Νέο macOS Monterey από την Apple με Universal Control και Shortcuts

    Όπως αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε από το συνέδριο WWDC21 την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές, macOS Monterey. Το macOS Monterey προσφέρει νέους τρόπους με τους οποίους οι…

    monterey
    Όπως αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε από το συνέδριο WWDC21 την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές, macOS Monterey. Το macOS Monterey προσφέρει νέους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες μπορούν ευκολότερα να συνδέονται, να κάνουν περισσότερα και να εργάζονται με τις συσκευές της Apple. Το SharePlay για παράδειγμα είναι μια νέα δυνατότητα στο FaceTime που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται εμπειρίες μεταξύ τους ενώ το Shared with You διευκολύνει την ανακάλυψη και την απόλαυση περιεχομένου που διαμοιράζεται μέσω του Messages απευθείας στο Photos, τον Safari, τα Apple Podcasts, το Apple News και την εφαρμογή Apple TV.

    Μια σημαντική ενημέρωση για τον περιηγητή Safari είναι η βελτιωμένη μπάρα καρτελών που προσφέρει νέους τρόπους οργάνωσης τους με τα Tab Groups. Τα Shortcuts αποτελούν επίσης ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται στους υπολογιστές Mac για την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών των χρηστών και την αύξηση της παραγωγικότητας τους (με ενσωματωμένα actions, οι χρήστες μπορούν να διαμοιράζονται αρχεία άμεσα, να δημιουργούν animated GIFs κ.ά.). Οι περισσότερο προχωρημένοι χρήστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον Shortcuts Editor για να προσαρμόσουν τα Shortcuts στις δικές τους ανάγκες ή να δημιουργήσουν νέα Shortcuts. Το Shortcuts είναι ενσωματωμένο στην μπάρα μενού, στο Finder, στο Spotlight ή ακόμα και στη Siri. Το Notes έχει επίσης βελτιωθεί σε αρκετά σημεία με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να παραμείνουν οργανωμένοι, να συνεργάζονται και να δημιουργούν σημειώσεις από οπουδήποτε. Το Quick Note για παράδειγμα είναι ένας νέος τρόπος για να κρατούν σημειώσεις σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή app και μάλιστα system-wide (σε όλο το εύρος του συστήματος). Το Focus βοηθά τους χρήστες να παραμένουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους μειώνοντας τους περισπασμούς όπως για παράδειγμα με το φιλτράρισμα των ειδοποιήσεων κ.ά. Τέλος, τα Universal Control και AirPlay αποτελούν δύο νέες δυνατότητες του Continuity που προσφέρουν περισσότερους τρόπους για να εργάζονται οι χρήστες απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές της Apple.

    Το Universal Control προσφέρει τη δυνατότητα σε έναν χρήστη υπολογιστή με macOS να εργάζεται παράλληλα με ένα iPad, διαχειριζόμενος τις δύο συσκευές απρόσκοπτα ή μεταφέροντας αρχεία από τη μία συσκευή στην άλλη. Με το iPad να λειτουργεί ως προέκταση της βασικής, ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται και τις δύο συσκευές με ένα ποντίκι ή με ένα πληκτρολόγιο ενώ μπορεί να μεταφέρει απρόσκοπτα αρχεία από την μία συσκευή στην άλλη -ή μεταξύ περισσότερων συσκευών.

    Φυσικά, υπάρχουν και άλλες βελτιώσεις τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι χρήστες Mac όπως είναι οι Maps, το Live Text (ανιχνεύει κείμενο σε φωτογραφίες για εύκολη αντιγραφή και επικόλληση κ.ά.), το iCloud+ και νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και accessibility.

    Το macOS Monterey αναμένεται να υποστηρίζει την ευρύτερη γκάμα υπολογιστών Mac στην ιστορία της Apple, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων iMac, MacBook Air, MacBook Pro 13 ιντσών και Mac mini, καθώς και των υπολογιστών Mac που βασίζονται σε πλατφόρμα της Intel.