Νέοι 11ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core «Tiger Lake-H» για high-end laptops

    Με την ανακοίνωση των νέων 11ης γενιάς επεξεργαστών Intel Core H-series για high-end φορητούς υπολογιστές, η Intel «κλείνει» έναν κύκλο ανακοινώσεων που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με τη…

    Tiger-Lake-H_0
    Με την ανακοίνωση των νέων 11ης γενιάς επεξεργαστών Intel Core H-series για high-end φορητούς υπολογιστές, η Intel «κλείνει» έναν κύκλο ανακοινώσεων που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με τη U-series (9-15W) και συνεχίστηκε τον Ιανουάριο με τη H35-series. https://www.youtube.com/watch?v=Ja2XPQPbS1o Τώρα, η Intel ανακοινώνει τα ισχυρότερα chips (45-65W) που θα δούμε σε διάφορους high-end/ gaming φορητούς υπολογιστές. Όλοι οι νέοι 11ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core H-series (Tiger Lake-H) κατασκευάζονται με μέθοδο 10nm και αποτελούνται από μοντέλα που διαθέτουν έως 6 ή 8 πυρήνες, όταν οι U-series και H35-series περιορίζονται σε μοντέλα με έως 4 πυρήνες. Ο κορυφαίος επεξεργαστής της σειράς είναι ο Intel Core i9-11980HK, o οποίος είναι ξεκλείδωτος, διαθέτει οκτώ πυρήνες (16 threads) και τρέχει με συχνότητα λειτουργίας (Base Clock) 2,6GHz ωστόσο στα 65W μπορεί να φτάσει έως στα 3,3GHz (Base Clock). Το All-Core Turbo Mode επιτρέπει στον επεξεργαστή να φτάσει σε συχνότητα λειτουργίας τα 4,5GHz και να αγγίξει τα 5,0GHz με δύο πυρήνες ενεργοποιημένους. Τα υπόλοιπα chips της σειράς διαθέτουν «χαμηλότερες» συχνότητες λειτουργίας με την Intel να τα χωρίζει σε δύο ομάδες, την «Consumer Line» (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το μοντέλο Intel Core i9-11980HK) και την «Commercial Line» (στην οποία βρίσκονται και δύο μοντέλα Xeon W-11000M series). Σύμφωνα με την Intel, η νέα γενιά Tiger Lake-H υπόσχεται 19% αυξημένο performance per watt σε σύγκριση με την παλαιότερη γενιά Comet Lake-H.

    Οι νέοι επίσης 11ης γενιάς  Intel Core «Tiger Lake-H» εξοπλίζονται με Intel Xe-LP γραφικά με 32 μονάδες εκτέλεσης και χρονισμό 1450MHz (με εξαίρεση τα βασικά μοντέλα Core i5, των οποίων τα γραφικά «τρέχουν» στα 1400ΜMHz). Οι νέοι επεξεργαστές επίσης προσφέρουν 20x PCIe 4.0 lanes, ενσωματώνουν ελεγκτές Thunderbolt 4 και υποστηρίζουν μνήμη έως DDR4-3200.