CES 2022 | Η AMD ανακοίνωσε τον Ryzen 7 5800X3D με 3D V-Cache

    Στην παρουσίαση της στην έκθεση CES 2022, η AMD αποκάλυψε τον πρώτο desktop επεξεργαστή που διαθέτει 3D V-Cache (αλλιώς 3D Vertical Cache), μία νέα τεχνολογία που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση καθώς…

    AM5_00
    Στην παρουσίαση της στην έκθεση CES 2022, η AMD αποκάλυψε τον πρώτο desktop επεξεργαστή που διαθέτει 3D V-Cache (αλλιώς 3D Vertical Cache), μία νέα τεχνολογία που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση καθώς επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερης ποσότητας κρυφής μνήμης (cache). Ο νέος επεξεργαστής της εταιρείας Ryzen 7 5800X3D που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας καθώς ενσωματώνει 64MB 3D V-Cache. Αν προσθέσουμε και τα 32MB παραδοσιακής 2D Cache που διαθέτει ο επεξεργαστής, μιλάμε για 96MB L3 Cache ή αλλιώς 12MB L3 Cache ανά πυρήνα (πρόκειται για οκταπύρηνο επεξεργαστή με multithreading).
    Χάρη στην τεχνολογία 3D die stacking, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους επεξεργαστές για διακομιστές της εταιρείας με την ονομασία EPYC (Milan-X) και επιτρέπει την τοποθέτηση της cache σε επίπεδα (σχηματίζοντας στοίβες), ξεπερνώντας τους περιορισμούς των δύο διαστάσεων, η AMD φιλοδοξεί να αυξήσει περαιτέρω την απόδοση των επεξεργαστών της (έως και 15% αυξημένη απόδοση). Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με 64MB SRAM τοποθετημένης πάνω από το CPU Core Die (CCD) του chip. Ο επεξεργαστής Ryzen 7 5800X3D (ενδεχομένως η εταιρεία να κυκλοφορήσει μερικά ακόμη μοντέλα Ryzen 5000X3D που θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας 3D V-Cache) αναμένεται να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της πλατφόρμας AM4.

    Παρακολουθήστε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου για ακόμα περισσότερα τεχνολογικά νέα και εξελίξεις από την CES 2022 και την αποστολή μας στο Λας Βέγκας!