Angelo Moriondo: H Google τιμά τον εφευρέτη της μηχανής εσπρέσο!

    Το Google Doodle της Δευτέρας 6 Ιουνίου έχει άρωμα... από εσπρέσο, καθώς είναι αφιερωμένο στον Ιταλό εφευρέτη Angelo Moriondo, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1851 στο Τορίνο και το 1884 κατοχύρωσε…

    Angelo-Moriondo-Google-Doodle-Main
    Το Google Doodle της Δευτέρας 6 Ιουνίου έχει άρωμα... από εσπρέσο, καθώς είναι αφιερωμένο στον Ιταλό εφευρέτη Angelo Moriondo, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1851 στο Τορίνο και το 1884 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης (γνωστής) μηχανής εσπρέσο!
    Ο Angelo Moriondo (6 Ιουνίου 1851 - 31 Μαΐου 1914) καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής λικέρ που συνέχισε ο πατέρας του Giacomo, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του Agostino και τον ξάδερφό του Gariglio. Στη συνέχεια ο Angelo αγόρασε το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης - στην Piazza Carlo Felice - και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.
    Η πρώτη μηχανή espresso!
    Ο Moriondo παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ στην «General Expo» του Τορίνο (1884), όπου και του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο . Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας απονεμήθηκε για μια περίοδο έξι ετών στις 16 Μαΐου 1884 με τον τίτλο: Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος «A. Moriondo». Στην πραγματικότητα το μηχάνημα κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό ονόματι Martina, που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη. Αποτελούνταν από ένα μεγάλο λέβητα, ο οποίος έσπρωχνε το θερμαινόμενο νερό μέσα από κόκκους καφέ, με έναν δεύτερο λέβητα που παρήγαγε ατμό. Σε αντίθεση με τις πραγματικές μηχανές εσπρέσο, δεν παρασκεύαζε καφέ για έναν «μεμονωμένο πελάτη» αλλά μία μεγαλύτερη ποσότητα. Στη συνέχεια, η εφεύρεσή του επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (Vol 34, No. 381), το οποίο κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Ωστόσο, ο Moriondo δεν οδήγησε ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή. Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών, τις οποίες συντήρησε με ζήλο στις εγκαταστάσεις του, πεπεισμένος ότι αυτή ήταν μια σημαντική διαφήμιση για αυτούς. Δες επίσης: Οδηγός αγοράς μηχανής καφέ | Βρες τον «τύπο» σου!
    Τι είναι τα Google Doodles;
    Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων. Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τους Larry Page και Sergey Brin (ιδρυτές της Google) για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodles σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν οι Page και ο Brin ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Dennis Hwang να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles. Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle. Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.