσής Σφαίρας αναγνώρισε φέτος το έργο των γυναικών στη Σκηνοθεσία, αναδεικνύοντας 3 γυναίκες υποψήφιες στην κατηγορία. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που προτάθηκαν πάνω από μία γυναίκες τον ίδιο χρόνο. Προηγουμένως, μόνο 5 γυναίκες ήταν υποψήφιες συνολικά στην 77ετή ιστορία των βραβείων. Επιπλέον, στον κλάδο της ψυχαγωγίας, η Lego ανακοινώνει το τέλος της  προκατάληψης του φύλου στα προϊόντα και το marketing της, σταματώντας οριστικά τη χρήση ετικετών όπως «Για αγόρια» και «Για κορίτσια». Επίσης, θα διευρύνει την ποικιλομορφία των χαρακτήρων και των ρόλων που αντιπροσωπεύονται στα παιχνίδια της, με την ελπίδα κάθε παιδί να μπορεί να ταυτίζεται με αυτά.
    • Πολιτική & Θέσεις Ισχύος

    Το 2021, οκτώ χώρες εξέλεξαν ή όρκισαν για πρώτη φορά γυναίκα σε καίριες θέσεις ισχύος κράτους ή κυβέρνησης. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η Kamala Harris, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Την ίδια χρονιά, η Ngozi Okonjo-Iweala γίνεται η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή που ηγείται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παράλληλα, η Maria Ressa τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, μαζί με τον Dmitry Muratov, για το έργο της στη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης. Η Ressa μέσα από τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, αποκαλύπτει τις καταχρήσεις εξουσίας στις Φιλιππίνες. Έγινε η 18η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης στα 120 έτη του θεσμού και η πρώτη με καταγωγή από τις Φιλιππίνες.
    Οι παραπάνω γυναίκες -και όλες οι γυναίκες- αξίζουν ένα μεγάλο «Μπράβο» και ένα «Ευχαριστώ» για όλα όσα καταφέρνουν καθημερινά. Όσο μικρά ή όσο μεγάλα κι αν είναι. Ας τα πούμε, λοιπόν, μαζί με τα «Χρόνια Πολλά» όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά και κάθε μέρα!