Xiaomi Mi 8 Hands on review

    Η Xiaomi διαθέτει επίσημα τα προϊόντα της στην Ελληνική αγορά από το Φεβρουάριο του 2017 και το κοινό έχει αγκαλιάσει τα smartphone της, κυρίως επειδή προσφέρουν εξαιρετικό λόγο απόδοσης προς τιμή. Με…

    Xiaomi-Mi8-handson-review-mainpic
    Η Xiaomi διαθέτει επίσημα τα προϊόντα της στην Ελληνική αγορά από το Φεβρουάριο του 2017 και το κοινό έχει αγκαλιάσει τα smartphone της, κυρίως επειδή προσφέρουν εξαιρετικό λόγο απόδοσης προς τιμή. Με το Xiaomi Mi 8 η Κινέζικη εταιρεία ανεβάζει τον πήχη σε κάθε επίπεδο και θα δούμε μαζί πως τα καταφέρνει.

    Σχεδίαση

    Πιάνοντας στα χέρια του κανείς το Xiaomi Mi 8 αντιλαμβάνεται άμεσα ότι πρόκειται για μια premium κατασκευή η οποία όχι μόνο προσφέρει πολύ καλό κράτημα και αίσθηση στο χέρι, αλλά διαθέτει εξαιρετική συναρμογή και ποιοτικά υλικά. Η εμπρός πλευρά του καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη των 6,21 ιντσών, τα bezel της οποίας σε κάθε πλευρά είναι πολύ μικρά, ενώ κοιτώντας την ξεχωρίζει το notch. Η πίσω πλευρά είναι καλυμμένη με γυαλί, στο κέντρο διακρίνουμε τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην επάνω αριστερή γωνία τις δύο κάμερες. Την εικόνα κλείνει εντυπωσιακά το αλουμινένιο πλαίσιο περιφερειακά στο πλαϊνό μέρος του Mi 8 το οποίο προσφέρει στιβαρότητα, αλλά και ιδιαίτερα καλή αίσθηση στην αφή.  

    Επιδόσεις

    Στην καρδιά του Xiaomi Mi 8 χτυπά ο πανίσχυρος Snapdragon 845 της Qualcomm ο οποίος έρχεται με οκτώ πυρήνες, τους τέσσερις χρονισμένους στα 2,8GHz και τους άλλους τέσσερις στα 1,8GHz. Συνοδεύεται από το Adreno 630 στο κύκλωμα γραφικών και 6GB μνήμης RAM τύπου LPDDR4x. Το smartphone της δοκιμή μας είχε αποθηκευτικό χώρο 64GB, ενώ διαθέσιμη υπάρχει και έκδοση με αποθηκευτικό χώρο 128GB. Κάναμε όπως μπορείτε να δείτε αρκετές μετρήσεις με πολλά benchmarks και η απόδοση του Xiaomi Mi 8 είναι κορυφαία παντού. Αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο χρήστης και κατά τη χρήση του smartphone με τις εφαρμογές να ανοίγουν άμεσα, χωρίς κολλήματα, ενώ ακόμα και στα games ικανοποιεί πλήρως. [gallery link="file" size="large" ids="36485,36486,36487"] [gallery link="file" columns="4" size="large" ids="36481,36482,36483,36484"] [gallery link="file" size="large" ids="36489,36491,36490"]  

    Οθόνη

    Ενεργοποιώντας το Mi 8 έρχεται το επόμενο… θετικό σοκ και αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή οθόνη του των 6,21 ιντσών. Η οθόνη είναι τεχνολογίας AMOLED, διαθέτει ανάλυση 2.248x1.080 pixels και η χρωματική απεικόνιση που προσφέρει είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα τόσο κατά την προβολή των φωτογραφιών, όσο και video. Η Xiaomi έχει επιλέξει χρωματική παλέτα που δεν έχει στόχο τον εντυπωσιασμό, αλλά οι θεάσεις να μοιάζουν περισσότερο στην πραγματικότητα και θα ομολογήσω πως προσωπικά μου άρεσε. Η οθόνη υποστηρίζει χρωματική γκάμα DCI-P3 αλλά και HDR, ενώ γενικότερα η απόδοση της ικανοποιεί σε κάθε περίσταση. Είτε κάτω από το δυνατό φως του ήλιου, όπου παραμένει ευανάγνωστη, είτε σε μεγάλες γωνίες θέασης όπου, πέραν της κάποιας μικρής αλλοίωσης του λευκού, σύνηθες βέβαια σε panel AMOLED, τα χρώματα παραμένουν αναλλοίωτα. Προσωπικά μου άρεσε και η ρύθμιση Always On κάτι που στο διάστημα της δοκιμής του Xiaomi Mi 8 ενεργοποίησα. Είναι λιτό και πέραν της ώρας και της ημερομηνίας μπορεί κανείς να δει και εικονίδια για βασικές ειδοποιήσεις όπως αναπάντητες κλήσεις, αδιάβαστα SMS και μηνύματα πχ στο Messenger.  

    Κάμερα

    Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα ή μήπως όχι; Το Xiaomi Mi 8 έρχεται με δύο αισθητήρες των 12 MPixels με τον πρώτο να συνοδεύεται από ευρυγώνιο φακό F/1.8 και οπτική σταθεροποίηση τεσσάρων αξόνων, ενώ ο δεύτερος συνοδεύεται από τηλεφακό με F/2.4. Παράλληλα υποστηρίζεται από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης – AI – με έτοιμα σενάρια που αναγνωρίζει αυτόματα. Η δοκιμή ήταν μονόδρομος για να διαπιστώσω πώς τα καταφέρνει το Mi 8 και ομολογώ τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, είτε πρόκειται για φωτογραφικές λήψεις, είτε για video. Η αυτόματη αναγνώριση του σκηνικού προς φωτογράφιση κάνει πολύ καλή δουλειά μιας και βελτιώνει, χωρίς υπερβολές αν θέλετε τη γνώμη μου, το τελικό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης. Περίμενα να νυχτώσει μιας και η απορία μου ήταν πως τα πάει στις λήψεις με χαμηλό φωτισμό. Τόσο οι αισθητήρες των 12MPixels, όσο και ο οπτικός σταθεροποιητής δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι αυτόματες ρυθμίσεις της κάμερας ανεβάζουν κυρίως το ISO όπως παρατήρησα και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Για τα video υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε ανάλυση 4K στα 30 καρέ, ενώ η σταθεροποίηση εικόνας λειτουργεί μόνο μηχανικά σε αυτή την ανάλυση και συνδυαστικά ψηφιακά και μηχανικά σε αναλύσεις Full HD ή μικρότερες. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα για εγγραφή video σε αργή κίνηση στα 240fps για αναλύσεις 720p και 1080p. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο από τις μετρήσεις του DXOMARK όπου το Mi 8 έχει επιτύχει score 99 και βρίσκεται επάνω από το Pixel 2 της Google, αλλά και το iPhone X.  

    Μπαταρία

    Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός smartphone σήμερα και πιθανόν το σημαντικότερο στην κατηγορία που βρίσκεται το Mi 8, είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Η εμπειρία χρήσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής λέει πως βγάζει τουλάχιστον μια ημέρα με μια πλήρη φόρτιση. Η μπαταρία που ενσωματώνει το Xiaomi Mi 8 είναι χωρητικότητας 3.400mAh και χωρίς να ενθουσιάζει, κρίνεται ως ικανοποιητική. [gallery link="file" columns="2" size="large" ids="36493,36492"] Η εμπειρία μου από τη δοκιμή με μέτρια χρήση καθημερινά λέει πως βγάζοντας το από τη φόρτιση γύρω στις 7 το πρωί, επιστρέφοντας στο σπίτι το βραδάκι γύρω στις 9 η μπαταρία έγραφε υπόλοιπο περισσότερο από 45% ή και 50%. Με έντονη χρήση στο παραπάνω χρονικό σενάριο το βραδάκι θα επιστρέψει κανείς στο σπίτι του με υπόλοιπο μπαταρίας γύρω στο 15%, ίσως και 20%, οπότε ο ελάχιστος στόχος της μία ημέρας επιτυγχάνεται με ευκολία ακόμα και μια δύσκολη ημέρα.  

    Λογισμικό

    [gallery link="file" columns="4" size="large" ids="36477,36478,36479,36480"] Ενεργοποιώντας το Xiaomi Mi 8 έρχεται κανείς αντιμέτωπος με το MIUI 10 της Κινέζικης εταιρείας το οποίο τρέχει επάνω σε Android 8.1 Oreo. Πριν ξεκινήσω τη δοκιμή του Mi 8, κάποια στιγμή μετά τα μέσα Οκτωβρίου, έκανα όλα τα διαθέσιμα updates και κατέληξα με σχετικά πρόσφατα security patches της 01/08/2018. Το γραφικό περιβάλλον είναι γνώριμο στους κατόχους Xiaomi συσκευών και με την επεξεργαστική ισχύ του Mi 8 πηγαίνει παντού «σφαίρα». Θα σημειώσω πως ενώ είμαι απαιτητικός χρήστης από ένα smartphone, έχοντας συνηθίσει να χρησιμοποιώ αποκλειστικά «ναυαρχίδες» τα τελευταία χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται από το τι περιμένω από τις επιδόσεις τους, το Mi 8 δεν με προβλημάτισε πουθενά, το αντίθετο με άφησε πλήρως ικανοποιημένο.  

    Συμπέρασμα

    Με το Mi 8 η Xiaomi καταφέρνει να κοιτάξει στα μάτια τις «ναυαρχίδες» του ανταγωνισμού και να ζητήσει, με αξιώσεις, μερίδιο από αυτή την top κατηγορία των smartphones. Το Mi 8 προσφέρει ποιότητα κατασκευής και υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, εντυπωσιακή οθόνη AMOLED, αλλά και ιδιαίτερα υψηλή απόδοση χάρη στον κορυφαίο Snapdragon 845 και τα 6GB μνήμης RAM που το συνοδεύουν και το φέρνουν στο ίδιο επίπεδο με ακριβότερες υλοποιήσεις. Το μεγάλο ερώτημα για ένα Xiaomi είναι συνήθως οι κάμερες και η απόδοση τους, και εδώ το Mi 8 έρχεται να αλλάξει την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα προς το καλύτερο. Προσφέρει εντυπωσιακές λήψεις φωτογραφιών αλλά και video χάρη στη διπλή κάμερα και την τεχνολογία AI. Στα θετικά θα καταχωρήσω το MUI 10 το οποίο σε συνδυασμό με την απόδοση του Mi 8 προσφέρει «αέρινη» λειτουργία και περιβάλλον εργασίας που όχι μόνο συνηθίζει κάποιος εύκολα, αλλά μπορεί και να φέρει στα μέτρα του σε μεγάλο βαθμό.   [review_block label="Σχεδίαση" score="9"] [review_block label="Επιδόσεις" score="10"] [review_block label="Οθόνη" score="9"] [review_block label="Κάμερα" score="8"] [review_block label="Μπαταρία" score="8"] [review_block label="Λογισμικό" score="9"] [summary_block total="0" label="Υψηλή απόδοση με αίσθηση πολυτέλειας"] Το Xiaomi Mi 8 κοιτάει στα μάτια κορυφαίες υλοποιήσεις του ανταγωνισμού προσφέροντας ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, οθόνη τεχνολογίας AMOLED που ικανοποιεί σε κάθε θέαση, διπλό σύστημα κάμερας που συνδυάζεται με AI για καλύτερα αποτελέσματα και φιλικό περιβάλλον χρήστη με το MUI 10 [/summary_block]  

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Xiaomi Mi 8

    Διαγώνιος οθόνης: 6,21" Τύπος οθόνης: AMOLED, DCI-P3, HDR10 Ανάλυση οθόνης: 2.248x1.080 pixels - πυκνότητα 402 ppi Προστασία οθόνης: Corning Gorilla Glass 5 Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 845 Πυρήνες / Χρονισμός: 4x2,8 GHz Kryo 385 Gold & 4x1,8 GHz Kryo 385 Silver Κύκλωμα γραφικών: Adreno 630 Μνήμη RAM: 6GB LPDDR4 Αποθηκευτικός χώρος: 64GB / 128GB Επέκταση αποθ. χώρου: Όχι Κύρια κάμερα: 12 MP F/1.8 με σταθεροποιητή 4-αξόνων OIS, dual pixel PDAF & 12 MP F/2.4, 56mm 2x optical zoom Εμπρός κάμερα: 20 MP F/2.0 Μπαταρία: 3.400mAh μη αφαιρούμενη Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C Λειτουργικό σύστημα: Android 8.1 με MUI 10 Άλλα: Αναγνώριση προσώπου, Αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, dual-band A-GPS, Quick Charge 4.0+, dual nano-SIM Διαστάσεις: 154,9 x 74,8 x 7,6 mm Βάρος: 175g