Πάσχα στο χωριό... Το παραδοσιακό και αυθεντικό!

    Γιατί το Πάσχα στο χωριό φημίζεται για τα ήθη & τα έθιμά του! Πολλά και ποικίλα, γεμάτα από μυρωδιές, γεύσεις, μουσικές και ανθρώπους, που αγαπάς. Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, ξεκινούν οι πρώτες ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Το καθένα, με τις δικές του παραδόσεις.

    Πάσχα στο χωριό

    «Πάσχα στο χωριό, Χριστούγεννα στην πόλη»!

     

    Με αυτή την 𝓪𝓵𝓵 𝓽𝓲𝓶𝓮 𝓬𝓵𝓪𝓼𝓼𝓲𝓬 φράση, οι περισσότεροι φέρνουν στο μυαλό τους, συνειρμικά, αναμνήσεις από τις «ρίζες» τους… τα πάτρια εδάφη, αφού οι συγκεκριμένες μέρες είναι το ξεκίνημα των πασχαλινών τους διακοπών. Η ευκαιρία να «αποδράσουν» από την αστική καθημερινότητα με τις διαρκείς υποχρεώσεις και να επιστρέψουν ευτυχείς και χορτάτοι… από καλοπέραση.

     

    Να σμίξουν με τα αγαπημένα τους οικογενειακά και -όχι μόνο- πρόσωπα και να αποκτήσουν άλλη μία extra πολύτιμη ανάμνηση από τον δικό τους επίγειο παράδεισο, το χωριό τους! Ορεινός ή παραθαλάσσιος προορισμός, it doesn’t matter! Σημασία έχει να απολαύσουν τις στιγμές και να περάσουν αξέχαστα και προπαντός… παραδοσιακά!

     

    Τα πασχαλινά έθιμα,

     

    ακολουθούνται με μια ιεροτελεστία στα ελληνικά χωριά. Οι πρώτες παραδοσιακές «δουλειές» των κατοίκων, είναι να ασπρίσουν με ασβέστη τα σπίτια, τις αυλές και τους δρόμους και να γεμίσουν με λουλούδια τους μπαξέδες, ενώ οι γλάστρες βάφονται κόκκινες. Στη συνέχεια, το καθάρισμα έχει την τιμητική του! Μία μέρα ολόκληρη, είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στο συγύρισμα και στον καθαρισμό του σπιτιού, από τις γωνίες μέχρι τα ταβάνια. Ύστερα, σειρά έχει το ζύμωμα για τα πατροπαράδοτα τραγανά κουλούρια και τα μυρωδάτα τσουρέκια! Οι νοικοκυρές, ολημερίς, «οπλίζονται» με ποδιές και μαγειρικά σκεύη και φτιάχνουν τις πιο νόστιμες και απολαυστικές πασχαλινές λιχουδιές. Έτσι, όλη η γειτονιά μοσχομυρίζει με αρώματα και γεύσεις, που σε κάνουν να νιώθεις και πάλι… παιδί! Μαζί με το ζύμωμα αυτών, έρχεται και το βάψιμο των αυγών. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, «παίρνουν θέση» στις ψάθινες καλαθούνες και σε περιμένουν με ανυπομονησία για τον… Μεγάλο Αγώνα!

     

    Το επόμενο στη λίστα; Η μέρα των Παθών! Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα από το πρωί έως το βράδυ. Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι και μελωδικοί. Εντυπωσιακοί οι Επιτάφιοι, στολίζονται σε κάθε μέρος διαφορετικά και με λουλούδια της περιοχής, ενώ το βράδυ τελείται η περιφορά του σε στενά και σοκάκια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιφοράς, οι κουβέντες στο δρόμο «παίρνουν φωτιά», ενώ η ανησυχία κορυφώνεται, μήπως τα κεριά κάψουν τα μαλλιά των κοριτσόπουλων!

     

    Και έρχεται, η Μεγάλη Μέρα…

     

    Η Ανάσταση στο χωριό, που «ντύνεται» μ’ ένα σωρό διαφορετικά και φαντασμαγορικά έθιμα, που δε μπορεί κάποιος να δει σε μια πόλη, ενώ τα βαρελότα και οι φωτοβολίδες «σκίζουν» τους ουρανούς! Επικίνδυνα μεν, εντυπωσιακά δε!  Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με την traditional μαγειρίτσα να μας περιμένει στο τραπέζι, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινάει ένα ξέφρενο φαγοπότι! Το πρωί της Κυριακής, από τις 6 ναι, μπαίνει ο παραδοσιακός οβελίας στη φωτιά. Αργότερα, παίρνει θέση το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι. Τα τραπέζια στρώνονται με τα αντίστοιχα πασχαλινά χρώματα, με χειροποίητα -κόκκινα ή λευκά- τραπεζομάντηλα και τα σερβίτσια της γιαγιάς είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν τις μερίδες, ενώ τα κλαρίνα παίζουν στο repeat και σε βάζουν στην πρίζα για χορό. Όλοι είναι σε χαρούμενο mood, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και ανταλλάσσουν ευχές!

     

     

    Πάσχα

     

    Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι το Πάσχα στο χωριό είναι η καλύτερη επιλογή για να απολαύσεις το «σκηνικό», ειδικά όταν έχεις ενεργό ρόλο. Η λίστα με τις διασκεδαστικές δραστηριότητες, δεν έχει τελειωμό.

     

    Γιορτινές μέρες και, τι καλύτερο από σπιτικούς μεζέδες, συντροφιά με μουσική, παιχνίδια και μπόλικο γέλιο με τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους… Περιήγηση στη φύση με το καθαρό οξυγόνο και μια παλέτα χρωμάτων να εναλλάσσονται, είναι must!

     

    Το καλύτερο όλων; Να ξυπνάς με μυρωδιές από την κουζίνα που εγείρουν κάθε σου αίσθηση! Μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ σου από την άνεση του σπιτιού, ή να είσαι αραχτός σε γραφικά στέκια και παραδοσιακά καφενεία, εκεί που όλοι καλημερίζουν όλους.

     

    Ένα από τα τοπ πλεονεκτήματα της παραμονής σου στο χωριό, είναι αναμφισβήτητα το φαγητό. Σε νηστεία ή όχι, το χωριό έχει τον τρόπο του να ευχαριστεί... ακόμα και την πείνα σου!

     

    Το να έχει κάποιος χωριό, είναι ευτυχία και τύχη μαζί!

     

    Εκεί θα σε περιμένουν...

     

    👥 Άνθρωποι, που βλέπεις μια φορά στο τόσο και πάντα με την ίδια διάθεση... Να σου ανοίξουν τις πόρτες και να σε κεράσουν ένα τραπέζωμα ολόκληρο.

    👣 Περίπατοι, στο βουνό και στα γραφικά μονοπάτια, που θα σε τροφοδοτήσουν με αέρα γαλήνης, ξενοιασιάς και πολλών αναμνήσεων.

    🌃 Νύχτες, ήρεμες και βαβούρικες, νύχτες ξεχωριστές, που αναπολείς με ζήλο κατά την επιστροφή σου στην πόλη.

    🤞 Υποσχέσεις, εκείνες που δίνεις και παίρνεις κάθε χρόνο Πάσχα, Καλοκαίρι και Χριστούγεννα. Οι υποσχέσεις ότι θα ξανασμίξετε και θα μοιραστείτε νέες εμπειρίες και στιγμές.

     

    Εάν, ωστόσο, δεν έχεις χωριό ή ακόμα κι αν έχεις, θες να κάνεις κάτι διαφορετικό φέτος... Επιλέξαμε για σένα κάποιους προορισμούς με ιδιαίτερα ήθη και παραδόσεις που θα λατρέψεις! Ετοίμασε βαλίτσες και... έφυγες!