Αφυγραντήρας, για ζεστή και υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι!

    Φθινόπωρο. Μία ανάσα από τον χειμώνα. Μία εποχή στενά συνυφασμένη με τη μεταβολή του καιρού, τις έντονες βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Ιδανικός καιρός για αφυγραντήρα! Αυτή την εποχή -…

    Dehumidifier-Main
    Φθινόπωρο. Μία ανάσα από τον χειμώνα. Μία εποχή στενά συνυφασμένη με τη μεταβολή του καιρού, τις έντονες βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Ιδανικός καιρός για αφυγραντήρα!
    Αυτή την εποχή - που οι τιμές της υγρασίας αυξάνονται επικίνδυνα - θα παρατηρήσεις την παρουσία νερού (υπό μορφή υδρατμών) στο εσωτερικό του σπιτιού: υγρά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, έντονη οσμή όταν το σπίτι μένει κλειστό για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.ο.κ. [caption id="attachment_73325" align="alignnone" width="900"] Η υγρασία θεωρείται υπεύθυνη για την πυροδότηση πληθώρας συμπτωμάτων όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι ξαφνικοί πονοκέφαλοι και προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα.[/caption] Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις η υγρασία είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την εμφάνιση μούχλας σε τοίχους και ταβάνια, απειλώντας ακόμα και τη δομική ακεραιότητα του κτίσματος (ας μην μιλήσουμε για τα έπιπλα ή τα ρούχα που βρίσκονται σε αυτό). Παράλληλα, τα υψηλά ποσοστά υγρασίας εμποδίζουν τη σωστή θέρμανση του χώρου, επηρεάζοντας π.χ. τη σωστή και οικονομική λειτουργία του κλιματιστικού. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Αν και το δικό σου σπίτι «μαστίζεται» από υψηλά επίπεδα υγρασίας, η άμεση αγορά ενός αφυγραντήρα είναι η πρώτη σου κίνηση! [caption id="attachment_73322" align="alignnone" width="900"] Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για κορυφαία ποιότητα αέρα με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, οι αφυγραντήρες εξασφαλίζουν υγιεινή ατμόσφαιρα και καθαρό αέρα κάθε στιγμή.[/caption]
    Ιδανική υγρασία, ιδανική θερμοκρασία!
    Τα τελευταία χρόνια οι αφυγραντήρες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, προσφέροντας ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Όπως φανερώνει και το όνομά τους, είναι ηλεκτρονικές συσκευές που αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα. Η λειτουργία τους βασίζεται στις αρχές του κλιματιστικού (σε ό,τι αφορά το ψυκτικό τους κύκλωμα), όμως αποκλειστικός στόχος τους είναι η απομάκρυνση των υδρατμών από τον αέρα και όχι η αυξομείωση της θερμοκρασίας. Μπορεί η θέρμανση ενός χώρου αυξάνει μεν τη θερμοκρασία, όμως οι αόρατοι στο μάτι υδρατμοί δεν απομακρύνονται, με αποτέλεσμα η υγρασία να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα αμέσως μετά τη διακοπή της θέρμανσης. [caption id="attachment_73323" align="alignnone" width="750"] Το αίσθημα ζεστασιάς, όπως το αντιλαμβάνεται ο ένοικος ενός σπιτιού, εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων.[/caption] Και επειδή το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται το «κρύο» ως συνδυασμό διαφόρων παραγόντων (θερμοκρασίας, υγρασίας κ.ά.), όσο μειώνεται η υγρασία, τόσο η θέρμανσή του γίνεται πιο αποτελεσματική και αυξάνεται το συναίσθημα της ζεστασιάς.
    Θέμα υγείας και… οικονομίας
    Σύμφωνα με την Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμ. Πολιτειών (EPA), η υγρασία ενός εσωτερικού χώρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% (ιδανικά θα πρέπει να είναι 30~50%). Και αυτό γιατί οι υψηλές τιμές σχετίζονται με την ανάπτυξη μούχλας και βακτηριδίων, ενώ οι πολύ χαμηλές τιμές συμβάλουν στον ερεθισμό των ματιών, προκαλούν ξηροδερμία, την ενεργοποίηση αλλεργιών και πολλά άλλα. [caption id="attachment_73319" align="alignnone" width="750"] Η υγρασία του αέρα είναι καλό να είναι της τάξης του 30% έως 50%. Χαμηλότερα ποσοστά είναι σε θέση να προκαλούν προβλήματα υγείας ενώ ψηλότερα προάγουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων, μούχλας και ακάρεων σκόνης.[/caption] Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και η χρήση του κλιματιστικού δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του, ενώ ο αερισμός του χώρου είναι αποδοτικός μόνο στην περίπτωση που ο αέρας είναι ψυχρός (βορινός) και η εξωτερική υγρασία σε χαμηλά επίπεδα. Σε αντίθεση με το κλιματιστικό - το οποίο αφενός δεν τόσο αποδοτικό στην αφύγρανση και αφετέρου έχει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος - οι αφυγραντήρες αποτελούν τις πλέον οικονομικές και αποδοτικές λύσεις, ενώ το κόστος λειτουργίας τους είναι χαμηλότερο από το κόστος του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου. [caption id="attachment_73320" align="alignnone" width="750"] Σε πολλά βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, καθώς και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους θεωρείται απαραίτητη η επίτευξη σταθερής υγρασίας.[/caption] Στις μέρες μας, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα, οφείλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να προστατεύουμε το περιβάλλον.
    Πολλαπλά τα οφέλη!
    Κομψός, στυλάτος και πολλές φορές… smart, ένας σύγχρονος αφυγραντήρας συμβάλλει στη ρεαλιστική αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου, καθιστά τον αέρα πιο ξηρό (άρα πιο καθαρό), παρέχει δυνατότητες ελέγχου της υγρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (ακόμα και μέσω Wi-Fi), συμβάλλει στο στέγνωμα των ρούχων και γενικότερα, σε βοηθάει να αισθάνεσαι πιο άνετα. [caption id="attachment_73324" align="alignnone" width="900"] Οι smart αφυγραντήρες έχουν προηγμένο design και εξελιγμένες λειτουργίες, εξασφαλίζοντας απόλυτη άνεση και ασφάλεια κατά την χρήση τους.[/caption] Ας δούμε περιληπτικά κάποια από τα βασικά οφέλη ενός αφυγραντήρα:
    • Μειώνει τα επίπεδα υγρασίας καθιστώντας το σπίτι σου λιγότερο «φιλόξενο» σε αλλεργιογόνα, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα του αέρα.
    • Βοηθά στην εξάλειψη των ακάρεων της οικιακής σκόνης που αναπτύσσονται σε υγρά κλίματα, προλαμβάνοντας παθήσεις (επιπεφυκίτιδα, άσθμα, ρινίτιδα, καταρροή, αναπνευστικά προβλήματα) που σχετίζονται με την παρουσία τους στο χώρο.
    • Προστατεύει τη δομική ακεραιότητα του σπιτιού σου: τα υψηλά επίπεδα υγρασίας είναι σε θέση να καταστρέψουν ξύλο, μεταλλικά αντικείμενα, ακόμα και την τοιχοποιία (σοβάς, βαφή κ.ο.κ.).
    • Όταν ο αέρας είναι υγρός το κλιματιστικό καταβάλλει διπλάσια προσπάθεια για να απομακρύνει την υγρασία και στη συνέχεια να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση, περισσότερες φθορές, υψηλότερη συντήρηση. Ο αφυγραντήρας εξοικονομεί χρήματα, καθώς βοηθά το κλιματιστικό να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά!
    Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο αφυγραντήρα
    Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αφυγραντήρων - με συμπιεστή και με ζεόλιθο (ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό) - ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά μοντέλα με ενσωματωμένο ιονιστή, ένα εξάρτημα που απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα για την εξουδετέρωση βακτηριδίων, δυσάρεστων οσμών κ.ά. 'Ενας αφυγραντήρας με συμπιεστή μπορεί να καλύψει από μικρούς ως και αρκετά μεγάλους χώρους με πολύ οικονομικό τρόπο. Ωστόσο, αν σκοπεύεις να τον «εκθέσεις» σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προτίμησε καλύτερα ένα μοντέλο με ζεόλιθο. [caption id="attachment_73318" align="alignnone" width="900"] Κάθε τύπος αφυγραντήρα διαθέτει διαφορετικής χωρητικότητας δοχείου νερού. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η χωρητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί στο άδειασμα του γεμάτου νερό δοχείου.[/caption] Οι αποδόσεις των αφυγραντήρων μετριούνται σε λίτρα υγρασίας που μπορούν να υγροποιήσουν ανά 24ωρο λειτουργίας. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία, τόσο αυξάνεται και η απόδοση της συσκευής. Εφόσον λοιπόν αποφάσισες ότι θα αγοράσεις αφυγραντήρα, τώρα θα πρέπει να επιλέξεις τον κατάλληλο. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα εξασφαλίζουν τα περισσότερα από τα παραπάνω οφέλη. Για να σε βοηθήσουμε στη σωστή επιλογή, δημιουργήσαμε έναν πρακτικό οδηγό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή, χωρίς άγχος!