Οικιακές συσκευές: Μάθε τα πάντα για τις νέες ενεργειακές ετικέτες!

    Από την εισαγωγή της πριν από 20 χρόνια, η επιτυχία της ενεργειακής ετικέτας ενθάρρυνε την ανάπτυξη προϊόντων με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό σύστημα…

    Energy-Labels-New-Main
    Από την εισαγωγή της πριν από 20 χρόνια, η επιτυχία της ενεργειακής ετικέτας ενθάρρυνε την ανάπτυξη προϊόντων με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό σύστημα ετικετών να γίνει πολύ περίπλοκο! Για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε ένα μεταρρυθμιστικό κανονισμό για να ενθαρρύνει τη χρήση πιο αποδοτικών και βιώσιμων οικιακών συσκευών, με στόχο να γίνουν πιο κατανοητές οι ενδείξεις κατανάλωσης ενέργειας για τους καταναλωτές, προκειμένου να μπορούν να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές αγορών. Όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να υιοθετήσουν τους νέους κανόνες, δημιουργώντας νέες οπτικές ταυτότητες για τις ετικέτες ενεργειακής απόδοσης - αλλαγή που θα επηρεάσει άμεσα ομάδες προϊόντων, όπως πλυντήρια πιάτων και ψυγεία, συντηρητές κρασιών, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων. Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η εφαρμογή των νέων κανόνων και στους λαμπτήρες. Ξεχάστε τις αξιολογήσεις τύπου A+++ και υποδεχτείτε τη νέα αρχική κλίμακα A έως G, για ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και μεγαλύτερη ευκολία σε κάθε επιλογή σας! Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η ενεργειακή ετικέτα είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα και να συγκρίνουν την ενεργειακή απόδοση συσκευών (όπως τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια ρούχων κ.ά.). Με λίγα λόγια, σας επιτρέπει να κάνετε πιο έξυπνες, πιο βιώσιμες και πιο συμφέρουσες αγορές. Οι νέοι κανονισμοί ισχύουν για τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα ισχύουν και σε χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. Νορβηγία, Ελβετία).

    Η νέα ενεργειακή ετικέτα!

    Με την ενεργειακή απόδοση των νέων μοντέλων ηλεκτρικών συσκευών να βελτιώνεται συνεχώς, σχεδόν όλα τα νέα προϊόντα κατατάσσονται στις υψηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης (A+++, A++, A+, A, κ.ο.κ.). Ωστόσο, έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι το 10-25% των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά δεν συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης και ότι λόγω της μη συμμόρφωσης χάνεται περίπου το 10% της δυνητικής εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό οφείλεται εν μέρει τουλάχιστον στη δύσκολη επιβολή του νόμου από τις εθνικές αρχές επιτήρησης της αγοράς λόγω των χρονοβόρων ελέγχων. Αντί λοιπόν να προστίθενται περισσότερα «+» στην κατηγορία Α, τα προϊόντα κατατάσσονται εκ νέου σε μια απλή κλίμακα με επίπεδα από A έως G. Τα επίπεδα αυτά συμβολίζονται αντίστοιχα με 7 χρώματα, ξεκινώντας από το κόκκινο (ενεργειακής κλάση G) που αφορά προϊόν ιδιαίτερα χαμηλής απόδοσης έως το σκούρο πράσινο (ενεργειακής κλάσης Α) που σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν. Οι υψηλότερες κατηγορίες παραμένουν κενές ώστε να ενθαρρυνθεί η καινοτομία και να υπάρχει περιθώριο για πρόοδο.

    Τι ακριβώς αλλάζει στις κλάσεις ενεργειακής απόδοσης;

    Στην αναπροσαρμοσμένη ετικέτα, η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν άμεσα συμπληρωματικές (μη εμπορικές) πληροφορίες για το προϊόν μέσω ενός κωδικού QR (θα εμφανίζεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα), η σάρωση του οποίου θα οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Όπως και στις προηγούμενες ενεργειακές ετικέτες, υπάρχουν διαισθητικά εικονογράμματα (εικονίδια) τα οποία παρέχουν με μεγαλύτερη αμεσότητα χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συσκευή (π.χ. για τη χωρητικότητα, τις διαστάσεις, τη στάθμη θορύβου κ.λ.π.), καθώς και η κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετρημένη σε κιλοβατώρες ανά έτος (kWh/annum). Από την 1η Μαρτίου του 2021 οι νέες ετικέτες θα εμφανίζονται πάνω στις συσκευές που πωλούνται σε καταστήματα, μέσω διαδικτύου κ.λ.π. Θα θέλαμε λοιπόν να σας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις νέες ενεργειακές ετικέτες:
    • Νέα ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια ρούχων - στεγνωτήρια
    • Νέα ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια ρούχων
    • Νέα ενεργειακή ετικέτα για ψυγεία και καταψύκτες
    • Νέα ενεργειακή ετικέτα για πλυντήρια πιάτων
    • Νέα ενεργειακή ετικέτα για συντηρητές κρασιών
    Συνθέτοντας όλα τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία, οι αναβαθμισμένες ενεργειακές ετικέτες των συσκευών σας δίνουν την δυνατότητα να διαμορφώσετε την πλήρη και με ακρίβεια εικόνα για την ενεργειακή ταυτότητα ενός προϊόντος, να συγκρίνετε με ευκολία τις εναλλακτικές επιλογές και να επιλέξετε αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα τις ανάγκες σας.

    Τώρα, αν είχατε διαλέξει μια συσκευή της τάξης Α+++ και στη νέα ενεργειακή ετικέτα φαίνεται ότι ταξινομείται στην τάξη C, μην αμφιβάλλετε για την καλή ενεργειακή απόδοσή της.

    Δεν έχει αλλάξει το προϊόν που διαλέξατε, απλά είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο ετικετών για το ίδιο προϊόν που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες απαιτήσεις της νέας ενεργειακής ετικέτας, όπου κάποιοι μέθοδοι υπολογισμού των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους έχουν αλλάξει.

    Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ έχει καταστεί διεθνές σύμβολο ενεργειακής απόδοσης, ο αντίκτυπος του οποίου έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τα όρια της ΕΕ και από τον τομέα των συσκευών από τον οποίο ξεκίνησε. Το σχέδιο της ετικέτας με τα έγχρωμα βέλη από A (πράσινο) έως G (κόκκινο) έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ για την επισήμανση της απόδοσης κτιρίων, ελαστικών επισώτρων και αυτοκινήτων, καθώς και για άλλους τύπους καταναλωτικών προϊόντων ή εξοπλισμού για τον εμπορικό τομέα.
    Με στοιχεία τιης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προγράμματος BELT (Ορίζοντας 2020 για την Έρευνα και την Καινοτομία) και του Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.