Ξεκίνησε η παραγωγή των multi-chip επεξεργαστών της Intel, Meteor Lake

    Με την 12η γενιά επεξεργαστών Intel Core (Alder Lake-S) να έχει ήδη κυκλοφορήσει και την mobile οικογένεια των ίδιων επεξεργαστών (Alder Lake-P) να βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με έντονη…

    meteor-lake
    Με την 12η γενιά επεξεργαστών Intel Core (Alder Lake-S) να έχει ήδη κυκλοφορήσει και την mobile οικογένεια των ίδιων επεξεργαστών (Alder Lake-P) να βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με έντονη φημολογία, η Intel έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή των 14ης γενιάς επεξεργαστών για την αγορά των φορητών υπολογιστών/ συσκευών στις εγκαταστάσεις της Fab 42, στο Τσάντλερ, στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι νέοι 14ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core που έχουν την κωδική ονομασία Meteor Lake αποτελούν αρθρώματα (modules) με multi-chip σχεδιασμό που αξιοποιούν την τεχνολογία συσκευασίας (packaging) Foveros της Intel και συνδυάζουν πλακίδια (tiles, ουσιαστικά dies διαφορετικών τύπων) που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετική κλίμακα και με διαφορετική μέθοδο λιθογραφίας, ανάλογα τη λειτουργία τους ή ανάλογα την πυκνότητα των transistors ή της ενεργειακής αποδοτικότητας τους. Ένας επεξεργαστής Meteor Lake συνδυάζει σε μία συσκευασία τέσσερα διακριτά tiles – ένα compute tile με πυρήνες επεξεργαστή, ένα graphics tile που ουσιαστικά αποτελεί την iGPU, ένα tile με όλα τα στοιχεία I/O (π.χ. PCIe κ.ά.) και ένα τέταρτο tile, με χρησιμότητα που για την ώρα παραμένει άγνωστη.

    Σύμφωνα με έντονη φημολογία, το compute tile περιλαμβάνει P-πυρήνες (Performance Cores τύπου Redwood Cove που είναι δύο γενιές μπροστά από τους σημερινούς Golden Cove) και E-πυρήνες που έχουν το κωδικό όνομα Crestmont. Το συγκεκριμένο tile θα κατασκευάζεται με την μέθοδο Intel4. Το graphics tile βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική Iris Xe LP που βασίζεται και η σημερινή γενιά, ενσωματώνοντας 192 μονάδες εκτέλεσης (EUs). Φημολογείται ότι την κατασκευή του συγκεκριμένου tile στα 3nm θα αναλάβει για λογαριασμό της Intel, η Ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC.

    Το τρίτο γνωστό tile αποτελεί ουσιαστικά ένα ενσωματωμένο chipset, το οποίο ενδεχομένως θα ενσωματώνει τον ελεγκτή μνήμης DDR5, το PCI Express root complex και πιθανότατα ελεγκτή USB, Audio, Storage κ.ά. Και αυτό το tile αναμένεται να κατασκευαστεί από την TSMC σύμφωνα με φήμες. Περιμένουμε το λανσάρισμα των Meteor Lake να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2023, αρχές του 2024.