Και εγένετο φως: Ο απόλυτος οδηγός αγοράς λαμπτήρων LED!

    Οι λαμπτήρες LED αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του φωτισμού, μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε ενέργεια έως και 90% σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης και έχουν μεγαλύτερη…

    Smart_Bulb_App
    Οι λαμπτήρες LED αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του φωτισμού, μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε ενέργεια έως και 90% σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δεν περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα (όπως οι λάμπες πυρακτώσεως), είναι 100% ανακυκλώσιμοι, δεν θερμαίνονται και δεν εκπέμπουν ζέστη, η απόδοση τους διατηρείται σταθερή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν μικρότερο μέγεθος, προσφέρουν συμβατότητα με ρυθμιστές φωτισμού (οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες χαρακτηρίζονται ως "dimmable"), αντέχουν τους κραδασμούς και αποδίδουν το μέγιστο φωτισμό της δυναμικότητας τους αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία. Η ποιότητα του φωτισμού, η ποικιλία των χρωμάτων, η χαμηλή κατανάλωση και η ευελιξία σχεδιασμού, τους δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε ποικίλες εφαρμογές. Ωστόσο, πριν αντικαταστήσεις τους παλιούς σου λαμπτήρες καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια μικρά tips, ώστε να επιλέξεις εύκολα και γρήγορα τους λαμπτήρες LED που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες αλλά και στο χώρο σου.

    Lumens vs Watts: Μεγαλύτερη φωτεινότητα. Μικρότερη κατανάλωση.

    Οι λαμπτήρες LED αποδίδουν φως από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό τους. Ο όρος LED σημαίνει Light Emitting Diode, δηλαδή δίοδος εκπομπής φωτός. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) είναι πηγές φωτός κατάλληλων ημιαγωγών, που με την εφαρμογή μιας ορισμένης τιμής τάσης, έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από αυτές σε ορατό φως. Και τα lumens είναι η μονάδα μέτρησης της δύναμης του φωτός που παράγεται. Σήμερα, σε όλες τις συσκευασίες λαμπτήρων υπάρχουν ετικέτες με στοιχεία φωτισμού (φωτεινότητα, αναμενόμενη διάρκεια ζωής, θερμοκρασία χρώματος, καταναλισκόμενη ενέργεια), τα οποία σου επιτρέπουν να συγκρίνεις τους λαμπτήρες από πλευράς απόδοσης και όχι μόνο από πλευράς ισχύος (Watt). Η ισχύς συγχέεται συχνά με τη φωτεινότητα. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα Watts μετράνε την ποσότητα της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθεί φως, ενώ τα lumens μετράνε την ποσότητα του φωτός που παράγεται. Οσο περισσότερο το φως που χρειάζεσαι, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι ο αριθμός των lumens. Για παράδειγμα (οι τιμές είναι ενδεικτικές, με απόκλιση ±2W): Ουσιαστικά, με τις λάμπες LED πετυχαίνουμε περισσότερη φωτεινότητα με λιγότερη κατανάλωση - άρα και μεγαλύτερη οικονομία!

    Θερμοκρασία χρώματος: Ποιος είναι ο κατάλληλος λαμπτήρας LED;

    Η σωστή επιλογή ενός λαμπτήρα εξαρτάται άμεσα από το χώρο για τον οποίο προορίζεται. Είναι κρίμα να θέλεις μια «θερμή» λάμπα για το σαλόνι που χαλαρώνεις και τελικά να καταλήξεις με μία λάμπα σε ψυχρό χρώμα, η οποία - στην καλύτερη περίπτωση - θα θυμίζει super market! Μια χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος παράγει θερμότερο, πιο χαλαρωτικό φως ενώ μια υψηλότερη θερμοκρασία χρώματος παράγει ψυχρότερο, πιο δυναμικό φως. Υποδεικνύεται σε μονάδες Kelvin και η τιμή της καθορίζει εάν ένας λαμπτήρας παράγει θερμό ή ψυχρό φως. Το θερμό φως προτιμάται για τους χώρους υποδοχής - διαμονής, γιατί είναι ήπιο και προσθέτει «ζεστασιά» στο χώρο (βλ. , κρεβατοκάμερα). Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν κυκλοφορήσει και ειδικοί λαμπτήρες LED σε πολύ χαμηλά Kelvin (2200-2700° Κ), οι οποίοι εκπέμπουν πολύ θερμό φως. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000-5000° Κ) που λέγεται φως ημέρας ή φυσικό λευκό, το οποίο χρησιμοποιείται σε γραφεία, σε καθιστικά, σε τραπεζαρίες και σε κουζίνες ως πιο ξεκούραστο, καθώς και σε καταστήματα ένδυσης, μιας και δεν αλλοιώνει τα χρώματα. Το ψυχρό φως (5000-6500° Κ) χρησιμοποιείται οπού υπάρχει ανάγκη για πολύ καλό και έντονο (σκληρό) φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε αποθήκες, σε μπάνια, σε γκαράζ, σε δημόσιους χώρους (αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία, εργοστάσια κα.), σε ιατρεία, σε μουσεία και σε βιτρίνες καταστημάτων. Στην τελική, η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου, αφού σε βοηθά να αναδείξεις τους χώρους σου ανάλογα με το προσωπικό σου στυλ ή να δώσεις έμφαση σε κάποια από τα αντικείμενα που τους διακοσμούν (πίνακες, φυτά ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία).

    Smart LED για smart living!

    Πηγαίνοντας το φωτισμό ένα βήμα πιο πέρα, τα LEDs έδωσαν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «έξυπνους» λαμπτήρες, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν στο τοπικό δίκτυο Wi-Fi, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται μέσω smartphone ή tablet μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι λαμπτήρες αυτοί συνδυάζουν κόκκινα, πράσινα, μπλε και λευκά LEDs, τα οποία παράγουν εκατομμύρια αποχρώσεις - από διαφορετικές θερμοκρασίες του λευκού μέχρι μέχρι έντονους και σκούρους χρωματικούς τόνους. Οι περισσότερες από αυτές προσφέρουν δυνατότητες αυτόνομης χρήσης και λειτουργία Plug & Play, καθώς δεν εξαρτώνται από hubs ή άλλα μεγαλύτερα διασυνδεδεμένα συστήματα.

    Οι λαμπτήρες LED ως επένδυση

    Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξεις τους συμβατικούς λαμπτήρες σου! Η τεχνολογία LED έχει κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια και το κόστος των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι σχεδόν εφάμιλλο με αυτό των λαμπτήρων πυρακτώσεως και των λαμπτήρων αλογόνου. Αντίθετα, πρέπει να θεωρήσεις την αλλαγή αυτή ως μία επένδυση. Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων είναι απλή, χωρίς επεμβάσεις στα φωτιστικά σώματα, αρκεί να γνωρίζεις το είδος των υφιστάμενων λαμπτήρων (κεράκι, γλόμπος, σποτ κλπ.) και φυσικά τον τύπο της βάσης (κουμπωτή, βιδωτή, μπαγιονέτ), ώστε να επιλέξεις άμεσα τον κατάλληλο λαμπτήρα LED. Εν καιρώ, ο λαμπτήρας LED θα αποσβέσει την τιμή του, ενώ στο μεταξύ διάστημα θα απολαμβάνεις μειωμένη παραγωγή θερμότητας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής - ακόμα και δυνατότητα ελέγχου από το smartphone σου. Για αυτούς τους λόγους, η επένδυση που θα κάνεις πρέπει να αφορά πιστοποιημένα προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και εγγυήσεων, σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα κατασκευής.