3D Printing Mania! Ανακάλυψε τη λίστα με τα top 20 sites για free download 3D μοντέλων!

    Αν ήσουν σχεδιαστής μόδας θα έψαχνες το πατρόν για το τέλειο φόρεμα. Αν ήσουν αρχιτέκτονας θα προσπαθούσες να προσχεδιάσεις σε μακέτα το όραμά σου για μια πολυτελή κατοικία. Τι γίνεται όμως τώρα που…

    4
    Αν ήσουν σχεδιαστής μόδας θα έψαχνες το πατρόν για το τέλειο φόρεμα. Αν ήσουν αρχιτέκτονας θα προσπαθούσες να προσχεδιάσεις σε μακέτα το όραμά σου για μια πολυτελή κατοικία. Τι γίνεται όμως τώρα που θες να δώσεις τρεις διαστάσεις στη φαντασία σου; Συλλέξαμε για εσένα τα Top 20 sites, για να κατεβάσεις δωρεάν σχέδια για τις πολυδιάστατες εκτυπώσεις σου. Ένα κλικ αρκεί, για να ξεδιπλωθεί ένας τρισδιάστατος κόσμος μπροστά στα μάτια σου! Let the 3D printing begin!

    Thingiverse

    Η πρώτη μας πρόταση ακούει στο όνομα Thingiverse και πρόκειται για τη μεγαλύτερη «αποθήκη» 3D εκτυπώσιμων μοντέλων! Μετρά σχεδόν 2 εκατομμύρια ελεύθερα  προσβάσιμα STL αρχεία, για να πατάς το print ξανά και ξανά! Δεν έχεις παρά να κάνεις log in και να δεις τι μπορεί να κάνει για εσένα!

    CG Trader

    Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο… συναλλαγών, όπου μπορείς να αγοράσεις, αλλά και να πουλήσεις σχέδια προς 3D εκτύπωση. Εκτός από τα προς πώληση αρχεία, θα δεις να φιγουράρει και μία μεγάλη γκάμα δωρεάν σχεδίων για παραγωγή από 3D printers κάθε τύπου! Μια επίσκεψη δε σου κοστίζει και τίποτα!

    MyMiniFactory

    Ένα μικρό εργοστάσιο που δημιουργεί τρισδιάστατα θαύματα! Αυτή η online θυρίδα ειδικεύεται στην πώληση εκτυπώσιμων 3D αρχείων που αφορούν την gaming και geek κουλτούρα. Εκτός από την επί πληρωμή παραχώρηση μοντέλων από εγκεκριμένους σχεδιαστές, μπορείς να ανακαλύψεις και ένα μεγάλο αριθμό STL αρχείων, που διατίθενται δωρεάν. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη θεματική κατηγορία με έντονες επιρροές από τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, που τιτλοφορείται ως “Scan the world”! Μήπως να κάνεις το κλικ;

    Cults

    Με έδρα τη Γαλλία φέρνει τους λάτρεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε επαφή με τους δημιουργούς των 3D printable μοντέλων που φιλοξενεί στην πλατφόρμα του. Προσφέρει δωρεάν πάνω από 40.000 αρχεία υψηλών σχεδιαστικών προδιαγραφών, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνεις notification κάθε φορά που «καλωσορίζει»  μια νέα συλλογή σχεδίων! Stay tuned for more λοιπόν!

    Pinshape

    Συστήνεται ως μία αγορά για απαιτητικούς «πελάτες»! Προσφέρει –επί πληρωμή- printable αρχεία υψηλής ποιότητας σχεδίασης για premium 3D εκτυπώσεις. Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο όμως, θα ανακαλύψεις και μια καλά «διαβασμένη» κοινότητα δωρεάν STL αρχείων, για να εκτυπώσεις τρισδιάστατα παιχνίδια, μινιατούρες και gadgets! Σου κίνησε την περιέργεια; Δεν έχεις παρά να περάσεις μια... διαδικτυακή βόλτα από το site!

    TurboSquid

    Ένα site με ιστορία, αφού δε δημιουργήθηκε χθες! Μετρά αρκετά χρόνια στο χώρο του 3D printing, εφοδιάζοντας τους ενδιαφερόμενους με 3D μοντέλα προσεκτικής σχεδίασης. Αν και το εύρος των αρχείων που διατίθενται δωρεάν είναι μικρότερο σε σχέση με τα παραπάνω sites, διαθέτει έξυπνα φίλτρα αναζήτησης που θα διευκολύνουν την έρευνα σου! Κάνε την αρχή!

    YouMagine

    Για φαντάσου να βρεις πάνω από 16.000 3D μοντέλα, χωρίς να δώσεις ούτε cent! Το YouMagine ήδη από το 2013 μοιράζεται με τους επισκέπτες του STL αρχεία, που παίρνουν σάρκα και οστά από κάθε μηχάνημα τήξης νημάτων (FFF). Ώρα να κάνεις κι εσύ μια επίσκεψη!

    3DExport

    Αν και στοχεύει σε ένα πολύ συγκριμένο κοινό που απαρτίζεται από επαγγελματίες σχεδιαστές και καλλιτέχνες, φιλοξενεί και μια μικρή γκάμα δωρεάν STL αρχείων, δίνοντας το κίνητρο σε όσους ενδιαφέρονται να κάνουν τις πρώτες τους απόπειρες στην εκτύπωση 3D αντικειμένων. Ένα τικ στο ανάλογο κουτάκι αρκεί, για να σου αποκαλύψει όλα τα σχέδια που προσφέρει for free! Δε χάνεις κάτι με το να το δοκιμάσεις!

    XYZprinting 3D Gallery

    Είναι “Made in Taiwan” και δε σου ζητάει τίποτα άλλο παρά μια απλή εγγραφή, για να σου δώσει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα... μυστικά 3D printable μοντέλα της! Στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τα 9.000, όμως σίγουρα κάπου ανάμεσά τους θα υπάρχει και το σχέδιο που θες να δεις να… «ζωντανεύει»! Δεν έχεις παρά να κάνεις μια μικρή έρευνα, για να το «ξετρυπώσεις»!

    NIH 3D Print Exchange

    Αν προσθέσουμε επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, το άθροισμα μας  χαρίζει τον όρο STEM! Εδώ λοιπόν δε θα βρεις χαριτωμένα 3D designs που θα στολίσουν το γραφείο σου. Αντιθέτως, σε περιμένουν γύρω στα 7.000 STL αρχεία, όλα τους εμπνευσμένα από επιστημονικούς κλάδους , όπως η ιατρική και τα μαθηματικά. Μήπως είσαι επιστήμονας και δεν το ξέρεις; Ανακάλυψέ το με ένα κλικ!

    Free3D

    Το Free3D καλωσορίζει τους επισκέπτες του, «σερβίροντάς» τους έναν κατάλογο 60.000 3D μοντέλων για χρήση σε CAD ή σχεδιασμό βιντεοπαιχνιδιών. Και επειδή δεν μπήκαμε ακόμα στο θέμα, μάθε πως όσα STL αρχεία φέρουν το tag “3D printable” παραχωρούνται δωρεάν! Μια σύντομη επίσκεψη θα σε πείσει!

    Threeding

    Ό,τι δίνεις, παίρνεις! Αυτό το site υποστηρίζει τη φιλοσοφία  του transaction και επιτρέπει σε ταλαντούχους σχεδιαστές, επιχειρήσεις και φιλόδοξους χομπίστες, να μοιραστούν το πάθος τους για την τρισδιάσταση εκτύπωση! Φυσικά, και εδώ θα βρεις δωρεάν αρχεία, όπως επίσης κα μια ειδική υπηρεσία που εκτυπώνει και σου στέλνει «πακέτο» τα μοντέλα της επιλογής σου! Εσύ θα τα παραγγείλεις έτοιμα ή θα τα εκτυπώσεις μόνος σου;

    GrabCAD Library

    Αυτή η σελίδα έχει σαν αποστολή να βοηθά τους μηχανικούς να δημιουργούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα κορυφαία προϊόντα! Πέρα όμως από τα εξειδικευμένα εργαλεία που παρέχει σε επαγγελματίες για να βελτιώσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των σχεδίων τους, συναντά κανείς και αρκετά δωρεάν STL αρχεία για αρχάριους στη 3D εκτύπωση! Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις!

    Redpah

    Συνδυάζει δωρεάν και επι πληρωμή διανομή 3D σχεδίων. Τα πάνω από 1.200 σχέδια που διαθέτει στις on line αποθήκες του, χωρίζονται σε premium μοντέλα σχεδιαστών και σε πιο απλά designs, με τα τελευταία να παραχωρούνται χωρίς επιβάρυνση στους ενδιαφερόμενους! Μη διστάζεις να το επισκεπτείς! Τσάμπα είναι!

    3D Shook

    Σου αρέσει η σταθερότητα, για αυτό και χρειάζεσαι μία συνδρομή στο 3D Shook! Διαθέτει πακέτα με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ $15-$100. Ωστόσο, η δοκιμή είναι πάντα δωρεάν! Έτσι, τα αρχεία με ένδειξη  free trial δεν περνούν απαρατήρητα από κανέναν επισκέπτη του site! Κάνε ένα... πέρασμα και δε θα χάσεις!

    Zortrax Library

    Ακολουθώντας πορεία…ανόδου, φτάσαμε και στο νούμερο16 της λίστας μας. Μέχρι πρότινος πρόσβαση στα δωρεάν STL αρχεία αυτής της on line βιβλιοθήκης είχαν μόνο οι κάτοχοι Zortrax 3D εκτυπωτών. Πλέον, οι πόρτες έχουν ανοίξει για όλους, προσφέροντας πάνω από 850 μοντέλα που μπορούν να παραχθούν από κάθε FDM μηχάνημα. Μπες και βρες αυτό που θες!

    Repables

    Αν αναζητάς πολύπλοκα σχέδια, το Repables δεν είναι για εσένα. Τα αρχεία που προσφέρει δεν έχουν σχέση με μοντέλα υψηλής αισθητικής, ωστόσο είναι ιδανικά για παραγωγή μικροαντικειμένων για καθημερινή χρήση. Μήπως να αρχίσεις να κατασκευάζεις μόνος σου όσα χρειάζεσαι για το σπίτι και το γραφείο;

    3Dagogo

    «Φτιάξε και πούλα!» Αυτό είναι το μότο του 3Dagogo. Πέρα από το εμπορικό του πνεύμα, αυτό το site παρέχει και έναν ικανοποιητικό αριθμό δωρεάν αρχείων, για να δοκιμάσεις στην τύχη σου στη 3D εκτύπωση! Τι περιμένεις; Click and go!

    Libre3D

    Αν αναζητάς μια «πηγή» από όπου θα αντλείς σχέδια για 3D εκτύπωση, το Libre 3D είναι αυτό που θα δώσει τέλος στην έρευνα σου! Κατέβασε δωρεάν πάνω από 300 STL αρχεία και μπες δυναμικά στο χώρο του 3D printing!

    The Forge

    Last but not least! To Forge ενσωματώνει την ιδέα της υψηλής αισθητικής, περιλαμβάνοντας στα αποθετήριά του αποκλειστικά designs του σχεδιαστή Zheng3. Ανακάλυψε μια ενδιαφέρουσα συλλογή με 3D μοντέλα που αποδεικνύονται τόσο διασκεδαστικά, όσο και χρήσιμα! Ανακάλυψέ τα όλα! Πλέον ξέρεις τι να πληκτρολογήσεις, για να ανοίξει μπροστά σου ο μαγικός κόσμος της τρισδιάστατης εκτύπωσης! Bρες το 3D printer που σου ταιριάζει, εξοπλίσου με νήματα σε όλα τα διαθέσιμα χρώματα και δες τη φαντασία σου να «ζωντανεύει»!