Φτιάξε το τέλειο gaming setup ανάλογα με τις ανάγκες σου

    Το gaming αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όσο περνάει ο καιρός και η τεχνολογία εξελίσσεται και φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους, το…

    Streaming
    Το gaming αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Όσο περνάει ο καιρός και η τεχνολογία εξελίσσεται και φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους, το gaming γίνεται όλο και δημοφιλέστερο!
    Σήμερα, δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις πολλά χρήματα για να απολαύσεις το gaming -ένα κινητό αρκεί. Παρόλα αυτά, αν επιθυμείς να ζήσεις την εμπειρία ενός παιχνιδιού όπως επιθυμούσαν οι δημιουργοί του χρειάζεσαι τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος συνήθως είναι ένας υπολογιστής μαζί με τα σχετικά περιφερειακά ή μία παιχνιδοκονσόλα, επιτραπέζια ή φορητή. Δεν είναι πάντως όλοι οι gamers ίδιοι. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο υπάρχουν και διαφορετικά setups που καλύπτουν διαφορετικά προφίλ, ανάγκες ή απαιτήσεις. Ας δούμε τους σημαντικότερους τύπους gamer και παράλληλα τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να ζήσουν -ή και να «μεταδώσουν»- μία μοναδική εμπειρία gaming.

    Couch Gaming

    Μήπως το σαλόνι στο σπίτι αποτελεί τον αγαπημένο σου χώρο; Απολαμβάνεις να μοιράζεσαι στιγμές παίζοντας παιχνίδια με παρέα; Σε αυτή τη περίπτωση, είσαι gamer του… καναπέ και τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά το «setup» (διαμόρφωση) σου. [caption id="attachment_99301" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] Τι θα χρειαστείς;
    1. Mία καλή τηλεόραση 4K (π.χ. Sony 4K OLED TV XR-55A95K 55”) με υψηλό ρυθμό ανανέωσης -αν είναι τεχνολογίας OLED ακόμα καλύτερα ώστε να έχει σύμμαχο στην εικόνα το «τέλειο μαύρο».
    2. Tην κονσόλα της προτίμησής σου (π.χ. PlayStation 5 ή Nintendo Switch OLED).
    3. Τα αγαπημένα σου παιχνίδια.
    [caption id="attachment_99302" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] Το Πλαίσιο σου προτείνει τα απαραίτητα αξεσουάρ
    • Soundbar. Η soundbar (π.χ. Creative Sound BlasterX Katana) μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην εμπειρία gaming, να την καταστήσει πολύ περισσότερο ρεαλιστική. Για πολλούς, το sound design των παιχνιδιών αποτελεί το 40% της εμπειρίας. Μην την χάσεις!
    • Headset. Πολλές φορές, δεν θέλεις να ενοχλείς τα μέλη της οικογένειας σου ή τους… γείτονες. Άλλες φορές, δεν θέλεις να χάσεις και τον παραμικρό ήχο καθώς κινείσαι στον κόσμο του παιχνιδιού. Χρειάζεσαι λοιπόν ένα καλό σετ ακουστικών (π.χ. Sony Pulse 3D).
    • Έξυπνος φωτισμός. Δώσε στον χώρο σου χαρακτήρα και δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για παιχνίδι με ένα σετ έξυπνου φωτισμού. Μπορείς να αξιοποιήσεις έξυπνα στοιχεία φωτισμού (π.χ. ταινίες RGB LED, έξυπνους λαμπτήρες RGB LED ή έξυπνα φωτιζόμενα RGB πλακίδια/tiles για τον τοίχο) και άλλα διακοσμητικά στοιχεία που φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Δες τα Yoda Smart Floor Lamp και Paladone Pac Man Ghost V2 Light για να διακοσμήσεις τον χώρο σου και να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα.
    • Πολύπριζο ασφαλείας. Ένα πολύπριζο (π.χ. Legrand Πολύπριζο Ασφαλείας TV) είναι απαραίτητο για την προστασία του εξοπλισμού σου από υπερτάσεις. Φρόντισε να αποκτήσεις ένα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

    Mobile Gaming

    Για πολλούς, το gaming είναι μία συνήθεια που δεν την αποχωρίζονται όπου και αν βρεθούν ή σταθούν. Δεν θες να περιορίζεσαι σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή χώρο; Το κινητό, το tablet ή η φορητή παιχνιδοκονσόλα σου δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρεις τη δράση οπουδήποτε, εντός ή ακόμα και εκτός του σπιτιού. Έχεις «φουλάρει» το κινητό ή το tablet σου με παιχνίδια; Παίζεις κάθε φορά που κάνεις διάλειμμα (π.χ. από το διάβασμα, την δουλειά) για να «γεμίσεις» τον χρόνο σου; Tότε είσαι αμετανόητα και αναπολογητικά mobile gamer! [caption id="attachment_99303" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] Τι θα χρειαστείς
    1. Φορητή παιχνιδοκονσόλα ή κινητό βάσει της προτίμησης σου σε λειτουργικό και επιλογές παιχνιδιών.
    2. Ασύρματο ή ενσύρματο σετ ακουστικών (wired ή wireless) ανάλογα με τα γούστο και τις ανάγκες σου για καθηλωτικό gaming και τέλεια «εμβύθιση».
    3. Παιχνίδια που ταιριάζουν στο προφίλ και στις προτιμήσεις σου, από τα πλέον σύγχρονα με κορυφαία γραφικά μέχρι ρετρό παιχνίδια και platformers που θα σε κάνουν πάλι παιδί.
    4. Σύνδεσε τον λογαριασμό My Nintendo στο Nintendo Switch σου και στο Xbox Game Pass στο ROG Ally για να απολαύσεις τα παιχνίδια και τα προνόμια που προσφέρουν αυτές οι υπηρεσίες στις φορητές σου κονσόλες. Αν πάλι απολαμβάνεις το gaming στις smart συσκευές σου όπως το smartphone και το tablet σου, υπηρεσίες όπως το Apple Arcade (αν έχεις iPhone ή iPad), τo Play Store Pass (για συσκευές Android) και το Netflix Games (για όλες τις συσκευές) σου προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα mobile τίτλων, ώστε να επιλέξεις αυτούς που θέλεις να παίξεις με μία μόνο συνδρομή και χωρίς επιπλέον μικροσυναλλαγές (microtransactions).
    Το Πλαίσιο σου προτείνει τα απαραίτητα αξεσουάρ
    • Θήκες μεταφοράς. Μάζεψε όλα τα απαραίτητα για «gaming on the go» σε μια βολική θήκη για να είναι ασφαλή και να μεταφέρονται εύκολα παντού.
    • Επιπλέον χειριστήρια. Με επιπλέον χειριστήριο κάθε διαδρομή θα συνοδεύεται από παιχνίδι με τους φίλους σου. Επίλεξε από ποικιλία χειριστηρίων που θα κάνουν το παιχνίδι πιο ανταγωνιστικό και παράλληλα διασκεδαστικότερο.
    • Αξεσουάρ χειριστηρίων. Γίνε ο μεγαλύτερος τενίστας ή o γρηγορότερος οδηγός με αξεσουάρ χειριστηρίων που θα σου δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
    • Προστατευτικές μεμβράνες. Προστάτευσε την οθόνη σου από γρατζουνιές και χτυπήματα κατά τη μεταφορά ή κατά το gaming. Μην ξεχνάς ότι και τα «μικροατυχήματα» είναι μέρος του… παιχνιδιού.

    Game Streaming

    Αν σου αρέσει να παίζεις παιχνίδια και παράλληλα σου αρέσει να μεταδίδεις τις εμπειρίες σου ζωντανά σε κοινό, τότε θα χρειαστεί να αξιοποιήσεις κάποια από τις διαθέσιμες υπηρεσίες game streaming και βεβαίως να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό (δες τον υπολογιστή Turbo-X GenX GA7990X ή την παιχνιδοκονσόλα Xbox Series X) για να «στηρίξεις» την προσπάθεια σου. [caption id="attachment_99304" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] Τι θα χρειαστείς;
    1. Λογαριασμό. Να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα streaming της επιλογής σου (π.χ. YouTube, Twitch) ακολουθώντας βεβαίως τους κανόνες και τις πολιτικές κάθε υπηρεσίας.
    2. Συσκευή μέσω της οποίας θα «στριμάρεις» το παιχνίδι σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το gaming PC σου (βεβαίως θα χρειαστείς και μία capture card αν χρησιμοποιείς άλλο μέσο που παίζεις παιχνίδια) και την παιχνιδοκονσόλα σου, επιτραπέζια ή φορητή και το κινητό ή το tablet σου.
    3. Σύνδεση στο Internet που να υποστηρίζει το streaming σου. Για να μην υπάρχει υστέρηση ή διακοπές και άλλα δυσάρεστα όταν «στριμάρεις» είναι απαραίτητο να έχεις μία γρήγορη σύνδεση στο Internet, κατά προτίμηση μία σύνδεση που υποστηρίζει uploading στα 3-6 Mbps.
    4. Streaming Software. Υπάρχει μεγάλη γκάμα από δωρεάν ή paid επιλογές για να υποστηρίξεις το game streaming σου (streaming widgets, overlays και μουσική).
    5. Τι θα κάνεις stream; Υπάρχουν άπειρες επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις και το γούστο σου οπότε το μόνο που σε περιορίζει είναι η… φαντασία σου.
    [caption id="attachment_99308" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] To Πλαίσιο σου προτείνει τα απαραίτητα αξεσουάρ
    • Dual Monitors. Το game streaming απαιτεί μεγάλη επιφάνεια εργασίας, ειδικά αν είσαι παράλληλα και «social media influencer». Χρειάζεσαι μία μεγάλη οθόνη (π.χ. Samsung Odyssey G6 32”) για να παίζεις και τουλάχιστον μία ακόμα για chat, για το discord και τον χειρισμό του λογισμικού streaming.
    • Μικρόφωνο. Απαραίτητη προσθήκη αν θέλεις απομόνωση των θορύβων που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο και κρυστάλλινο ήχο. Ένα καλό μικρόφωνο θα μεταφέρει στους ακροατές σου σωστά τη φωνή σου, χωρίς παραμορφώσεις, κάτι που βεβαίως θα κάνει ελκυστικότερο τo «στριμάρισμα» σου.
    • Κάμερα. Απόδοση σε χαμηλό φωτισμό, αυτόματη εστίαση και λειτουργία πορτραίτου (portrait mode) θα κάνουν την εικόνα ελκυστικότερη και εσένα να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους. Δες την κάμερα Elgato Facecam και δεν θα χάσεις!
    • Capture Card. Κάνε stream την εικόνα της κονσόλας διατηρώντας τη λειτουργικότητα του υπολογιστή σου αξιοποιώντας μία capture card σαν την Elgato HD60X. Η συγκεκριμένη λύση υποστηρίζει καταγραφή 1080p/60fps HDR10 και passthrough 4K/60fps ενώ δεν απουσιάζει η υποστήριξη VRR.
    • Stream Deck. Με δυνατότητες για συντομεύσεις, hotkeys και macros μία κονσόλα τύπου Stream Deck αποτελεί πολυεργαλείο για το γραφείο σου (Elgato Stream Deck+).
    • Φωτισμός και διακόσμηση. Έντονα φώτα, φιγούρες παιχνιδιών, μία καλή καρέκλα για gaming, ένα άνετο γραφείο (δες το γραφείο Quadrifoglio και την προέκταση του), ηχομονωτικά (όπως τα Wave Acoustic Panels της Elgato) και φωτιζόμενα στοιχεία ολοκληρώνουν το «αρχηγείο» σου.

    Competitive gaming

    Αν έχεις στόχο να κάνεις πρωταθλητισμό στα esports χρειάζεσαι έναν κορυφαίο gaming υπολογιστή, που μπορεί να διατηρεί την απόδοση του σε υψηλό επίπεδο για αρκετές συνεχόμενες ώρες. Επίσης, χρειάζεσαι ανθεκτικά και καλής ποιότητας περιφερειακά (όπως σετ ακουστικών, πληκτρολόγιο και ποντίκι) που να συνεισφέρουν στη μείωση της υστέρησης και που συνεισφέρουν στο παιχνίδι σου παρέχοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα (π.χ. πολλαπλά ρυθμιζόμενα κουμπιά στο ποντίκι, μηχανικοί διακόπτες στο πληκτρολόγιο κ.ά.). Φυσικά, επειδή θα παίζεις για αρκετές ώρες -άλλωστε οι αντίπαλοι σου δεν θα είναι… τυχαίοι- χρειάζεται να φροντίσεις ώστε να κάθεσαι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα και το γραφείο σου να έχει αρκετό χώρο. [caption id="attachment_99300" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] Τι θα χρειαστείς;
    1. Υπολογιστή. Απαραίτητα χρειάζεσαι ένα σύστημα υψηλής απόδοσης, με πολύ καλό σύστημα ψύξης που να αποδίδει στο μέγιστο για πολλές ώρες όταν παίζεις παιχνίδια. Ο desktop υπολογιστής Turbo-X GenX GA4090 προσφέρει κορυφαία απόδοση σε όλα τα παιχνίδια καθώς εξοπλίζεται με επεξεργαστή AMD Ryzen™ 9 7950X και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce® RTX™ 4090! Συνδύασε τον με την κορυφαία οθόνη ASUS ROG Strix XG27AQV 27”.
    2. Ισχυρό τρίπτυχο περιφερειακών. Πιο είναι αυτό; Πληκτρολόγιο, ποντίκι και σετ ακουστικών. Όσο και αν σου φαίνεται απίστευτό, αυτά τα τρία περιφερειακά μπορούν να σου δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (π.χ. πληκτρολόγιο που δεν «μπερδεύει», ποντίκι με υψηλή ακρίβεια και ομαλή κύλιση και ακουστικά που συλλαμβάνουν ήχους από τη σωστή πλευρά στον «χώρο».
    3. Άνετη καρέκλα και γραφείο. Η άνετη καρέκλα και το γραφείο με αρκετό χώρο είναι επίσης απαραίτητα «αξεσουάρ» για το setup σου. Μία καλή καρέκλα gaming (δες την Ergohuman Luxury 2) υποστηρίζει σωστά τη μέση και γενικότερα το σώμα σου ενώ ένα άνετο γραφείο (το Sit & Stand II είναι μία άριστη επιλογή) προσφέρει τον χώρο που χρειάζεσαι για το σύνολο των περιφερειακών σου, ειδικά αν είσαι παράλληλα και «game streamer».
    [caption id="attachment_99307" align="aligncenter" width="770"] ©2023 Plaisio Computers[/caption] To Πλαίσιο σου προτείνει τα απαραίτητα αξεσουάρ
    • Headset. Τα ελαφριά ακουστικά που στηρίζονται σωστά και με καλή απόδοση είναι απολύτως απαραίτητα για το πολύωρο gaming. Τα ακουστικά, πέρα από καλύτερη gaming εμπειρία, μπορούν να σου δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα καθώς μπορούν να μαρτυρήσουν που βρίσκεται ο εχθρός στον χώρο όταν δεν έχεις οπτική επαφή. Δες το σετ ακουστικών Steel Series Gaming Headset Arctis Nova Pro.
    • 60% Μηχανικό πληκτρολόγιο. Ένα καλό μηχανικό πληκτρολόγιο με τους διακόπτες της αρεσκείας σου (π.χ αν είναι clicky ή αθόρυβοι και με συγκεκριμένη επιστροφή και ανάδραση) και χωρίς περιττά πλήκτρα (π.χ. το Numpad σπάνια θα σου χρησιμεύσει) μπορεί να σου δώσει σημαντικό πλεονέκτημα. Ο φωτισμός είναι επίσης χρήσιμο για τις νυχτερινές… συνεδρίες. Δες το πληκτρολόγιο Steel Series Keyboard Apex 9 Mini.
    • Ποντίκι με πολλά dpi. Η υψηλή ταχύτητα απόκρισης χωρίς απώλειες και η ελαχιστοποιημένη υστέρηση πολλές φορές κρίνουν τον νικητή στα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Επίλεξε ένα ποντίκι με εργονομικό σχεδιασμό που να λειτουργεί σαν προέκταση του χεριού σου, ώστε να μην σε κουράζει στην πολύωρη χρήση και να μην επιβαρύνει τον καρπό σου. Η ευαισθησία του αισθητήρα (π.χ. πάνω από 1.200-2.000 dpi) είναι πολύ σημαντική ώστε να καταχωρούνται πάντα και με ακρίβεια όλες οι εντολές σου. Σημαντικό είναι το λεγόμενο «polling rate» με ορισμένα ποντίκια να υποστηρίζουν τουλάχιστον 1.000 Hz. Το ποντίκι Steel Series Aerox 5 είναι μία εξαιρετική επιλογή.
    • XL mousepad. Ένα μεγάλο mousepad (όπως για παράδειγμα το Steel Series Mousepad QcK Heavy XXL) θα υποστηρίξει καλύτερα τις κινήσεις σου, όσο μεγάλης έκτασης και να είναι. Ένα mousepad που έχει σχεδιαστεί ειδικά για gaming θα υποστηρίξει -ή και θα ενισχύσει- τις ιδιότητες του ποντικιού σου. Τέτοια mousepads έχουν αντιολισθητικές βάσεις για να μην μετακινούνται ακόμα και στις πιο έντονες και γρήγορες κινήσεις σου και διαθέτουν βελτιστοποιημένη άνω επιφάνεια για περισσότερο έλεγχο ή ακρίβεια ή περισσότερη ταχύτητα.
    Είσαι Gamer; To ίδιο και εμείς! Για αυτό έχουμε ό,τι χρειάζεσαι στο Gaming Zone!