Plaisio @ Computex 2024 | Mainboards με backside connectivity. Η νέα τάση!

    Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μητρικών παρουσίασαν μοντέλα με συνδεσιμότητα στο πίσω μέρος για να μην φαίνεται και το παραμικρό καλώδιο!

    backside συνδεσιμότητα

    Οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές μητρικών, παρουσίασαν ορισμένα εντυπωσιακά κόνσεπτ που έχουν όλες τις υποδοχές τροφοδοσίας στην πίσω πλευρά για «καθαρότερη», απαλλαγμένη από καλώδια, εμφάνιση. 

     

    Οι βασικοί σύνδεσμοι (connectors) τροφοδοσίας όπως για παράδειγμα είναι οι 8-pin ATX 12V connectors για τον επεξεργαστή, o 24-pin 12V ATX connector για την μητρική, οι SATA connectors ή οι USB 3.0 headers (20-pin) όπως και oi 3-pin/4-pin connectors/headers για ανεμιστήρες και αντλίες υδρόψυξης βρίσκονται στην πίσω πλευρά της μητρικής. Έτσι, δεν θα φαίνεται… ίχνος καλωδίου από το πλαϊνό κάλυμμα με tempered glass του κουτιού σας (σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε το κουτί του υπολογιστή να είναι συμβατό με μία τέτοια μητρική πάντως) για ένα πιο εντυπωσιακό «cleaner look».

     

    Από ότι φαίνεται, απέχουμε ακόμα από το να γίνει «στάνταρντ» η συγκεκριμένη σχεδίαση (ώστε να ακολουθήσουν και οι κατασκευαστές κουτιών με συμβατά προϊόντα «backside connectivity» ή BSC) και για την ώρα, οι ASUS, GIGABYTE και MSI έχουν παρουσιάσει τις δικές τους λύσεις, που έχουν τις ονομασίες BTF (Back-to-Future), STEALTH και PROJECT ZERO αντίστοιχα.

     

    backside
    ©2024 Plaisio Computers

     

    ASUS

    Μία από τις εντυπωσιακότερες μητρικές ήταν η ASUS ROG Maximus Z890 Hero BTF (Back to Future). Αν και έχουμε δει πολλές εντυπωσιακές μητρικές από τη γνωστή Ταϊβανέζικη εταιρεία, η συγκεκριμένη διαθέτει ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: ASUS BTF backside συνδεσιμότητα I/O.

     

    ASUS ROG Maximus Z890 Hero BTF
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Το ASUS ROG Maximus Z890 Hero BTF δείχνει εξαιρετικά πλούσιο σε εξοπλισμό, με USB®4 Type-C/ Thunderbolt™ 4, Wi-Fi 7, 5GbE κ.ά. Να αναφέρουμε ότι η ASUS θα κυκλοφορήσει και μία έκδοση της συγκεκριμένης μητρικής με τους διάφορους connectors και headers τοποθετημένους κανονικά στην μπροστινή πλευρά της.

     

    ASUS ROG Maximus Z890 Hero BTF
    ©2024 Plaisio Computers

     

    GIGABYTE

    Ένα από τα πρώτα προϊόντα της GIGABYTE με σχεδιασμό «Stealth» είναι η μητρική B650E AORUS STEALTH ICE και η κατασκευάστρια εταιρεία δηλώνει περήφανη που είναι το μοντέλο με λευκό PCB που υποστηρίζει «backside connectivity» (BSC).

     

    B650E AORUS STEALTH ICE
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Πρόκειται για μία μητρική με Socket AM5 και όπως μπορείτε να δείτε και από την εικόνα, όλες οι υποδοχές τροφοδοσίας και οι connectors (π.χ. 8-pin ATX 12V connector, 24-pin ATX 12V connector, SATA 6Gbps connectors, USB Type-C® header, front panel header κ.ά.) είναι τοποθετημένοι στην πίσω όψη της μητρικής.

     

    B650E AORUS STEALTH ICE
    ©2024 Plaisio Computers

     

    MSI

    Η αντίστοιχη πρόταση της MSI «ακούει» στο όνομα «PROJECT ZERO» και έχει τη μορφή της μητρικής MSI Z790 PROJECT ZERO PLUS που μάλιστα έρχεται και με υποστήριξη αρθρωμάτων μνήμης CAMM2. Το συγκεκριμένο άρθρωμα μνήμης CAMM2 βασίζεται σε DRAM chips της SK Hynix και από ότι φαίνεται θα αποτελέσει καθολικό στάνταρντ μελλοντικά καθώς μπορεί να ωθήσει την ταχύτητα μνήμης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις κλασικές πλέον μονάδες DDR5 SO-DIMM.

     

    MSI Z790 PROJECT ZERO PLUS
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Η μητρική διαθέτει σύστημα τροφοδοσίας 14+1+1 Duet Rail, υποστηρίζει επεξεργαστές 14ης, 13ης και 12ης γενιάς Intel® Core™, υποστηρίζει μνήμη DDR5-7200+, έχει 4x υποδοχές καρτών γραφικών και επέκτασης (μεταξύ των οποίων 1x υποδοχή PCIe 5.0 x16), 4x μονάδες PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD, Wi-Fi 7 κ.ά.

     

    MSI Z790 PROJECT ZERO PLUS
    ©2024 Plaisio Computers