Plaisio @ Computex 2024 | Οι νέοι επεξεργαστές Intel® Lunar Lake οδηγούν την επανάσταση Copilot+ AI PC

    Οι νέοι επεξεργαστές Lunar Lake για φορητούς υπολογιστές προσφέρουν αυξημένες επιδόσεις και σημαντικά ισχυρότερη NPU

    Intel Lunar Lake

    Η κύρια ανακοίνωση της Intel® στη Computex 2024 δεν είναι άλλη από τον Lunar Lake, τον επεξεργαστή επόμενης γενιάς για φορητούς υπολογιστές που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο και ο οποίος υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό του system-on-chip της εταιρείας.

     

    Lunar Lake
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Με τη διαφαινόμενη απειλή της ARM και τις δυνατότητες των υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη, η Intel® εγκατέλειψε τον γνωστό κύκλο ανάπτυξης tick-tock υπέρ μιας ολοκαίνουργιας προσέγγισης. Ο νέος τρόπος όχι μόνο τριπλασιάζει το μέγεθος και τετραπλασιάζει την απόδοση του AI επιταχυντή, αλλά προσφέρει επίσης έως και 14% ταχύτερη απόδοση στον επεξεργαστή στις ίδιες ταχύτητες ρολογιού, 50% καλύτερη απόδοση στα γραφικά και έως και 60% καλύτερη αυτονομία σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.

     

    Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον Lunar Lake είναι η ενσωμάτωση 16 ή 32 GB μνήμης LPDDR5X απευθείας στο SoC, εξαλείφοντας την ανάγκη για ξεχωριστά memory sticks ή chips. H αλλαγή αυτή μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 40% κατά τη μετακίνηση δεδομένων μέσω του συστήματος. 

     

    Ο Lunar Lake διαθέτει επίσης ένα νέο σύστημα 4 επί 4, που περιλαμβάνει έως και τέσσερις πυρήνες P-core "Lion Cove" και τέσσερις πυρήνες E-core "Skymont". Με τη βοήθεια ενός νέου Thread Director, τα Windows μπορούν να δημιουργήσουν "ζώνες περιορισμού" για να διατηρήσουν τα περισσότερα φορτία εργασίας στους πυρήνες Skymont E-cores, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και της αποδοτικότητας. Όσον αφορά την απόδοση, ο πυρήνας Skymont E-core ξεπερνά τον περσινό πυρήνα P-core σε τυπικές ταχύτητες ρολογιού φορητών υπολογιστών, ενώ οι τέσσερις πυρήνες P-core "Lion Cove" προσφέρουν 14% αύξηση της απόδοσης. Η iGPU Xe2 παρέχει 1,5 φορές την απόδοση των ενσωματωμένων γραφικών του Meteor Lake και μπορεί να ενσωματωθεί σε διαφόρων form factor laptops.

     

    Lunar Lake
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Επιπλέον, η NPU έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος, προσφέροντας έως και 48 TOPS και εκτιμώμενη συνολική απόδοση 2x έως 4x σε αντίστοιχες AI λειτουργίες. Η Intel® έχει επίσης προβεί σε αρκετές άλλες βελτιώσεις, όπως η εγγενής υποστήριξη βίντεο H.266 VVC, Wi-Fi 7®, Bluetooth® 5.4 και μια ειδική μηχανή ασφαλείας Partner Security Engine. Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα κιτ ανάπτυξης AI PC τύπου Mac Mini αργότερα μέσα στο έτος, το οποίο θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε Panther Lake τσιπ όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο.

     

    Ένα σημαντικό κύμα Lunar Lake laptops αναμένεται να φτάσει αργότερα φέτος, με 80 διαφορετικά μοντέλα από 20 OEM συνεργάτες κατά την κυκλοφορία.