Cyber Monday: Αγορές με ασφάλεια στις 28 Νοεμβρίου

  Καλό να κυνηγάμε τις καλύτερες προσφορές στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να προχωράμε στις αγορές μας με ασφάλεια. Η Cyber Monday γεννήθηκε το 2005 ως συνέχεια του μεγάλου Σαββατοκύριακου αγορών που ξεκινά…

  cm

  Καλό να κυνηγάμε τις καλύτερες προσφορές στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να προχωράμε στις αγορές μας με ασφάλεια.

  Η Cyber Monday γεννήθηκε το 2005 ως συνέχεια του μεγάλου Σαββατοκύριακου αγορών που ξεκινά με την Black Friday. Η Black Friday, που πήρε το όνομά της από την Ημέρα των Ευχαριστιών προοριζόταν αρχικά για πωλήσεις και αγορές σε φυσικά καταστήματα, ενώ η "Cyber Monday" για ηλεκτρονικά καταστήματα και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Adobe Analytics, η Cyber Monday στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ημέρα αγορών του έτους, οδηγώντας σε εντυπωσιακές δαπάνες ύψους 11,2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης μόλις 1% για τις πωλήσεις της Black Friday. Σήμερα και οι δύο ημερομηνίες είναι πρακτικά το ίδιο και δεν έχουν καμία διαφοροποίηση, όχι μόνο όσον αφορά τις αγορές και τα νούμερα, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται και οι οποίες σχετίζονται με αυτές τις ημέρες "αγορών". Με την επίλυση των περσινών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναμένεται ότι οι πωλήσεις και η συμμετοχή της Cyber Monday θα αυξηθούν εκθετικά, καθώς οι αγοραστές συρρέουν στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζουν τις προσφορές τους για εκείνη την ημέρα,  εβδομάδες πριν από την 28η Νοεμβρίου. Η έκθεση Webloyalty's Black Friday 2022 report δείχνει ότι φέτος τόσο οι αγορές όσο και οι δαπάνες και τις δύο ημέρες θα αυξηθούν. Αύξηση των πωλήσεων κατά 11% και μέση δαπάνη €155 (5% περισσότερο από το 2021), μια μεγάλη ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να επιδοθούν σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα. Η Check Point® Software Technologies, ο γνωστός πάροχος που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πιθανούς αγοραστές να είναι προσεκτικοί με τις «βόλτες» τους στο διαδίκτυο και τις αγορές εκπληκτικών προσφορών τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Σύμφωνα με την Check Point Software, οι απάτες ηλεκτρονικού "ψαρέματος", οι ψεύτικοι ιστότοποι και οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυξάνονται αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο.
  • Η Webloyalty επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της ότι, οι πωλήσεις την Cyber Monday θα αυξηθούν φέτος κατά 11% και η μέση δαπάνη θα ανέλθει σε περίπου 155€, 5% περισσότερο σε σχέση με το 2021.
  Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα δεδομένα της Check Point Software σχετικά με την Amazon Prime Day, μπορούμε να δούμε πώς αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των σελίδων που σχετίζονται με τον όρο "amazon" όσο και οι επιθέσεις phishing που χρησιμοποιούν αυτή την εταιρεία ως δόλωμα. Σχεδόν 1.900 ιστοσελίδες που σχετίζονται με το Amazon δημιουργήθηκαν και το 10% από αυτές ήταν δόλιες. Αρκεί να πούμε πως μόνο πέρσι, τις ημέρες που προηγήθηκαν της Black Friday, σημειώθηκε αύξηση 178% των κακόβουλων διαδικτυακών καταστημάτων παγκοσμίως. Και δεν πρέπει να είστε προσεκτικοί μόνο με τους ιστότοπους, οι προσπάθειες phishing είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα αυτές τις μέρες. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η Check Point Software δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό στο 3ο τρίμηνο, η οποία αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μεταφορών και ταχυμεταφορών πακέτων χρησιμοποιούνται για να υποδυθούν οι απατεώνες ταυτότητες και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις phishing. Η DHL κατέχει στη λίστα αυτήν την πρώτη θέση. Το γεγονός έχει στενή σχέση με την Cyber Monday, καθώς πολλές από τις αγορές γίνονται online και παραδίδονται με εταιρείες ταχυμεταφορών, καθιστώντας πιο πιθανό το ενδεχόμενο ένας αγοραστής να εξαπατηθεί.
  "Η Cyber Monday είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν υπηρεσίες και προϊόντα που χρειάζονται με μεγάλη έκπτωση. Θα πρέπει όμως να είναι σε επιφυλακή για τις απάτες στον κυβερνοχώρο, το phishing και τις ειδικά μειωμένες προσφορές", είπε η Κωνσταντίνα Κούκου, Channel Manager και Evangelist, στην Check Point Software. "Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών πολλοί κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να υποδυθούν εταιρείες που συμμετέχουν σε τέτοιες προσφορές, όπως εταιρείες παράδοσης ή καταστήματα. Θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε σε εγρήγορση, ώστε να μην πέσετε θύμα απάτης στο διαδίκτυο, ακόμη και όταν απολαμβάνετε τις αγορές σας".
  Προκειμένου οι καταναλωτές να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την αγορά των αγαπημένων τους προϊόντων, η Check Point Software προτείνει μια σειρά συμβουλών για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη συμμετοχή σας σε αυτήν την αγοραστική περίοδο και κατά τις αγορές στα ηλεκτρονικά καλάθια της Cyber Monday:
  1. Αγοράζετε πάντα από μια γνήσια και αξιόπιστη πηγή: το ιδανικό είναι να αναζητήσουμε στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούμε τον σύνδεσμο του καταστήματος από τον οποίο θέλουμε να αγοράσουμε το προϊόν. Το «κλικ» σε έναν σύνδεσμο που λαμβάνετε για πιθανές αγορές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή του, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ επικίνδυνο.
  2. Να είστε σε επιφυλακή για την ύπαρξη παρόμοιων domains: είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στους συνδέσμους και τα domains των ιστοσελίδων στις οποίες εισερχόμαστε. Τα ορθογραφικά λάθη ή τα ανορθόγραφα ονόματα αποτελούν ένδειξη για το ποιες σελίδες είναι οι αυθεντικές και ποιες έχουν δημιουργηθεί για να σας εξαπατήσουν.
  3. Οι προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, είναι και στην πραγματικότητα πολύ καλές για να είναι αληθινές: ελέγξτε αρκετές ιστοσελίδες για να δείτε αν η προσφορά είναι πραγματική ή όχι. Μια ασυνήθιστη έκπτωση σε ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση θα μπορούσε να είναι σαφής ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.
  4. Ψάχνετε πάντα για το λουκέτο: Οι ιστότοποι που έχουν το HTTPS αντί του HHTP είναι οι ασφαλείς και αυθεντικοί ιστότοποι. Ειδικά εκείνοι που έχουν ένα λουκέτο μπροστά τους για να ξεχωρίζουν από τους άλλους. Θα πρέπει να μπαίνουμε μόνο σε αυτές, αφού είναι αυτές που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
  5. Να έχετε λύσεις ασφαλείας: Θα πρέπει να έχετε λύσεις ασφαλείας και για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Με αυτό το μέτρο μπορούν να αποτραπούν πολλές κυβερνοεπιθέσεις και διαρροές πληροφοριών.
  6. Να είστε πάντα σε επιφυλακή για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαναφοράς κωδικού πρόσβασης: ειδικά όταν ο όγκος της διαδικτυακής κίνησης βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, όπως συμβαίνει την Cyber Monday. Εάν λάβετε ένα email επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, χωρίς να έχετε ζητήσει κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε πάντα, απευθείας τον ιστότοπο (μην κάνετε ποτέ κλικ στους συνδέσμους) και αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας.
  *Με πληροφορίες από το Δελτίο Τύπου της Check Point Software