Plaisio @ Computex2024 | Η σειρά ProArt της ASUS επεκτείνεται και είναι πλέον ακόμα πιο «Pro-oriented»

    Οι νέοι φορητοί υπολογιστές ProArt εξοπλίζεται με νέους AMD Ryzen™ ΑΙ επεξεργαστές φέρνοντας τη σειρά στη νέα εποχή «Copilot+ AI PC».

    ASUS ProArt

    Η σειρά ProArt της ASUS που περιλαμβάνει ήδη μία αρκετά εκτεταμένη γκάμα προϊόντων -από φορητούς υπολογιστές, σταθμούς εργασίας και οθόνες μέχρι βιντεοπροβολείς- εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο στην έκθεση Computex 2024 που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν.

     

    Η γκάμα φορητών υπολογιστών ProArt για το 2024 περιλαμβάνει τα μοντέλα ProArt Studiobook με 13ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core®, ProArt P16 και ProArt PX13 με νέους επεξεργαστές AMD Ryzen™ ΑΙ καθώς και ProArt PZ13 με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon®. Τα παραπάνω μοντέλα βρίσκονται σε σειρά όσον αφορά τα επίπεδα φορητότητας, με το ProArt PZ13 να είναι από τα πλέον φορητά συστήματα στον κόσμο με βάρος κοντά στα 800 γρ.

    ProArt P16

    Ξεκινώντας από το ProArt P16, το νέο «μεταλλικό» (CNC Unibody σε χρωματισμό Nano Black) φορητό σύστημα της ASUS για επαγγελματίες δημιουργούς έχει πάχος μόλις 14,9 χιλ. και ζυγίζει λίγο κάτω από 1,8 κιλά. Το φορητό σύστημα διαθέτει οθόνη αφής ASUS Lumina OLED 16” με ανάλυση , η οποία καλύπτει τον χρωματοχώρο DCI-P3 σε ποσοστό 100% επιδεικνύοντας φωτεινότητα που αγγίζει τα 500 nits. Και αυτό ενσωματώνει έξι ηχεία Dolby Atmos® που έχουν επιμεληθεί μηχανικοί της harman/kardon®.

     

    Στο εσωτερικό του βρίσκεται επεξεργαστής AMD Ryzen™ ΑΙ (70W TDP) σε συνδυασμό με διακριτή κάρτα γραφικών της NVIDIA έως και το μοντέλο GeForce RTX™ 4070 με NVIDIA® Studio drivers.

     

    Το νέο ProArt P16 διαθέτει στο touchpad την τεχνολογία ASUS Dialpad καθώς και ένα εκπληκτικό σύστημα ψύξης με τριπλό ανεμιστήρα που περιλαμβάνει stealth hinge, dust cover και inward airflow για αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της θερμότητας. Όπως μάθαμε από εκπρόσωπο της ASUS στο περίπτερο της στην έκθεση, η συγκεκριμένη πλατφόρμα της ASUS δεν περιλαμβάνει SODIMMs, ωστόσο ο υπολογιστής προσφέρεται σε εκδόσεις με έως και 64 GB μνήμης LPDDR5X-7500 και έως 2x 2 ΤΒ M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD για αποθηκευτικό χώρο έως και 4 TB συνολικά. Διαθέτει Wi-Fi 7 και USB 4® Type-C, 2x USB 3.2 Type-A Gen 2, USB 3.2 Type-C Gen 2, SD Card reader, HDMI 2.1 και Audio combo jack.

     

    ASUS ProArt P16
    ©2024 Plaisio Computers

     

    ProArt PX13

    Αν ενδιαφέρεστε για κάτι περισσότερο «φορητό», τότε η ASUS έχει το ProArt PX13 (και αυτό είναι ένα Copilot+ PC) με ευέλικτο μηχανισμό-hinge που το καθιστά μία επαγγελματική «convertible λύση» (η οθόνη περιστρέφεται τόσο ώστε να μετατρέπεται κατά βούληση σε ένα υψηλής απόδοσης tablet). Έχει πάχος μόλις 13,8 χιλ. και βάρος μόλις 1,38 κιλά ενώ εφοδιάζεται με μπαταρία 73 Whr. Η οθόνη αφής είναι τύπου ASUS Lumina OLED με διαγώνιο 13” και ανάλυση 3Κ που υποστηρίζει το 100% του χρωματοχώρου DCI-P3 και φωτεινότητα που αγγίζει επίσης τα 500 nits.

     

    Στο εσωτερικό του υπάρχει επίσης επεξεργαστής AMD Ryzen™ ΑΙ (70W TDP) που ψύχεται από ένα σύστημα ψύξης με ανεμιστήρες που περιλαμβάνει dust cover και inward airflow επιτρέποντας στον επεξεργαστή να λειτουργήσει με έως και 70W TDP και στη διακριτή κάρτα γραφικών της NVIDIA (έως και το μοντέλο GeForce RTX™ 4070) να λειτουργήσει με έως και 90W TGP. Μπορεί να εξοπλιστεί με έως 32 GB μνήμης LPDDR5X και με M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD έως 2 TB. Το πληκτρολόγιο είναι εξαιρετικής αίσθησης και το touchpad κάνει χρήση της τεχνολογίας ASUS Dialpad. Το ProArt PX13 διαθέτει Wi-Fi 7 και USB 4® Type-C, USB 3.2 Type-A Gen 2, USB 3.2 Type-C Gen 2, MicroSD Card reader, HDMI 2.1 και Audio combo jack.

     

    ASUS ProArt PX13
    ©2024 Plaisio Computers

     

    ProArt PZ13

    Και αν θέλετε την απόλυτα φορητή λύση με τη μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, τότε το ProArt PZ13 είναι ότι αναζητούσατε. Η συγκεκριμένη λύση είναι κατασκευασμένη σχεδόν εξολοκλήρου από αλουμίνιο και έχει πάχος μόλις 9 χιλ. ενώ ζυγίζει περίπου 850 γρ. Αυτό που μας εντυπωσίασε, είναι ότι το συγκεκριμένο laptop διαθέτει πιστοποίηση IP52 και επομένως αντέχει στη σκόνη αλλά και σε… ατυχήματα με νερό. Η οθόνη αφής του, επίσης ASUS Lumina OLED έχει διαγώνιο 13,3” και ανάλυση 3Κ και υποστηρίζει το 100% του χρωματοχώρου DCI-P3 ενώ η φωτεινότητα της αγγίζει τα 500 nits και υποστηρίζει Dolby® Vision.

     

    Στο εσωτερικό του βρίσκεται επεξεργαστής Snapdragon® από την Qualcomm, ο οποίος μπορεί και λειτουργεί με TDP έως και 20 W χάρη στο προηγμένο σύστημα ψύξης με τον μεγάλο, αθόρυβο ανεμιστήρα. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από μνήμη LPDDR5X-8448 έως 16 GB και από M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD έως 1 TB. Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 70 Wh και υπόσχεται πολλές ώρες «ελευθερίας» μακριά από τις πρίζες. Από άποψη συνδεσιμότητας και ασύρματης δικτύωσης, διαθέτει Wi-Fi 7, Bluetooth, 2x USBType-C και MicroSD/SD Card reader ενώ δεν απουσιάζει μία υψηλής ανάλυσης κάμερα 13 MP στο πίσω μέρος. Το συγκεκριμένο laptop διαθέτει επίσης μερικά αξεσουάρ που μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστά όπως το Cover Stand, το ASUS Stylus 2.0 ή ακόμα και ένα backpack.

     

    Με τις δυνατότητες ΑΙ να έρχονται πλέον σε κάθε φορητό υπολογιστή με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας, της διαχείρισης και της ασφάλειας, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και από την business-oriented σειρά Expertbook της ASUS.

     

    ASUS ProArt
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Expertbook P5

    Το πρώτο «επαγγελματικό» με AI δυνατότητες notebook της ASUS είναι το Expertbook P5, ένα πολύ όμορφο σχεδιαστικά μηχάνημα με 14” οθόνη 2,5Κ (16:10) που απευθύνεται σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και σε «pro-sumers». Το συγκεκριμένο notebook βασίζεται στη νέα σειρά επεξεργαστών Intel® CoreUltra που περιλαμβάνουν πολλούς πυρήνες, ισχυρά γραφικά και εξειδικευμένη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU).