Πέτα το πορτοφόλι σου και έλα στο Πλαίσιο!

    Όχι, δεν βρήκαμε λύση στα οικονομικά σου. Όμως μπορείς να έχεις τις κάρτες πληρωμών και προνομίων, την ταυτότητά σου, το δίπλωμα οδήγησης καθώς και εισιτήρια στο κινητό σου! Πορτοφόλι: Αυτός ο…

    payment-smartphone
    Όχι, δεν βρήκαμε λύση στα οικονομικά σου. Όμως μπορείς να έχεις τις κάρτες πληρωμών και προνομίων, την ταυτότητά σου, το δίπλωμα οδήγησης καθώς και εισιτήρια στο κινητό σου!
    Πορτοφόλι: Αυτός ο "δυνάστης".
    [caption id="attachment_96982" align="alignnone" width="863"] Photo by Emil Kalibradov on Unsplash[/caption] Δεν πάει πολύς καιρός που φεύγοντας από το σπίτι, η τριπλέτα «Κλειδιά, κινητό, πορτοφόλι» ήταν το απαραίτητο τσεκ. Πως θα σου φαινόταν αν το smartphone και το πορτοφόλι σου γίνονταν ένα; Κατά μέσο όρο, το 62% των ανθρώπων έχουν χάσει το πορτοφόλι τους τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους. Πέρα του ότι ξαφνικά βρίσκονται δεδομένα και έγγραφα στα χέρια αγνώστων, οι διαδικασίες επανέκδοσης είναι χρονοβόρες. Θα πρέπει να επισκεφτείς κάθε μία τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι για επανέκδοση καρτών, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου για νέα ταυτότητα, να ξεκινήσεις μια ακόμα πιο περίπλοκη διαδικασία για να καινούριο δίπλωμα οδήγησης. Για τα πολύ βασικά έγγραφα χρειάζεσαι τουλάχιστον 4 εργάσιμες ημέρες. Αν προστεθούν και τυχόν κάρτες ασφάλισης, εταιρικά ή φοιτητικά πάσα, εισιτήρια ή κάρτες μέλους, ο χρόνος και οι διαδικασίες πολλαπλασιάζονται. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι χρήστες ηλεκτρονικών πορτοφολιών παγκόσμια αυξήθηκαν κατά 3,4 δις. μόνο το 2022!
    Τι είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι;
    Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι μια εφαρμογή που είναι ενσωματωμένη στο smartphone σου και σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το NFC για να πραγματοποιήσεις όλες σου τις συναλλαγές από αυτό. Πέρα από τις τραπεζικές κάρτες, μπορείς να αποθηκεύσεις την ταυτότητά σου, το δίπλωμα οδήγησης, εισιτήρια για συναυλίες, εταιρικά πάσα, αεροπορικές κάρτες επιβίβασης και άλλα πολλά. Το NFC (Near Field Communication) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει σε δύο συσκευές να επικοινωνούν όταν βρίσκονται κοντά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα smartphone ή smartwatch με ένα τερματικό πληρωμών, ώστε να εκτελεστεί μια συναλλαγή. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορες άλλες εφαρμογές όπως εύκολη ζεύξη Bluetooth, διαμοιρασμό κωδικών Wi-Fi ή και μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών. Η επικοινωνία με NFC είναι αμφίδρομη: Δηλαδή ένα smartphone που το διαθέτει, μπορεί να είναι πομπός και δέκτης. Ως πομπός μεταβιβάζει δεδομένα την στιγμή της πληρωμής ενώ ως δέκτης μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα απο μια κάρτα ή πληροφορίες ζεύξης Bluetooth και σύνδεσης σε δίκτυο Wi-Fi.
    Και τι κερδίζω;
    Ταχύτητα: Οι συναλλαγές σου γίνονται ταχύτερα. Απλά ξεκλείδωσε την συσκευή σου, επίλεξε την κάρτα που επιθυμείς από το πορτοφόλι και πλησίασε την στο τερματικό. Et voilà. Ασφάλεια: Οι πληροφορίες σου προστατεύονται από πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας. Κωδικοί, βιομετρικά, ακόμα και η ταυτοποίηση δύο παραγόντων (2FA) κρατάνε τα δεδομένα σου ασφαλή, αφού ακόμα και σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της συσκευής, δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα σου. Ευκολία: Δεν χρειάζεται να επανεκδόσεις κανένα έγγραφο και καμία κάρτα σε περίπτωση απώλειας. Ταυτόχρονα, μπορείς να έχεις ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, πολλαπλές κάρτες μελών και εισιτήρια κάθε είδους σε ένα μέρος και να τα διαχειρίζεσαι εύκολα χωρίς να δημιουργείται ο ανάλογος πανικός στις τσέπες σου. Ακόμα και οι συναλλαγές με τους φίλους μπορούν να γίνουν πιο εύκολες αφού πλέον μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους, βάζοντας τέλος στο αιώνιο πρόβλημα της μοιρασιάς του λογαριασμού στο εστιατόριο! Έτσι έχεις: Ελαφρύτερες τσέπες: μιας που δεν κουβαλάς μαζί σου τίποτε άλλο πέρα από τα κλειδιά και το smartphone σου Παρακολούθηση των εξόδων σου: βλέποντας απλά με μια ματιά τις κινήσεις των καρτών, μπορείς να έχεις μια πολύ γρήγορη αναφορά των εξόδων σου. Πόντους ανταμοιβής: Συμβουλέψου τον τραπεζικό οργανισμό που συνεργάζεσαι και μάθε πως μπορείς να κερδίσεις επιπλέον πόντους ανταμοιβής χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι για τις πληρωμές σου!
    Ποιες συσκευές είναι συμβατές;
    Υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές, με λειτουργικά συστήματα Android και iOS που είναι συμβατές με ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τα προαπαιτούμενα για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι:
    • Υποστήριξη NFC
    • Ασφάλεια με βιομετρικά (δαχτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου).
    • Τελευταία έκδοση λειτουργικού του κατασκευαστή.
    • Κάποια smartwatches και smartbands είναι επίσης συμβατά με ηλεκτρονικά πορτοφόλια, αρκεί ο κατασκευαστής να έχει ενσωματώσει την λειτουργία και να διαθέτουν NFC.
    Τι γίνεται με την ασφάλεια;
    Ο λόγος που απαιτούνται τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω είναι γιατί εξασφαλίζουν την ασφάλεια του πορτοφολιού σου. Οι βασικότεροι τρόποι ασφαλείας είναι τρείς: Ταυτοποίηση δύο παραγόντων 2FA (Two Factor Authentication). Αν κάποιος προσπαθεί να προσπελάσει την συσκευή σου ή τους λογαριασμούς σου, τότε έρχεται ένα μήνυμα SMS, Viber ή e-mail με έναν κωδικό μιας χρήσης. Μπορείς να κλειδώσεις την συσκευή σου από απόσταση αν εντοπίσεις πως κάποιος προσπαθεί να εισέλθει και δεν την έχεις στα χέρια σου. Αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος Το δαχτυλικό αποτύπωμα στους ανθρώπους είναι μοναδικό και έτσι αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα συστήματα ασφαλείας. Ο αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος μπορεί να είναι οπτικός και να βρίσκεται πίσω από την οθόνη ή επαγωγικός και να βρίσκεται στην πλευρά ή την πλάτη του smartphone σου. Αναγνωρίζει το δαχτυλικό σου αποτύπωμα αποθηκεύοντάς το τοπικά και μπορείς όχι μόνο να ξεκλειδώνεις εύκολα την συσκευή σου, αλλά και να κάνεις τις πληρωμές σου με ασφάλεια. Αναγνώριση προσώπου Το ίδιο μοναδικό με το δαχτυλικό αποτύπωμα είναι και το πρόσωπό μας. Τα κινητά που διαθέτουν αναγνώριση προσώπου αποθηκεύουν τοπικά την εικόνα του προσώπου μας αλλά και την μορφολογία του και κάθε φορά που χρειάζεται να ξεκλειδώσεις την συσκευή σου και να κάνεις πληρωμές απλά αρκεί να κοιτάξεις την εμπρόσθια κάμερα. Τα γυαλιά και οι προστατευτικές μάσκες δεν είναι πρόβλημα!
    Πως το αποκτάω;
    Αν έχεις Android:
    1. Κατέβασε την εφαρμογή Google Wallet από το Play Store. Αν την έχεις ήδη, φρόντισε να είναι στην νεότερη έκδοσή της.
    2. Άνοιξε την εφαρμογή και ακολούθησε τα βήματα ώστε να συνδεθείς στον Google λογαριασμό σου.
    3. Πάτησε το πλήκτρο «Προσθήκη στο πορτοφόλι».
    4. Πρόσθεσε κάρτες τραπεζών, εισιτήρια, κάρτες μελών, δωροκάρτες κ.λπ.
    5. Δεν χρειάζεται πλέον η χρήση φυσικών καρτών.
    Pro tip #1: Αν έχεις ήδη κατεβασμένες τις εφαρμογές mobile banking της τράπεζάς σου, μπορείς να προσθέσεις τις κάρτες σου στο πορτοφόλι σου εύκολα από εκεί. Επέλεξε τις κάρτες που θέλεις να προστεθούν και βρες το πλήκτρο «προσθήκη στο Google Wallet». Pro tip #2: Αν για παράδειγμα κλείνεις εισιτήρια για συναυλίες ή κάνεις ηλεκτρονικό check-in για την πτήση σου, στο επιβεβαιωτικό e-mail ή το SMS που θα λάβεις, βρες το πλήκτρο «προσθήκη στο Google Wallet» για να το προσθέσεις στο πορτοφόλι σου. Αν έχεις iOS:
    1. Κατέβασε την εφαρμογή Apple Wallet από το App Store. Αν την έχεις ήδη, φρόντισε να είναι στην νεότερη έκδοσή της.
    2. Άνοιξε την εφαρμογή και πάτα το σύμβολο "+".
    3. Πρόσθεσε κάρτες τραπεζών, εισιτήρια, κάρτες μελών, δωροκάρτες κ.λπ.
    4. Δεν χρειάζεται πλέον η χρήση φυσικών καρτών.
    Pro tip #1: Αν έχεις ήδη κατεβασμένες τις εφαρμογές mobile banking της τράπεζάς σου, μπορείς να προσθέσεις τις κάρτες σου στο πορτοφόλι σου από εκεί. Επέλεξε τις κάρτες που θέλεις να προστεθούν και βρες το πλήκτρο «προσθήκη στο Apple Wallet». Pro tip #2: Αν για παράδειγμα κλείνεις εισιτήρια για συναυλίες ή κάνεις ηλεκτρονικό check-in για την πτήση σου, στο επιβεβαιωτικό e-mail ή το SMS που θα λάβεις, βρες το πλήκτρο «προσθήκη στο Apple Wallet» για να το προσθέσεις στο πορτοφόλι σου.
    Πως προσθέτω ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης;
    Ασχέτως αν χρησιμοποιείς iOS ή Android, η διαδικασία είναι ίδια:
    1. Κατέβασε την εφαρμογή Gov.gr Wallet.
    2. Συνδέσου με τους κωδικούς Taxisnet.
    3. Ενεργοποίησε την ταυτοποίηση 2 παραγόντων (με δαχτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου).
    4. Πίεσε το σύμβολο "+" για προσθήκη ταυτότητας ή διπλώματος.
    Μπορείς να δεις περισσότερα στο άρθρο του Plaisio Blog που περιέχει αναλυτικότερες οδηγίες για το Gov.gr Wallet!  Pro Tip: Μόλις έχεις έτοιμη την ταυτότητα και το δίπλωμά σου στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, μπορείς να τις προσθέσεις στο Google Wallet ή το Apple Wallet. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανοίγεις την εφαρμογή και θα βρίσκονται στο ίδιο σημείο μαζί με τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές σου κάρτες για ακόμα γρηγορότερη χρήση.
    Τι άλλες δυνατότητες έχω με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι;
    Αν είσαι μέλος σε γυμναστήριο ή κάποιο loyalty club, ψάξε στο e-mail επιβεβαίωσης της εγγραφής σου για τα εικονίδια «Add to Apple Wallet» ή «Add to Google Wallet». Συνήθως βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι αεροπορικές εταιρίες με το ηλεκτρονικό check-in προσφέρουν κάρτες επιβίβασης σε ηλεκτρονική μορφή που είναι συμβατή με ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ενώ αρκετές εταιρίες έχουν ψηφιοποιήσει τις κάρτες εργαζομένων για ευκολία.
    Ωραία όλα αυτά, μα κάπως μπερδεμένα…
    Κανένα πρόβλημα! Έλα στο κοντινότερο Πλαίσιο, βρες τον Plaisio Expert και με την καθοδήγησή του θα μπορέσεις να κατανοήσεις όλες τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού πορτοφολιού αλλά και να σε βοηθήσει να να το ρυθμίσεις, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί τις κάρτες σου. Ταυτόχρονα, μπορείς κάνεις μια επίσκεψη εδώ, για να δεις τα καλύτερα smartphones και smartwatches και να τα αποκτήσεις και να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Κοινώς: Πέτα το πορτοφόλι σου και έλα στο Πλαίσιο!