iOS 13: Ταχύτερο, εξυπνότερο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ!

    Ανακοινώθηκε και επίσημα η κυκλοφορία του iOS 13, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως το πολυαναμενόμενο χαρακτηριστικό Dark Mode, το οποίο θα…

    iOS13_Main
    Ανακοινώθηκε και επίσημα η κυκλοφορία του iOS 13, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως το πολυαναμενόμενο χαρακτηριστικό Dark Mode, το οποίο θα ενσωματωθεί στα μενού αλλά και τις περισσότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές της Apple. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Apple παρουσίασε το Sign in with Apple, έναν αυτοματοποιημένο τρόπο εγγραφής και σύνδεσης σε εφαρμογές (όπως αυτή πραγματοποιείται σήμερα με τα αντίστοιχα APIs των Google και Facebook), χρησιμοποιώντας εναλλακτικά έναν λογαριασμό Apple. Η διαφορά είναι ότι ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί ή να πραγματοποιήσει εγγραφή σε μια εφαρμογή απλά και μόνο με το Face ID του (χωρίς να διαμοιράζεται οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία), ενώ οι διακομιστές της Apple θα παρέχουν μία ειδική διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου και μια εικονική διεύθυνση, η οποία θα ακυρώνεται από το χρήστη όποτε αυτός το επιθυμεί. Τα μηνύματα ηλεκτρ. ταχυδρομείου που θα καταλήγουν σε αυτήν, θα αναδρομολογούνται αυτόματα στην πραγματική iCloud διεύθυνση του χρήστη, χωρίς να αφήνουν ψηφιακά «ίχνη». Η Apple ανέφερε ότι το νέο iOS έχει δέχθει σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα - όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα των iPhone X/iPhone XS μέσω Face ID, το οποίο θα πραγματοποιείται 30% πιο γρήγορα. Το iOS 13 θα επιταχύνει και το κατέβασμα των εφαρμογών - αφού αυτές θα έχουν πλέον το μισό μέγεθος - ενώ και οι αναβαθμίσεις τους θα είναι έως και 60% μικρότερες, μειώνοντας το αποτύπωμα εγκατάστασης άρα και τον όγκο των δεδομένων που μετακινούνται. Σύγκριση μεταξύ των νέων και των παλαιότερων Maps, σε ό,τι αφορά τον όγκο της πληροφορίας Συνοπτικά, οι βελτιώσεις που θα εισάγει η νέα έκδοση του φορητού λειτουργικού συστήματος - το οποίο πλέον διαχωρίζεται από εκείνο του iPad, καθώς η αμερικανική εταιρεία λάνσαρε το νέο iPadOS, με νέα χαρακτηριστικά - διαμορφώνονται ως εξής:
    • Πληκτρολόγιο με Dark Mode και δυνατότητα Swipe
    • Καλύτερη, γρηγορότερη και ανανεωμένη εφαρμογή Maps με Street View
    • Βελτιώσεις στην ομιλία της Siri, για μεγαλύτερη φυσικότητα κατά την αλληλεπίδραση
    • Aνανεωμένη εφαρμογή Reminders με tags
    • Memoji Stickers με περισσότερα στοιχεία παραμετροποίησης
    • Ανανεωμένη εφαρμογή φωτογραφιών (Advanced Photo) με περισσότερα εργαλεία επεξεργασίας
    • Αποτελεσματικότερα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο σε πραγματικό χρόνο
    • Δυνατότητα Handoff στο «έξυπνο» ηχείο Homepod, για αυτόματο «πέρασμα» της μουσικής από το iPhone
    • 100.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί απ’ ολόκληρο τον κόσμο στο HomePod
    • Πιο ασφαλής λειτουργία και κρυπτογράφηση περιεχομένου των IP καμερών μέσω HomeKit Secure Video
    • Homekit σε δρομολογητές (routers) από τις εταιρείες Linksys, eero και Spectrum
    • Υποστήριξη ARKit 3 με σημαντικές βελτιώσεις στην επεξεργασία/δημιουργία περιβαλλόντων επαυξημένης πραγματικότητας
    Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του Swift UI, ενός εξελιγμένου framework για την ευκολότερη δημιουργία και μεταφορά (migration) εφαρμογών - χρησιμοποιώντας Graphic Modules και σαφώς λιγότερες γραμμές κώδικα - οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλες τις συσκευές της αμερικανικής εταιρείας, ακόμα και στο Apple Watch. Τo iOS 13 είναι συμβατό με τα μοντέλα: iPod touch (7th Gen), iPhone SE, iPhone 6s/6s Plus, iPhone 7/7 Plus, iPhone 8/8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS και iPhone XS Max. Οι έχοντες πρόσβαση στο πρόγραμμα Apple Developer μπορούν να κατεβάσουν από σήμερα τη δοκιμαστική έκδοση του λειτουργικού (Developer Preview), ενώ η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.