Plaisio @ Computex 2024 | Το Πλαίσιο προσγειώνεται στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν: Τι θα δούμε από τη γιορτή του PC hardware

    Το Plaisio blog βρίσκεται ήδη στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν και θα σας μεταφέρει από κοντά τις σπουδαιότερες ανακοινώσεις από την έκθεση Computex 2024 Ξεκινά η γιορτή του PC hardware!

    Computex 2024

    Το Plaisio blog βρίσκεται ήδη στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν και αυτή την εβδομάδα θα σας μεταφέρει από κοντά τις σπουδαιότερες ανακοινώσεις από την έκθεση Computex, την μεγαλύτερη έκθεση γύρω από το PC hardware και όχι μόνο. Με παρουσία των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου, και η φετινή διοργάνωση αναμένεται να κατακλυστεί από ένα τεράστιο αριθμό νέων προϊόντων, τα οποία θα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα και στα φυσικά καταστήματα Πλαίσιο το επόμενο διάστημα.

     

    Με βάση όσων έχουν διαρρεύσει οι εταιρείες, καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι η φετινή Computex θα είναι γεμάτη ανακοινώσεις προϊόντων που η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα παίζει μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο. Βασικά η φετινή έκθεση αναμένεται να αποτελέσει το χώρο που θα δούμε από κοντά τα πρώτα AI PCs τα οποία η Microsoft ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες, με την ονομασία Copilot+ PCs. Τα PC αυτά ενσωματώνουν εκτός από CPU και GPU, και NPU, έναν εξειδεικευμένο επεξεργαστή που προορίζεται αποκλειστικά για την επιτάχυνση όλων των φορτίων εργασίας και των λειτουργιών AI του συστήματος.

    Τι αναμένεται να δούμε;

    Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι θα πρέπει να περιμένουμε με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει.

     

    Αρχικά ο βασιλιάς της Silicon Valley, η Intel®, αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενης γενιάς επεξεργαστή Core™ Ultra "Lunar Lake" για φορητούς υπολογιστές. Χάρη στους νέους επεξεργαστές "Lunar Lake", η αγορά αναμένεται να κατακλυστεί από φορητούς υπολογιστές που πληρούν τις απαιτήσεις για τις προδιαγραφές Microsoft Copilot+ AI PC.

     

    Ο μεγάλος αντίπαλος, η AMD, αναμένεται να παρουσιάσει τον desktop επεξεργαστή Ryzen™ 9000 "Granite Ridge", ο οποίος τροφοδοτείται από τη νέα μικροαρχιτεκτονική "Zen 5". Επιπλέον, η εταιρεία θα παρουσιάσει τη σειρά mobile επεξεργαστών Ryzen™ AI "Strix Point", που διαθέτει αυξημένο αριθμό πυρήνων, βελτιώσεις στην απόδοση IPC από την αρχιτεκτονική "Zen 5", μια ισχυρή NPU που ξεπερνά τις απαιτήσεις του Copilot+ AI PC και βελτιωμένη iGPU.  

     

    Στα παραπάνω δύο κορυφαία ονόματα στο χώρο των επεξεργαστών, θα πρέπει από αυτή την εβδομάδα να αναφέρουμε και την Qualcomm®, η οποία μέσω των Snapdragon™ X επεξεργαστών της, εισέρχεται δυναμικότερα στο χώρο των Windows PCs. Άλλωστε τα πρώτα Copilot+ PCs που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους κορυφαίους του χώρου (Dell, HP, ASUS, Lenovo κ.α), όλα στηρίζονται στους νέους επεξεργαστές της εταιρείας που θέλουν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος των Apple Silicon, με αντίστοιχες επιδόσεις σε αυτονομία και επεξεργαστική ισχύ.

     

    ©Πλαίσιο (Plaisio.gr)

    ©2024 Plaisio Computers
     

     

    Η NVIDIA, η πρωτοπόρος στην επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιθανό να προβεί κυρίως σε ανακοινώσεις για data center και λιγότερο σε προϊόντα που γνωρίζουμε αρκετά καλά όπως οι GPUs της εταιρείας . Ωστόσο, η NVIDIA αναμένεται να παρουσιάσει την προσέγγισή της για την τεχνητή νοημοσύνη στον υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών παιχνιδιών με την AI να βοηθά στην αναπαραγωγή τους σε επίπεδο γραφικών, αλλά και τον gamer στο να προχωρήσει στο παιχνίδι σε περίπτωση που αυτός έχει κάπου “κολλήσει” δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

     

    Μια άλλη ανακοίνωση που περιμένουμε είναι αυτή του νέου ROG Ally X της ASUS, μιας νέας έκδοσης της επιτυχημένης φορητής παιχνιδοκονσόλας για PC games, η οποία θα ενσωματώνει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό της.

     

    Ο κλάδος αποθήκευσης PC θα γίνει μάρτυρας της παρουσίασης από τους κατασκευαστές μνήμης κιτ μνήμης υψηλής συχνότητας DDR5 overclocking, που θα συμπέσει με την κυκλοφορία επεξεργαστών επόμενης γενιάς από την Intel και την AMD που υποστηρίζουν υψηλότερες ταχύτητες μνήμης. Η DDR5 ωριμάζει και γίνεται mainstream ως καταναλωτικό πρότυπο κύριας μνήμης. Παράλληλα αναμένονται νέες προτάσεις στο χώρο όπως οι CAMM2 και LPCAMM2. Η αγορά M.2 NVMe SSD μπορεί να δει το λανσάρισμα μονάδων PCIe Gen 5 σε διάφορα τμήματα της αγοράς, χάρη στους mainstream ελεγκτές Gen 5 που είναι κατασκευασμένοι σε τεχνολογία 7 nm.

     

    Από τους τομείς που ξεχωρίζουν πάντα στη Computex είναι αυτή των PSU, των λύσεων ψύξης, αλλά και των PC cases, κάτι που σίγουρα θα ισχύσει και στη φετινή διοργάωνση. Αναμένεται επίσης υποστήριξη για τις επερχόμενες υποδοχές CPU. Στον τομέα των τροφοδοτικών, περιμένουμε μεγαλύτερη τυποποίηση του ATX 3.1 και υιοθέτηση συνδέσμων ισχύος 12V-2x6, με συνεχή ανοδική τάση στην ισχύ. Η ενσωμάτωση θυρών USB Type-C με υποστήριξη USB4 στην πρόσοψη των περιπτώσεων είναι κάτι που ζητάνε επίμονα οι χρήστες, και όπως φαίνεται θα δούμε αρκετές σχετικές ανακοινώσεις.

     

    Μείνετε συντονισμένοι στο Plaisio Blog για να διαβάσετε πρώτοι τις μεγαλύτερες ανακοινώσεις από τη Computex 2024, με πλούσιo φωτογραφικό αφιέρωμα και πολλά βίντεο.