Author's thumbnail
    Πηγή Φιλοσίδου
    Ιουν 9, 9:12μμ

    Οδηγός Αγοράς Κλιματιστικού | Πώς θα επιλέξω το σωστό;

    Κλιματιστικό: Η συσκευή που σε δροσίζει το καλοκαίρι και σε ζεσταίνει το χειμώνα. Η συσκευή που είναι παντός καιρού για...να μη σκας!

    οδηγός αγοράς κλιματιστικού

    Κλιματιστικό: Η συσκευή που σε δροσίζει το καλοκαίρι και σε ζεσταίνει το χειμώνα. Η συσκευή που είναι παντός καιρού για...να μη σκας! Το κλιματιστικό είναι απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι. Και αυτό διότι είναι μία πολύ οικονομική λύση, για να φτιάχνεις το κλίμα του χώρου σου - κάθε εποχή. Η σωστή επιλογή κλιματιστικού λοιπόν είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί μία συσκευή που θα έχεις «για μια ζωή». Δεν πρόκειται να την αντικαταστήσεις σύντομα, γι’ αυτό δώσε βάση!

     

    Α. Κατηγορίες Κλιματιστικού

     

    Κλιματιστικά Τοίχου

     

    κλιματιστικά τοίχου

     

    Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος air-condition. Αποτελείται από δύο μονάδες: Την εσωτερική και την εξωτερική, που συνδέονται μεταξύ τους μέσω μίας οπής στον τοίχο. Έχε κατά νου ότι η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να τοποθετείται σε τέτοιο σημείο, ώστε το μήκος των σωληνώσεων να μην ξεπερνά το μήκος που υποδεικνύει ο κατασκευαστής. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει από τεχνικό.

     

    Φορητά Κλιματιστικά

     

    φορητά κλιματιστικά

     

    Είναι κλιματιστικά χωρίς εξωτερική μονάδα και διαθέτουν ροδάκια για να μεταφέρονται εύκολα. Για να λειτουργήσουν, απαιτείται η επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο σωλήνας εξάτμισης θα πρέπει να περάσει από κάποιο ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα. Είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους όπου η εγκατάσταση κλιματιστικού είναι δύσκολη.

     

    Επαγγελματικά Κλιματιστικά

     

    επαγγελματικά κλιματιστικά

     

    Σχεδιασμένα για επιχειρήσεις ή για μεγάλους χώρους που συνήθως φιλοξενούν πολλά άτομα. Παρόλα αυτά μπορούν να επιλεχθούν και για οικιακή χρήση αν τα τ.μ είναι πολλά και η δράση ενός κοινού κλιματιστικού δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του χώρου.

     

    Β. Ονομαστική Απόδοση (BTU)

     

    Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβεις υπόψη για να κάνεις την καλύτερη επιλογή σε κλιματιστικό είναι η ισχύς ή αλλιώς ονομαστική απόδοση. Μετριέται σε BTU (British Thermal Unit) και δείχνει το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει την επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο. Και γιατί είναι τόσο σημαντική η ονομαστική απόδοση; Ο κυριότερος λόγος είναι ότι επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας. Ένα κλιματιστικό χαμηλότερης ισχύος από την απαιτούμενη θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερη ώρα ή με μεγάλη ένταση, ώστε να καταφέρει τελικά το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, αν επιλέξεις ένα κλιματιστικό με υπερβολικά μεγάλη ισχύ, θα χρειαστεί να το ανοιγοκλείνεις συχνά μέσα στη μέρα, κάτι το οποίο καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που πραγματικά χρειάζεται. Ένας πρακτικός τρόπος για να βρεις το ιδανικό κλιματιστικό από πλευράς BTU είναι η συσχέτιση BTU και τετραγωνικών μέτρων. Με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα μπορείς να βρεις την απαιτούμενη ισχύ σε BTU/h για το χώρο που θες να τοποθετήσεις το καινούριο σου κλιματιστικό.

    9.000 - 11.000 BTU/h έως  18 m²
    12.000 - 17.000 BTU/h 18 - 25 m²
    18.000 - 23.000 BTU/h 25- 40 m²
    24.000BTU/h άνω των 40 m²

     

    💡 TIP! Για να κάνεις όσο γίνεται την καλύτερη επιλογή σε BTU, καλύτερα να συνδυάσεις τις πληροφορίες του πίνακα με τους εξής παράγοντες που είναι εξίσου σημαντικοί με τα m2:

     

    #01 Προσανατολισμός του δωματίου και όροφος

    Το «βλέπει» ο ήλιος για πολλές ώρες ή είναι ρετιρέ; Αν ισχύει κάτι από τα δύο ή και τα δύο, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ζεστό το καλοκαίρι. Μπορείς να επιλέξεις λοιπόν, ένα κλιματιστικό με περισσότερα BTU από αυτά που αναλογούν στα m2 του χώρου σου (βλ. πίνακα), χωρίς όμως να το παρακάνεις. Μία αύξηση της τάξης του 10% θα ήταν ιδανική.

     

    #02 Ποιότητα κατασκευής και μόνωσης

    Σε περίπτωση που η μόνωση της πολυκατοικίας ήταν πάντα ένα πρόβλημα ή αν το διαμέρισμα δε διαθέτει αλουμινένια κουφώματα, τότε σίγουρα απαιτείται μία καλή θέρμανση το χειμώνα. Εμείς θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα κλιματιστικό με BTU, ένα επίπεδο περισσότερο από αυτό που αντιστοιχεί στα m2 του χώρου σου (βλ. πίνακα), ώστε να ζεσταίνει γρήγορα και αποτελεσματικά το δωμάτιο ακόμα κι αν υπάρχουν απώλειες εξαιτίας της κακής κατασκευής ή μόνωσης.

     

    #03 Ύπαρξη άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο ίδιο δωμάτιο

    Οι ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι (ψυγείο, κουζίνα, τηλεόραση κα) όσο λειτουργούν παράγουν θερμότητα. Αυτό, όπως είναι λογικό, επηρεάζει και τη θερμοκρασία στο χώρο - ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε περίπτωση λοιπόν που το καινούριο κλιματιστικό προορίζεται για έναν χώρο όπου λειτουργούν κι άλλες ηλεκτρικές συσκευές υπολογίζουμε αύξηση 4.000BTU από τα απαιτούμενα (βλ. πίνακα).

     

    Γ. Ενεργειακή Κλάση

     

    Μετά την ισχύ, σε αυτό που θα πρέπει σίγουρα να ανατρέξεις είναι η ενεργειακή κλάση. Δείχνει το πόσο οικονομικά λειτουργεί ένα κλιματιστικό και κυμαίνεται από Α+++ (περισσότερο αποδοτικό) έως και D (λιγότερο αποδοτικό). Σχεδόν σε όλα τα μοντέλα θα συναντήσεις δύο επίπεδα ενεργειακής κλάσης. Το ένα αναφέρεται στη λειτουργία ψύξης και το άλλο στη λειτουργία θέρμανσης. Φρόντισε να επιλέξεις ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε ακόμα κι αν το έχεις σε λειτουργία όλη μέρα αυτό να μην επιβαρύνει τα οικιακά σου έξοδα. Η ενεργειακή κλάση αναγράφεται υποχρεωτικά στην ενεργειακή ετικέτα του προϊόντος, στην οποία μπορείς να βρεις κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της συσκευής, όπως:

    ενεργειακή κλάση
    • Επωνυμία ή εμπορικό σήμα κατασκευαστή
    • Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία ψύξης
    • SEER: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης ψύξης
    • Ισχύς θορύβου εσωτερικής μονάδας (dΒ)
    • Ισχύς θορύβου εξωτερικής μονάδας (dΒ)
    • Αναγνωριστικό μοντέλου κλιματιστικής μονάδας
    • Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία θέρμανσης σε διάφορες κλιματικές ζώνες
    • SCOP: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης
    • Ευρωπαϊκός χάρτης χωρισμένος σε 3 διαφορετικές κλιματικές ζώνες

     

    Ο Πλαίσιο Expert προτείνει  

    Καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι σημαίνουν και οι δείκτες SEER και SCOP που συναντώνται κυρίως στα σύγχρονα κλιματιστικά. Στην ουσία δείχνουν (σε απόλυτες τιμές) την κατανάλωση ενέργειας σε έναν χρόνο στη λειτουργία ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα. Είναι ο λόγος της ενέργειας που παράγεται προς την ενέργεια που καταναλώνεται. Επομένως όσο μεγαλύτεροι οι δείκτες, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό και το κλιματιστικό.

     

    Δ. Επίπεδα Θορύβου (dB)

     

    Το κλιματιστικό είναι μία οικιακή συσκευή που λειτουργεί πολλές ώρες μέσα στη μέρα χειμώνα-καλοκαίρι. Όσο πιο αθόρυβο είναι λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Και ειδικά αν προορίζεται για την κρεβατοκάμαρα… άλλος ένας λόγος παραπάνω που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις τα dB θορύβου! Στα σύγχρονα κλιματιστικά η στάθμη θορύβου κυμαίνεται από 40dB έως και 65dB – όσο λιγότερα τα dB, τόσο πιο αθόρυβη και η λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα μοντέλα που θα βρεις στην αγορά ενσωματώνουν πρόσθετες λειτουργίες αθόρυβης λειτουργίας που χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο τα dB όποτε το θελήσεις (πχ την ώρα του ύπνου).

     

    Ο Πλαίσιο Expert προτείνει  

    Αν θες να είσαι σίγουρος ότι το καινούριο σου κλιματιστικό θα λειτουργεί αθόρυβα, επίλεξε να είναι τεχνολογίας inverter. Τα inverter κλιματιστικά προσαρμόζουν αυτόματα την ισχύ στη θερμοκρασία του χώρου, ενώ μόλις φτάσουν το επιθυμητά επίπεδο, χαμηλώνουν στροφές, για να το διατηρήσουν σταθερό. Αυτό καθιστά τη λειτουργία τους πιο αποδοτική, οικονομική και αθόρυβη σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα.

     

    Ε. Πρόσθετες Λειτουργίες

     

    λειτουργία αφύγρανσης Λειτουργία Αφύγρανσης

    Τα κλιματιστικά με λειτουργία αφύγρανσης εκτός από τη θερμοκρασία, φροντίζουν και για την υγρασία του χώρου. Τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας κυμαίνονται από 30% - 50% και καθορίζουν το κατά πόσο υγιεινή ή μη είναι η ατμόσφαιρα. Βασικό πλεονέκτημα αυτής της λειτουργίας είναι το ότι επιταχύνει τη θέρμανση, άρα μειώνει και την κατανάλωση ενέργειας αφού το κλιματιστικό δε χρειάζεται να λειτουργεί για ώρα μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

     

     

     
    Λειτουργία Ιονισμούλειτουργία ιονισμού

    Τα κλιματιστικά που διαθέτουν ιονιστή απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα τις δυσάρεστες οσμές, τη σκόνη, τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν αλλεργίες ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

     
     

     

    αθόρυβη λειτουργίαΑθόρυβη Λειτουργία

    Θα τη βρεις ως “sleep mode” ή “quiet mode” και είναι μία λειτουργία του κλιματιστικού που το κάνει ακόμα πιο αθόρυβο. Εξαιρετικά χρήσιμη ειδικά σε περιπτώσεις που η συσκευή τοποθετείται στο υπνοδωμάτιο ή γενικότερα σε κάποιο χώρο που υπάρχει ησυχία.

     

     

     

    Λειτουργία WiFiλειτουργία wifi

    Πολλά μοντέλα που θα βρεις στην αγορά, σου δίνουν τη δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, το κλιματιστικό συνδέεται με το smartphone ή το tablet σου συνήθως μέσω κάποιου app, ώστε να μπορείς να κάνεις τις ρυθμίσεις που θες από απόσταση.

     
     

    Ελπίζουμε οι πληροφορίες και οι συμβουλές του Plaisio Expert να σε βοηθήσουν αρκετά κατά την έρευνα αγοράς σου για κλιματιστικό. Και κάτι τελευταίο! Στο plaisio.gr θα βρεις αμέτρητα κλιματιστικά σε τιμές που θα σε αφήσουν… παγωτό! Μπες ΓΡΗΓΟΡΑ και ανακάλυψέ τα ΟΛΑ!

     

     

    Check-αρε για μετά την αγορά

    Για να μην ψάχνεις τεχνικό… Μόλις επιλέξεις το κλιματιστικό που θες, πρόσθεσε στο καλάθι σου και την κατάλληλη υπηρεσία. Η ομάδα των τεχνικών μας ξέρει ακριβώς τι χρειάζεσαι και είναι έτοιμη να αναλάβει τη γρήγορη και αποτελεσματική τοποθέτηση της συσκευής στο χώρο σου! Για να μη σε φοβίζει…τίποτα! Αν θες να παραμένεις ξέγνοιαστος μετά την αγορά του κλιματιστικού σου επίλεξε την επέκταση εγγύησης Πλαίσιο! Μείνε σίγουρος ότι για τα επόμενα χρόνια τα πάντα στη συσκευή σου θα πηγαίνουν... ρολόι!