Μελάνια VS Toners: Η μεγάλη μάχη!

    Μία από τις μεγαλύτερες «μάχες» στα αναλώσιμα των εκτυπωτών είναι αυτή ανάμεσα στα μελάνια και τα toners. Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους εκτυπωτών, και πολλές φορές προκύπτει το μεγάλο…

    Detail,Of,Computer,Printer,Ink,Cartridges,With,Separate,Units,In

    Μία από τις μεγαλύτερες «μάχες» στα αναλώσιμα των εκτυπωτών είναι αυτή ανάμεσα στα μελάνια και τα toners. Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους εκτυπωτών, και πολλές φορές προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: «Προς τα πού να κινηθώ;». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

     

    Τι είναι;

     

    Ξεκινάμε με τα «παραδοσιακά» μελάνια που χρησιμοποιούνται στους inkjet και ink tank εκτυπωτές και πολυμηχανήματα. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα υγρό που έχει δημιουργηθεί με νερό και μία μίξη χημικών με χρωστικές ουσίες. Ο διαχωρισμός του γίνεται σε τέσσερα βασικά χρώματα: μαύρο, κίτρινο, ματζέντα και κυανό. Υπάρχουν και άλλα χρώματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάλογα τον εκτυπωτή και την χρήση του, όπως light cyan, light magenta, photo black. Από την… άλλη μεριά, έχουμε τα toners που χρησιμοποιούνται σε laser εκτυπωτές και πολυμηχανήματα. Στο εσωτερικό τους υπάρχει σκόνη που αποτελείται από οργανικές ενώσεις και polymers. Όπως και με τα μελάνια, χωρίζονται στα τέσσερα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται, ενώ και αυτά έρχονται σε διάφορους τύπους με την συσκευασία να αναγράφει τον κωδικό με τον οποίο είναι συμβατό.

     

    Μελάνια: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

     

    Στα θετικά των μελανιών και κατ’ επέκταση των inkjet εκτυπωτών / πολυμηχανημάτων, είναι το αρχικό τους κόστος. Σε αντίθεση με τους laser εκτυπωτές, οι inkjet είναι πιο οικονομικοί και μια πιο… «εύκολη» αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τα αναλώσιμά τους, ως προς την τιμή, μιας και τα μελάνια είναι οικονομικότερα. Οι εκτυπώσεις με μελάνι είναι πιο καθαρές και λιγότερο επιρρεπείς στις μουτζούρες. Επιπλέον, τα μελάνια είναι μικρά και η αντικατάστασή τους γίνεται με ευκολία. Ωστόσο, έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Αρχικά, οι εκτυπώσεις με μελάνια είναι πιο αργές σε σύγκριση με αυτές που γίνονται με toner. Επίσης, τα μελάνια προσφέρουν λιγότερες εκτυπώσεις και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, αν μείνουν σε αδράνεια για αρκετό καιρό.

     

    Toners: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

     

    Η… αντεπίθεση των toners έρχεται να καλύψει τα μειονεκτήματα των μελανιών, αλλά με κάποιες επιπτώσεις. Οι εκτυπώσεις με toners είναι πολύ πιο γρήγορες σε σύγκριση με αυτές των inkjets. Επίσης, προσφέρουν πολλές περισσότερες εκτυπώσεις και δεν επηρεάζονται από την αδράνεια του μηχανήματος. Στα μειονεκτήματα των toners, έχουμε το αρχικό κόστος ενός laser εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από ένα inkjet μηχάνημα. Αντίστοιχα, τα toners είναι πιο ακριβά σαν αναλώσιμα, αν και σε βάθος χρόνου μπορεί να φανούν οικονομικότερα, ανάλογα με τη χρήση. Τέλος, οι εκτυπώσεις με toner δεν έχουν την ίδια λεπτομέρεια με αυτές των inkjet.

     

    Αποτέλεσμα; Ισοπαλία!

     

    Όλα καταλήγουν στις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Τα μελάνια υπερτερούν με χαμηλότερο αρχικό κόστος και ποιοτικότερα αποτελέσματα σε περίπτωση που θες να εκτυπώσεις φωτογραφίες ή αφίσες. Από την άλλη, τα toners μπορεί να φαίνονται ακριβότερα, αλλά είναι ιδανικά για να… «βαρέσουν» υπερωρίες με ταχύτερες εκτυπώσεις και ανάλογα με τη χρήση μπορεί να καταλήξουν πιο οικονομικά σε βάθος χρόνου.

     

    Όποιος και αν είναι ο δικός σου νικητής, βρες τα κατάλληλα αναλώσιμα για τον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημά σου στο Πλαίσιο!