Plaisio @ Computex 2024 | Με σημαντικές βελτιώσεις έρχεται το ASUS ROG Ally X

    Η ASUS παρουσίασε το ανανεωμένο ASUS ROG Ally X που έρχεται με περισσότερη μνήμη, καλύτερη σχεδίαση και ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

    ASUS ROG Ally X

    Προτού σας περιγράψουμε την αίσθηση που μας άφησε η νέα φορητή παιχνιδοκονσόλα της ASUS, ας αναφερθούμε πρώτα στα τεχνικά χαρακτηριστικά της για να τα/ «βγάλουμε από την μέση». Αν και λοιπόν, το νέο ASUS ROG Ally X διαθέτει ακριβώς την ίδια οθόνη και στον ίδιο επεξεργαστή υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

     

    ASUS ROG Ally X
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Εσωτερικές αλλαγές

    Όπως αναφέραμε, το νέο ROG Ally X διαθέτει την ίδια οθόνη με το προηγούμενο μοντέλο (7” ανάλυσης FHD με υποστήριξη Dolby® Vision, χρόνο απόκρισης 7ms, ρυθμό ανανέωσης 120 Hz με υποστήριξη VRR και φωτεινότητα 500 nits) και βασίζεται στον ίδιο επεξεργαστή Ryzen Z1 Extreme με τους 8x πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen4 (16x νήματα) συχνότητας λειτουργίας έως 5,1 GHz και τα γραφικά RDNA3 με τις 12x υπολογιστικές μονάδες έως 2,7 GHz.

     

    Παρόλα αυτά, ενσωματώνει 24GB μνήμης LPDDR5X-7500 και M.2 NVMe® 2280 PCIe® 4.0 x4 SSD χωρητικότητας 1 TB, βελτιώσεις που κάνουν σημαντική διαφορά στις επιδόσεις. Ειδικότερα όσον αφορά τη μνήμη, πλέον είναι κατά 50% περισσότερη προσφέροντας έως και 17% περισσότερο memory bandwidth. Ακούγοντας τους χρήστες λοιπόν, η ASUS -όπως φαίνεται και παραπάνω- προσφέρει μία πλήρους μήκους υποδοχή για μονάδες αποθήκευσης M.2 NVMe® 2280 PCIe® 4.0 x4 που υποστηρίζει ακόμα και double-sided μονάδες SSD.

     

    ASUS ROG Ally X
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Παραμένοντας στο εσωτερικό, η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές -μετατοπίζοντας στοιχεία του hardware και του συστήματος ψύξης- για να χωρέσει διπλάσιας χωρητικότητας μπαταρία -80 Whr- σε σχέση με την προηγούμενη γενιά της κονσόλας. Αυτό το στοιχείο είχε επιπτώσεις στο βάρος, το οποίο αυξήθηκε κατά 70 γρ. και βρίσκεται πλέον στα 678 γρ.

     

    Η μητρική του συστήματος είναι μικρότερη πλέον και το σύστημα ψύξης είναι επίσης ελαφρύτερο περιλαμβάνοντας ανεμιστήρες που είναι μικρότεροι κατά 23% αλλά ισχυρότεροι περιλαμβάνοντας 77 πτερύγια όταν οι ανεμιστήρες στην προηγούμενη έκδοση της κονσόλας είχαν 47 πτερύγια. Σύμφωνα με την ASUS, η κονσόλα, αν και δεν μπορούσαμε να το επιβεβαιώσουμε στην πράξη λόγω του υπερβολικού θορύβου στους χώρους της έκθεσης, είναι λιγότερο θορυβώδης από την προηγούμενη έκδοση ενώ λειτουργεί και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κατά περίπου 6°C). Μία σειρά επίσης από οπές εξαερισμού φροντίζουν για την σωστή ψύξη της οθόνης αφής.

     

    Εξωτερικές αλλαγές

    Προχωρώντας στο εξωτερικό, οι διαστάσεις ως επί το πλείστον παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ωστόσο η νέα έκδοση της κονσόλας είναι λιγότερο πλατιά αλλά έχει ελαφρώς παχύτερο προφίλ (28 x 11,4 x 3,7 εκ. έναντι 28 x 11,7 x 3,2 εκ.). Η εταιρεία απομάκρυνε την εξειδικευμένη υποδοχή XG Mobile eGPU για χάρη μίας υποδοχής USB® 4 Type-C με υποστήριξη Thunderbolt® 4 και 40Gbps, 100W USB-C PD, υποστήριξη DisplayPort™ 1.4 και 4x lanes PCIe για απλές eGPUs (υπάρχει επίσης μία ακόμα USB 3.2 Gen 2 Type-C).

     

    Η εταιρεία επίσης διαθέτει μία νέα υποδοχή για κάρτες μνήμης SD που έρχεται βελτιωμένη από διάφορες απόψεις. Οι σκανδάλες, τα sticks, το D-pad και τα πλήκτρα έχουν βελτιωμένη αίσθηση και είναι ανθεκτικότερα και περισσότερο βολικά επίσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μοτεράκια δόνησης/ανάδρασης ή ακόμα και τις λαβές.

     

    ASUS ROG Ally X
    ©2024 Plaisio Computers

     

    Οι αλλαγές είναι τέτοιες, που κάποιος θα μπορούσε να κάνει λόγο για μία αυθεντική 2η γενιά της φορητής παιχνιδοκονσόλας με Windows της ASUS. Η εταιρεία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο λέγοντας ότι το ASUS ROG Ally X αποτελεί απλώς μία ανανεωμένη έκδοση της γνωστής παιχνιδοκονσόλας της που προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρελθόν. Η πρώτη εικόνα που αποκτήσαμε μετά την ολιγόλεπτη ενασχόληση με την κονσόλα ήταν θετικότατη και ανυπομονούμε να τη δοκιμάσουμε όταν φτάσει στα χέρια μας στα εργαστήρια του Πλαισίου για το πρώτο video review. Υπομονή κάνουμε…