Νέα πλατφόρμα Snapdragon 7 Gen 3 με AI από την Qualcomm για mid-range κινητά

    Η Qualcomm ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα πλατφόρμα Snapdragon® 7 Gen 3, η οποία φέρνει την on-device επιτάχυνση Τεχνητής Νοημοσύνης στη μεσαία κατηγορία κινητών.

    Qualcomm® Snapdragon® 7 Gen 3

    Αν και η ονομασία φαίνεται να υποδεικνύει ότι πρόκειται για μία εξέλιξη της πλατφόρμας Snapdragon® 7 Gen 2, από άποψη απόδοσης στην πραγματικότητα βρίσκεται ανάμεσα στις πλατφόρμες Snapdragon® 7+ Gen 2 και Snapdragon® 7s Gen 2. Κατασκευάζεται με μέθοδο 4nm από την TSMC και ενσωματώνει επεξεργαστή Qualcomm® Kryo™ με οκτώ πυρήνες και γραφικά Qualcomm® Adreno™

     

    Επίσης, διαθέτει την μηχανή επιτάχυνσης Τεχνητής Νοημοσύνης με την ονομασία Qualcomm® AI Engine που αποτελείται από τη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας Qualcomm® Hexagon™ (NPU) και το Qualcomm® Sensing Hub για να προσφέρει βελτιωμένη απόδοση AI «on-device».

     

    Φυσικά, δεν απουσιάζουν οι δυνατότητες 5G με το ενσωματωμένο Snapdragon® X63 5G Modem-RF System. Επίσης υποστηρίζονται τα πρότυπα WiFi 6E και Bluetooth® 5.3. Όσον αφορά τον επεξεργαστή πιο συγκεκριμένα, ενσωματώνει έναν πυρήνα «prime» που χρονίζεται στα 2,63GHz, τρεις πυρήνες «performance» στα 2,4GHz και τέσσερις πυρήνες «efficient» στα 1,8GHz.

     

    Qualcomm® Snapdragon® 7 Gen 3

     

    H Qualcomm σχεδίασε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα με γνώμονα την επιτάχυνση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στη συσκευή (on-device) με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται παρά ένα δευτερόλεπτο για να δημιουργηθεί μία εικόνα με το Stable Diffusion από μία απλή προτροπή κειμένου.

     

    Η Qualcomm υποστηρίζει ότι σε σχέση με τη πλατφόρμα Snapdragon 7 Gen 1 που «κυκλοφόρησε» πέρυσι, ο επεξεργαστής στην πλατφόρμα Snapdragon 7 Gen 3 είναι 15% ταχύτερος ενώ τα «γραφικά» Adreno (που υποστηρίζουν OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP και Vulkan 1.3 όσον αφορά τα APIs) προσφέρουν έως και 50% βελτιωμένη απόδοση με την κατανάλωση, χάρη και στην πιο προηγμένη κατασκευαστική μέθοδο να παρουσιάζεται κατά 20% βελτιωμένη. Η Qualcomm® Hexagon™ NPU επίσης προσφέρει 60% αυξημένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη NPU στο Snapdragon 7 Gen 1. 

     

    Το νέο chip υποστηρίζει οθόνες με ρυθμό ανανέωσης 60Hz ή FHD+ στα 168Hz. O Qualcomm® Spectra™ ISP επίσης μπορεί να «διαχειριστεί» κάμερες συνολικής ανάλυσης έως 200MP και υποστηρίζει εγγραφή βίντεο 4K HDR στα 60Hz. Οι πρώτες συσκευές με το Snapdragon® 7 Gen 3 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του μήνα με τις εταιρείες Honor και vivo να είναι οι πρώτες που θα το αξιοποιήσουν.