Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ): ...Το μέλλον είναι τώρα!

    Το φως του δωματίου σβήνει με μια, μόνο, εντολή. Η θερμοκρασία στο σπίτι ρυθμίζεται αυτόματα, για να νιώθεις άνετα. Ο καφές σου περιμένει έτοιμος στην καφετιέρα, ενώ ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι, απλώς ζητώντας το από το «έξυπνο» σπίτι σου.

    ΑΙ

    Το φως του δωματίου σβήνει με μια, μόνο, εντολή. Η θερμοκρασία στο σπίτι ρυθμίζεται αυτόματα, για να νιώθεις άνετα. Ο καφές σου περιμένει έτοιμος στην καφετιέρα, ενώ ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι, απλώς ζητώντας το από το «έξυπνο» σπίτι σου.

     

    Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά σκηνές από μια άκρως πραγματική καθημερινότητα, παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη. Όσο κι αν η σκέψη, πως ζούμε ήδη στην «εποχή των μηχανών» μας φαίνεται παρατραβηγμένη, είναι η ίδια η εξάρτησή μας από διάφορες μορφές της AI, που… μας κουνάει το δάχτυλο!

     

    Η τεχνητή νοημοσύνη, σαφώς, είναι ένα πεδίο στο οποίο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, όσον αφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη. Και σαφώς, δεν αναφερόμαστε σε φουτουριστικά και δυστοπικά σενάρια, τα οποία θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλαμβάνει την κυριαρχία του πλανήτη. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε την καθοριστική συμμετοχή της στη ζωή μας.  

     

     Και για να μην μένουμε μόνο στα λόγια, πάμε να δούμε κάποια παραδείγματα, που σίγουρα θα σβήσουν κάθε σου αμφιβολία.

     

     

     Προτάσεις… με περιεχόμενο!

    Κι όμως, οι προτάσεις περιεχομένου που σου «πετάνε» τα social ή οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας, κάθε φορά που scroll-άρεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Και συνήθως πέφτουν μέσα στις επιλογές που κάνουν για σένα, σωστά; Αυτό συμβαίνει διότι κάθε φορά που εσύ διαβάζεις, βλέπεις ή ακούς κάτι, η AI που χρησιμοποιεί η εκάστοτε πλατφόρμα, μαθαίνει από τις προτιμήσεις σου. Και στη συνέχεια τις αντιπαραβάλλει με τη δική της βάση δεδομένων.  Για να σου παρέχει αντίστοιχο περιεχόμενο, το οποίο θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

     

     Μίλα μου για chatbots

    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα chatbots ως εργαλείο εξυπηρέτησης πελατών. Πρόκειται για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο. Εκπαιδεύονται να απαντάνε αυτόματα στα γραπτά τους μηνύματα και να τους δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως, γιατί η εταιρεία δεν έχει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Ή γιατί απλά προτιμά το προσωπικό να ασχολείται με άλλες εργασίες που προωθούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Όπως και να ΄χει, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός πως η συζήτηση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι εφικτή και εφαρμόσιμη!

     

     Face to face

    Πόσο συχνά χρησιμοποιείς φίλτρα, όταν βγάζεις φωτογραφίες; Ή πόσοι από εμάς δεν ξεκλειδώνουν το κινητό τους τηλέφωνο με αναγνώριση προσώπου; Πολλοί, πάααρα πολλοί! Υπάρχουν πλέον αρκετές εφαρμογές που χρησιμοποιούν AI για τις ανάγκες αναγνώρισης προσώπου. Και οι παραπάνω είναι δύο μόνο, από όσες κυκλοφορούν. Η εκάστοτε εφαρμογή έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να «σαρώνει» και να αναλύει τις οπτικές πληροφορίες που δέχεται. Στη συνέχεια τις μεταφράζει σε χιλιάδες "σημεία" με μοναδική ακρίβεια. Χωρίς καθόλου να εμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. ο φωτισμός. Κι αν ακόμα η χρήση του είναι περισσότερο ψυχαγωγικής φύσεως, στο μέλλον ποιος ξέρει σε πόσους κλάδους θα φανεί χρήσιμη;

     

     Αυτόνομό μου… διθέσιο

    Ναι, οκ δεν είναι και ιπτάμενα αυτοκίνητα, όμως τα αυτόνομα οχήματα είναι μια τρομερά σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ειδικοί βασίζονται στη μηχανική μάθηση και στην AI για την κατασκευή οχημάτων. Τα οχήματα αυτά θα είναι ικανά να μετακινούνται σε ασφαλή χώρο, χωρίς την ανθρώπινη επέμβαση. Και όχι μόνο! Θα είναι σε θέση να φέρνουν εις πέρας μεγάλες και δύσκολες διαδρομές. «Σκανάροντας» το περιβάλλον τους θα λαμβάνουν συνεχώς νέα δεδομένα, τα οποία θα επεξεργάζονται ώστε να μαθαίνουν από αυτά. Δηλαδή, όσο περισσότερα δεδομένα δέχονται, τόσο πιο ακριβείς θα είναι οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν. Έτσι, θα προσπερνάνε καινούργια εμπόδια και θα βελτιώνονται άμεσα, μαθαίνοντας από προηγούμενες «εμπειρίες».

     

      Home sweet home!

    Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Αφού πρόκειται για το κομμάτι εκείνο της καθημερινότητας, που αλλάζει με τους περισσότερους τρόπους, από κάθε άλλο. Και φυσικά αναφερόμαστε στο «έξυπνο σπίτι», το οποίο είναι το σπίτι του παρόντος για κάποιους, αλλά κυρίως του μέλλοντος για όλους. Χάρη στους «έξυπνους» βοηθούς που όλοι ξέρουμε, αλλά κυρίως χάρη στο Internet of Things, τα σπίτια θα είναι σε θέση να προλαβαίνουν, να ρυθμίζουν και να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη των ενοίκων, χωρίς οι ίδιοι να ασχολούνται καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν ραγδαία η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια στον ιδιωτικό χώρο. Αφού ξεκάθαρα οδεύουμε στην εποχή ενός, σαφώς, πιο βιώσιμου lifestyle. 

     

    More Info:

     

     Internet of Things

    Με τον παραπάνω όρο περιγράφεται η -ασύρματη κυρίως- διασύνδεση συσκευών μέσω αισθητήρων ή ενεργοποιητών, οι οποίες επικοινωνούν και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους αυτοματοποιημένα. Συλλέγουν όλα τα δεδομένα και τα μεταφέρουν στον τελικό χρήστη μέσω μιας πλατφόρμας.

     

    Μηχανική Μάθηση

    Πρόκειται για την ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν, να αυτοεκπαιδεύονται και να αυτοβελτιώνονται στην εκτέλεση μιας εργασίας, χρησιμοποιώντας κατάλληλα παραδείγματα και δεδομένα.

     

     

    Κάποιες φορές όλοι μένουμε αναποφάσιστοι μπροστά στο ερώτημα, αν τελικά η τεχνητή νοημοσύνη είναι για καλό. Δεν μπορούμε όμως, να παραβλέψουμε την αποτελεσματικότητά της και τα τεχνολογικά άλματα που μπορούμε να επιτύχουμε μέσω αυτής. Συνεπώς, η απάντηση είναι η εξής: βρίσκεται στο χέρι -και μόνο- της ανθρωπότητας το πώς θα διαχειριστεί αυτό το μεγάλο δίλημμα κι αν η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση ή όχι.   

     

    AI