Τι θα δούμε στη CES 2024;

    Διανύουμε τα πρώτα 24ώρα του 2024, κάτι που μόνο ένα μπορεί να σημαίνει: η φετινή CES είναι προ των πυλών!

    CES 2024

    Η CES 2024 διεξάγεται μεταξύ 9-12 Ιανουαρίου (συν τα όσα λαμβάνουν χώρα μια-δυο μέρες πριν ν’ ανοίξουν οι πόρτες της) στο Λας Βέγκας και εμείς βρισκόμαστε καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Νεβάδα.

     

    Αν υπάρχει μία λέξη που αναμένεται να κυριαρχήσει στη φετινή CES (Consumer Electronics Show), αυτή είναι το δίχως άλλο η AI. Η βιομηχανία τεχνολογίας μοιάζει να έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα trends, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην τεχνητή νοημοσύνη. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει, αν κάθε νέα συσκευή -από σκούπες μέχρι τηλεοράσεις- που ανακοινωθεί στο πλαίσιο της CES 2024, βασίζεται λίγο ή πολύ στην AI προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

     

    Το ενδιαφέρον του κοινού πάντως αναμένεται να επικεντρωθεί στο hardware και με εξαίρεση τα smartphones που αποτελούν «προνόμιο» του MWC (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μία εκ των οποίων φέτος είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των gamers), όλες οι άλλες κατηγορίες έχουν την τιμητική τους στη CES. Με βάση τα όσα έχουμε μάθει, αναμένεται «τσουνάμι» νέων laptop, καθώς όλοι οι μεγάλοι του χώρου (Dell, ASUS, HP, Lenovo, MSI κ.α.) ετοιμάζονται να κατεβάσουν νέες σειρές (με πολλές απ’ αυτές, εξοπλισμένες με τη νέα, 14η γενιά επεξεργαστών της Intel), καλύπτοντας τις ανάγκες των gamers καθώς επίσης και των casual και business χρηστών.

     

    Στον χώρο της αυτοκίνησης, η γενικότερη τάση που έχει επικρατήσει, είναι εκείνη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία μοιάζει να έχει ξεπεράσει τη φάση των αυτόνομων οχημάτων, προτιμώντας να εστιάσει, αντίθετα, στο όχημα-gadget. Εταιρείες όπως η Ford, η Mercedes, η Volkswagen, η Renault κ.α. προωθούν την αρχιτεκτονική vehicle-as-a-platform, στο πλαίσιο της οποίας τα οχήματα πλαισιώνονται από συνδρομητικές υπηρεσίες, δέχονται firmware over the air (FOTA), προσφέρουν βελτιωμένη πλοήγηση και συνδεσιμότητα κ.α. Συνεργάζονται δε με κολοσσούς όπως η Huawei, η Google, η Qualcomm, η Bosch και η NVIDIA με τα αποτελέσματα να αναμένονται άκρως εντυπωσιακά.

     

    Στα παραπάνω τώρα προσθέστε τηλεοράσεις (οι νέες σειρές της LG δείχνουν πολλά υποσχόμενες), τεχνολογία και wearables ειδικά για γυναίκες (το λεγόμενο femtech, ειδικά μετά τα όσα παρουσίασαν πέρυσι brands όπως η L’Oreal και η Movano), ακουστικά, κάρτες γραφικών (η NVIDIA έχει έτοιμες τις RTX 4000 Super), συσκευές smart home και ολίγη από VR/AR και έχουμε ένα υπερπλήρες πακέτο που θα μας δείξει τον δρόμο για το υπόλοιπο της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε. Μείνετε συντονισμένοι!