Σύστημα Σιδερώματος: Επίλεξε το ιδανικό με βάση τις ανάγκες σου!

    Το σιδέρωμα -κακά τα ψέματα- είναι από τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες δουλειές σε ένα νοικοκυριό. Πόσες φορές έχεις δυσανασχετήσει μπροστά σε μια στοίβα από ασιδέρωτα ρούχα ή ακόμα… «παρέλειψες»…

    Modern,Purple,Steam,Iron,Isolated,On,White,Background

    Το σιδέρωμα -κακά τα ψέματα- είναι από τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες δουλειές σε ένα νοικοκυριό. Πόσες φορές έχεις δυσανασχετήσει μπροστά σε μια στοίβα από ασιδέρωτα ρούχα ή ακόμα… «παρέλειψες» να σιδερώσεις κάποια, επειδή βαρέθηκες; Σου έχουμε τη λύση και ονομάζεται Σύστημα Σιδερώματος. Όπως καταλαβαίνεις, το μυστικό για εύκολο και γρήγορο σιδέρωμα είναι η επιλογή της σωστής συσκευής, η οποία θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου και θα κάνει τη διαδικασία παιχνιδάκι!

     

    Παρακάτω, ο Plaisio Expert, σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να προσέξεις, επιλέγοντας ένα σύστημα σιδερώματος.

     

     

    Συμβατικό σίδερο VS Σύστημα σιδερώματος

     

    Η πρώτη και κύρια ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι, ΓΙΑΤΙ να επιλέξεις κάποιο σύστημα σιδερώματος και όχι ένα απλό σίδερο.

     

    Και η απάντηση είναι ΕΠΕΙΔΗ

     

    • Είναι πολύ πιο αποδοτικό, αφού η κίνηση της πλάκας και ο ψεκασμός ατμού γίνονται ταυτόχρονα, εισχωρώντας αποτελεσματικά στις ίνες του υφάσματος.
    • Λόγω της ξεχωριστής δεξαμενής νερού είναι πολύ πιο ελαφρύ, για να μην σε κουράζει.
    • Μπορεί να παράγει ατμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνεπώς δεν χρειάζεται συχνό γέμισμα και σου εξασφαλίζει περισσότερη αυτονομία.
    • Η υψηλότερη πίεση ατμού βοηθά το ύφασμα να σιδερώνεται ομοιόμορφα, από όλες τις πλευρές με μια κίνηση. Έτσι ελαχιστοποιεί το χρόνο και την προσπάθεια που καταβάλεις.

     

    Κι αφού κατέληξες, πως ένα σύστημα σιδερώματος είναι αυτό που χρειάζεσαι, θα πρέπει τώρα να μάθεις όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συσκευών, που θα σε οδηγήσουν να κάνεις την σωστή επιλογή.

     

    Ισχύς ή Watt Σύστημα Σιδερώματος

    Η ισχύς σε μια συσκευή καθορίζει πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, έτσι ώστε να είναι έτοιμη προς χρήση. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς, τόσο μεγαλύτερη και γρηγορότερη είναι η παραγωγή θερμότητας και ατμού. Γενικά η ισχύς κυμαίνεται από 850W έως 3100W, όμως στα περισσότερα μοντέλα θα βρεις ένα εύρος από 2400W έως 2800W.

    Tip: Επίλεξε ένα σύστημα σιδερώματος, με ισχύ από 2400W και πάνω, για να είσαι σίγουρος ότι θα καλύψει κάθε σου μελλοντική απαίτηση.

    Πίεση ατμούΣύστημα Σιδερώματος

    Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, με βάση τον οποίο θα επιλέξεις το κατάλληλο σύστημα σιδερώματος. Κι αυτό γιατί, από την πίεση του ατμού εξαρτάται πόσο αποδοτική είναι κάθε συσκευή. Ουσιαστικά, όσο μεγαλύτερη είναι η παραγόμενη πίεση στο boiler, τότε τόσο πιο αποτελεσματικά διεισδύει ο ατμός στις ίνες του υφάσματος και το σιδερώνει σωστά, γρήγορα και ομοιόμορφα. Η πίεση ατμού μετριέται σε bar και κυμαίνεται μεταξύ 4-9bar. Συνεπώς όσο πιο πολλά bar, τόσο μεγαλύτερη απόδοση ατμού.

    Παραγωγή Ατμού

    Η παραγωγή έχει να κάνει με τη ροή του ατμού που εκτοξεύει η συσκευή και χωρίζεται σε αυτή που παράγει ατμό συνεχώς, όσο το σίδερο είναι σε λειτουργία και στη βολή ατμού, δηλαδή στον επιπλέον ατμό που βγαίνει όταν πιέζεται το κουμπί. Υπολογίζεται σε γραμμάρια ανά λεπτό (gr/min) και φυσικά, όσο πιο δυνατή η παραγωγή ατμού τόσο πιο εύκολο είναι να σιδερωθούν καλύτερα και πιο γρήγορα τα υφάσματα, καθώς ο ατμός διεισδύει βαθύτερα. Μάλιστα πολλά συστήματα σιδερώματος διαθέτουν λειτουργία ρύθμισης του παραγόμενου ατμού, ανάλογα με το ύφασμα.

    Χωρητικότητα δοχείουΣύστημα Σιδερώματος

    Τα συστήματα σιδερώματος έχουν το πλεονέκτημα πως το δοχείο νερού είναι ξεχωριστά από το θερμαντικό σώμα, με συνέπεια να είναι πιο ευέλικτο και φυσικά να δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Υπάρχουν 2 διαφορετικά είδη δοχείων: με βαλβίδα και refill. Ενώ στο πρώτο θα πρέπει το boiler να έχει κρυώσει πρώτα για να το γεμίσεις, στο δεύτερο η αναπλήρωση γίνεται όσο το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία. Και φυσικά όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα, τόσο περισσότερος και ο χρόνος σιδερώματος πριν χρειαστεί ξανά γέμισμα.

    Τύπος Πλάκας

    Αναλόγως το υλικό κατασκευής, αλλά και τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή οι τύποι πλάκας διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Η χρησιμότητα της πλάκας είναι να διανέμει ομοιόμορφα την θερμότητα και τον ατμό, μέσω των οπών της, στο ύφασμα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι εγκοπές και η μύτη πρέπει να είναι λεπτές, έτσι ώστε να σιδερώνουν και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία. Η ολισθηρότητα και η αντοχή στις φθορές, είναι τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια για μια καλή πλάκα, και έχουν να κάνουν κυρίως με το κατασκευαστικό υλικό.

     

    Τις ξεχωρίζουμε σε:

     

    Κεραμικές| Έχουν καλή θερμική αγωγιμότητα έτσι ώστε να διανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα. Αποτρέπουν ή εξαλείφουν το στατικό ηλεκτρισμό και δεν κολλάνε στα ρούχα, όταν πιάνουν υψηλή θερμοκρασία. Είναι, όμως, επιρρεπείς στις φθορές.

     

    Τιτανίου| Λόγω του υλικού μεταφέρουν πολύ γρήγορα και ομοιόμορφα τη θερμότητα. Η επιφάνεια είναι πολύ ανθεκτική στις φθορές και τη διάβρωση, αλλά και αρκετά ελαφριά. Ενώ καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή διότι σε υψηλές θερμοκρασίες καίει το ύφασμα.

     

    Ανοξείδωτες| Έχουν καλή μεταφορά θερμότητας και τη διανέμουν ομοιόμορφα. Επίσης η επιφάνεια είναι αρκετά εύκολο να συντηρηθεί και να καθαριστεί. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ανθεκτικές πλάκες, παρόλα αυτά χρειάζεται λίγη προσοχή όταν πιάνουν υψηλή θερμοκρασία.

     

    Αντικολλητικές| Μπορεί να είναι κατασκευασμένες από οποιοδήποτε μέταλλο, και να έχουν επικαλυφθεί με κάποιο αντικολλητικό υλικό. Έχουν εξαιρετική ολίσθηση, δεν αφήνουν στάμπες και δεν κολλάνε πάνω στα υφάσματα, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικές. Σε βάθος χρόνου, βέβαια, η επικάλυψη μπορεί να ξεφλουδίσει σταδιακά. 

     

     

    Επιπλέον Χαρακτηριστικά:

     

     Αυτόματη Απενεργοποίηση

    Η αυτόματη απενεργοποίηση διασφαλίζει ότι η συσκευή απενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιείται για καθορισμένο χρονικό διάστημα.

     

    Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας

    Συνήθως υπάρχει διακόπτης ρύθμισης θερμοκρασίας για διάφορους τύπους υφάσματος. Κάποια σύγχρονα συστήματα σιδερώματος όμως, διαθέτουν τεχνολογία αυτόματης ρύθμισης θερμοκρασίας για όλους τους τύπους ρούχων.

     

    Αυτόματο σύστημα αφαλάτωσης και αυτοκαθαρισμού

    Οι σύγχρονες συσκευές περιλαμβάνουν συστήματα αυτόματου καθαρισμού αλάτων και λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τη συσσώρευση τους στο σίδερο.

     

     Λειτουργία ECO

    Με τη λειτουργία ECO παράγεται λιγότερη ποσότητα ατμού, έτσι ώστε να εξοικονομείς ενέργεια χωρίς καθόλου συμβιβασμούς στην απόδοση.

     

     Σύστημα κλειδώματος

    Ορισμένα συστήματα σιδερώματος έχουν την δυνατότητα κλειδώματος του ατμοσίδερου για εύκολη και ασφαλή μεταφορά.

     

     Κάθετη εκτόξευση

    Με την δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης ατμού μπορείς να σιδερώσεις μεγάλες κάθετες επιφάνειες όπως, λόγου χάρη, κουρτίνες, ή ρούχα απευθείας επάνω σε κρεμάστρες.

     

    EXTRA BONUS: 4+1 Tips για πιο εύκολο και άνετο σιδέρωμα

     

    1.  Προτίμησε να σιδερώνεις τα ρούχα, αμέσως μόλις βγαίνουν απο το στεγνωτήριο, όταν οι ίνες είναι ακόμα αρκετά εύκαμπτες.
    2. Κατά την πλύση, χρησιμοποίησε μαλακτικό ρούχων και αποσκληρυντικό νερού, έτσι ώστε τα υφάσματα να μένουν απαλά και αφράτα.
    3. Ξεκίνα πάντοτε το σιδέρωμα από τα πιο απαιτητικά ρούχα, όπως π.χ. τα πουκάμισα, και μετά όλα θα μοιάζουν πανεύκολα. Όταν σιδερώνεις πουκάμισα, ξεκίνα πρώτα από το κολλάρο, ύστερα προχώρησε με τη σειρά στους ώμους, στα μανίκια, στην πλάτη, στο μπροστινό μέρος και τέλος ξαναπέρασε άλλη μια φορά το κολλάρο.
    4. Απέφυγε να κινείς το σίδερο κυκλικά ή προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Προτίμησε καλύτερα να το κινείς κάθετα έτσι ώστε το ύφασμα να σιδερώνεται ομοιόμορφα. 
    5. Κρέμασε προσεκτικά τα ρούχα, αμέσως μετά το σιδέρωμα και προσπάθησε να μην τα στριμώχνεις μέσα στην ντουλάπα. 
     

    Κι αφού έμαθες όλα όσα έπρεπε… Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κάνεις την έρευνα αγοράς σου!

     

     Ξεκίνα από το plaisio.gr , συνέκρινε τις δεκάδες επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου και βρες το ιδανικό σύστημα σιδερώματος για εσένα, σύμφωνα με τα όσα σου έμαθε ο Plaisio expert παραπάνω!